Društvo

Savremene terapije poboljšavaju kvalitet života oboljelih od multiple skleroze


Najnovije naučne činjenice, dostupne kroz istraživanja farmaceutske kompanije ROCHE, prezentovane su na stručnom sastanku na temu “Transformacija tretmana multiple skleroze (MS)” koji je održan sinoć u Banjaluci.


Ovom prilikom prof. dr Ralf Gold, vodeći stručnjak iz područja neurologije, član izvršnog odbora ECTRIMS (Evropski komitet za tretman i istraživanje u multiploj sklerozi), razmijenio je znanja i iskustva sa domaćim stručnjacima iz ove oblasti, nacionalnim koordinatorom za MS doc. dr Sanjom Grgić i doc. dr Daliborkom Tadić sa UKC Republike Srpske.

Cilj skupa bio je unapređenje liječenja oboljelih od multiple skleroze i predstavljanja novih praksi u tretmanima liječenja.

Prof. dr Gold je prisutnima naglasio, koliko je bitno pravovremeno djelovati i koristiti savremene terapije liječenja multiple skleroze.

– Sada imamo treću generaciju tretmana za liječenje MS, koja u svom djelovanju uklanja određene imune ćelije B tipa, što omogućava pacijentima da pod tim tretmanom duže vrijeme provedu bez ponovnog vraćanja simptoma. Na svu sreću, tretman najnovijim lijekovima se sastoji u primanju infuzije na svakih 6 mjeseci, što u mnogome olakšava pacijentima. Taj tretman traje nekoliko sati, ali nisu potrebne nikakve dodatne laboratorijske pretrage, tako da je to prilično komforno u odnosu na prethodne generacije tretmana – objasnio je prof. dr Gold.

Multipla skleroza je devastirajuće oboljenje

Multipla skleroza je oboljenje koje je apsolutno devastirajuće, kako za samog pacijenta, tako i za porodicu, društvo i sistem u kojem oboljeli žive i rade. ROCHE konstantno radi na unapređenju tretmana liječenja ove nezliječive bolesti, kako bi se poboljšao kvalitet života oboljelih.

Generalni direktor ROCHE-a u BiH Adnan Filipović, istakao je da je fokus djelovanja kompanije u pružanju terapija, koje će pomoći pacijentima u transformaciji bolesti.

– Kompanija Roche je globalni lider u području biotehnologije, liječenja prije svega onkoloških bolesti, ali mi se fokusiramo na područje gdje medicina još uvijek nije dala kvalitetne i dobre odgovore, a to je u ovom trenutku i multipla skleroza. Mislimo da sa našim novim lijekom možemo dovesti do transformacije liječenja pacijenata sa MS i doprinijeti njihovom povratku normalanom životu, povratku na radna mjesta, jer znamo da su oboljeli mlađa populacija, koja ne samo da se suočava sa svojom bolešću, nego je često i izbačena iz normalnog života – zaključio je Filipović.

Nacionalni koordinator za MS u Srpskoj Sanja Grgić je istakla da trenutno još ne postoji lijek koji može izliječiti ovo oboljenje, te da je cilj liječenja da se odgodi napredak onesposobljenja pacijenta.

Ona je dodala da podaci UKC RS pokazuju da je na godišnjem nivou približno 80 novooboljelih, ali da je taj broj sigurno veći, jer se bolest ne prepoznaje u samom početku.

– Imamo 1 800 oboljelih i sve veći broj djece. Moramo razmišljati da se MS mora liječiti kao bilo koja druga bolest, a ne kao bolest gdje biramo pacijente koji će biti liječeni. Sada imamo toliko dobre terapije, koje drže bolest pod kontrolom, kao bilo koju drugu hroničnu bolest. Za vrijeme liječenja bolest miruje – dodala je doc. dr Grgić.

U BiH od multiple skleroze boluje 3 000 osoba

Ona je istakla da je pristup liječenja u RS ometen činjenicom da nismo ekonomski jaka sredina, ali da postoji volja i sredstva koja se izdvajaju.

– Fond zdravstvenog osiguranja povećao je broj tretiranih pacijenata. Mislim da će se ovaj broj povećati i da će to biti trend koji ne možemo zaustaviti – zaključila je doc. dr Grgić.

Od velikog značaja je u kontinuitetu unapređivati dijagnostiku i znanje medicinskog osoblja, kako bi se osobama oboljelim od MS mogla što prije prepisati visokoefektivna terapija.

Doc. dr Daliborka Tadić iz UKC RS naglasila je da je bitno početi sa primjenom terapija na vrijeme, te bolest dijagnostifikovati u samom početku:

– Savremena terapija u liječenju, u progresivnoj formi MS nam prije svega omogućuje da odgodimo ono čega se svi plašimo, a to je drastična progresija neurološkog deficita koja vodi ka znatnom remećenju kvaliteta života naših pacijenata i ostavlja tešku fizičku, a i mnoge druge onesposobljenosti. Zahvaljujući novijim dostignućima u razumijevanju patofiziologije MS, sada imamo terapije koje nam omogućavaju liječenje tzv. sekundarno progresivnih formi bolesti i po prvi put, progresivne forme ovog oboljenja, što predstavlja revoluciju u liječenju ovih teških oblika oboljenja – istakla je je doc. dr Daliborka Tadić.

Multipla skleroza je jedna od najčešćih bolesti centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine) među odraslim osobama, koja se dijagnostifikuje najčešće u dobi od 20 do 40 godine života, zbog čega rano dolazi do smanjenja radne sposobnosti i opšte životne aktivnosti, a sama bolest traje cijeli život.

Ovo oboljenje značajno narušava kvalitet života oboljelih i vodeći je uzrok invaliditeta kod mladih odraslih osoba koje dovodi do gubitka produktiviteta.

Procjenjuje se da u BiH od multiple skleroze boluje 3 000 osoba. Mnogi od njih ne znaju koje su im mogućnosti liječenja na raspolaganju, kao ni koja je terapija dostupna.

Srpska Cafe / Promo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vozači, oprez: Tokom noći moguća magla

SA

Pojačan saobraćaj na granici s Hrvatskom

SA

Ponedjeljak donosi oblake i kišu

SA

Energičnim nastupom Električnog orgazma zatvoren 12. Weekend Media Festival

DM

Užas u Novom Kneževcu: Tinejdžeri nasmrt izudarali druga

DM

Na sjevernoj Zemljinoj polulopti sutra počinje jesen

DM

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više