Infopunkt

Obrazovanje kroz igru Nevid teatra: Odabrani najbolji dramski tekstovi


Dramaturg Tanja Šljivar odabrala je tri najbolja dramska teksta, pristigla na javni konkurs za originalne dramske tekstove Nevid teatra u okviru projekta “Obrazovanje kroz igru”, koji se sprovodi kroz zajednički projekat UN-a “Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

Kulturne raznolikosti u BiH glavna je tema dramskih tekstova mladih autora i autorki iz Brčkog, Zenice, Gornje Kamenice, Nevesinja, Kiseljaka, Jablanice, Banjaluke, Visokog, Gradiške i Jajca koji su pisali i o problemima obrazovnog sistema i reformi obrazovanja BiH.

Najbolji autorski dramski tekstovi su: Sara Velaga (24) iz Jajca sa tekstom “Blago ispod krova”, Nedim Puriš (21) iz Zenice sa tekstom “Domovinom mojom” i Milica Malešević (23) iz Banja Luke sa tekstom “Gdje se sakrila ljepota?“

– Tekstovi troje odabranih autora/ki su se izdvojili, kako po inovativnosti forme i jezika i tako i po pristupu temi konkursa. Autorke Velaga i Malešević pokazuju visok stepen razumijevanja forme dramskog teksta pisanog za djecu i dječije pozorište, a autor Puriš je temeljno istražio i raspisao neke od tematskih okosnica konkursa – izjavila je selektorka Tanja Šljivar, višestruko nagrađivana dramska spisateljka i direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izabrani autori i autorke imaće priliku u sklopu dramaturških radionica u međusobnoj komunikaciji i saradnji i pod mentorstvom Tanje Šljivar od tri teksta kreirati jedan zajednički izvedbeni kolaž, koji će dalje služiti kao predložak za interaktivnu obrazovnu predstavu za djecu uzrasta od tri do 11 godina i koja će biti izvođena u Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiselјaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli, Usori i Banjaluci
do kraja avgusta 2019. godine.

Dramaturške radionice u banjaluci su zakazane za sam kraj marta, tačnijeod 28. do 30. marta ove godine.

Implementacijom projekta “Obrazovanje kroz igru” Nevid teatar omogućiće djeci i mladima koji su svakodnevno izloženi problemima obrazovanja, etničkim i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama da kroz igru i dramsku obrazovnu formu uče i prodube svoja znanja o kulturnim raznolikostima u BiH i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja, te se povežu se sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

“Obrazovanje kroz igru” Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta, koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a “Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

SrpskaCafe/Promo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Cijene goriva u svijetu padaju mjesec dana, pojeftinjenje u Srpskoj simbolično!

OT

Šta stoji u Prijedlogu zakona o imenovanju sudija Ustavnog suda BiH?

DB

Grenel ostaje izaslanik za dijalog Srbije i tzv. Kosova

SA

Ruska pravoslavna crkva: Stojimo uz SPC i njene vjernike!

SA

Godišnjica Ustava SFRJ iz 1974. godine: Početak kraja

OT

Vlada RS razmatra izmjene i dopune Zakona o javno-privatnom partnerstvu

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više