Zanimljivosti

Tajne koje kriju imena evropskih velegrada


Svi znamo njihova imena, ali možda ne i otkud ta imena dolaze: evropski gradovi kriju u svojim nazivima zanimljivo porijeklo.


Barselona tako svoje ime duguje generalu Hamilkaru, ocu čuvenog Hanibala. Hamilkar je utemeljio Barselonu, a ime grada “vuče” porijeklo od njegovog porodičnog prezimena Barsa, što na punskom znači “munja”.

Prema njemačkoj narodnoj tradiciji, Berlin je svoje ime dobio od reči “bär” što znači “medvjed”, koji je i simbol Berlina. Ipak, prema drugoj teoriji ime grada zapravo dolazi od slovenske riječi za močvaru “berl”.

Naziv rumunskog glavnog grada, Bukurešta, dolazi od Bukura, istorijskog junaka koji je, prema različitim legendama, bio princ, odmetnik, ribar, pastir ili lovac. Ili možda sve to. Na rumunskom jeziku, “bukurija” znači “sreća”.

“Brdo u obliku dojke”

Mančester, koji se ranije zvao Mamucio, današnji naziv je dobio od naziva “Mameceastre” i složenica je od riječi “mamm” što znači “dojka” ili “brdo u obliku dojke”, i staroengleskog “ceastre, chester”, što označava rimski grad.
Liverpul svoje ime takođe duguje dvjema riječima, staroengleskoj “lifer” što znači “debela, zgrušana voda” i “pool” što znači “bazen”.

Švedska prestonica Stokholm ime duguje kombinaciji riječi “stäk” što znači “zaliv” (ili, možda “stock” što znači “kolac”, “dići sidro”, “stub”, “motka”) i riječi “holm”, odnosno “ostrvo”.

Glavni grad Norveške, Oslo, ime najvjerojatnije duguje staronordijskoj riječi “os” što znači “ušće”. Iako postoje i druge teorije, ova je najrealnija s obzirom na lokaciju na kojoj se mjesto nalazi. Kopenhagen u prevodu znači “trgovačka luka”, ime je dobio od danske reči “køber” što znači “trgovac” ili “kupac”, i “havn” što znači “luka”.

Istanbul ime duguje turskoj verziji grčke fraze “eis tan polin” što zapravo znači – “u grad”. Sintagma je korišćena iz sljedećeg razloga: Konstantinopolis je u toj mjeri bio iznad svih ostalih gradova na svijetu da su ga Grci jednostavno zvali Grad, stoga su “išli u Grad”.

Hamburg ime duguje riječi “hamma” što znači “butina, zadnji dio koljena”, odnosno, u prenesenom značenju, “savijenost, ugao”, što je referenca na njegovu lokaciju koja se nalazila na skretanju rijeke. Druga, i manje vjerovatna, teorija kaže da dolazi od srednjonjemačke riječi “hamme” što znači “zatvoreni prostor travnjaka”. Drugi dio imena, “burg”, znači “tvrđava, utvrđenje”.

“Mjesto koje pripada čovjeku po imenu Londinos”

Pariz se u antička vremena zvao “Lutecia Parisorum”, a kasnije i “Parisii”. Bio je utvrđeno naselje galskog plemena Pariza, koji su od njega napravili svoju prestonicu.

Split je ime dobio od biljke žukve koja oko njega raste u izobilju, a za koju je grčki naziv “aspalatos” ili “spalatos”. U srednjem vijeku naziva se i Spalatum, što je izvedenica od “spalato” i referenca na Dioklecijanovu palatu koja predstavlja srž grada.

Minhen u korjenu svoje reči ima izraz “mönch” što znači “monah”. Osnovali su ga benediktanci. Firenca, na latinskom “Florencia”, ima u svom nazivu prezime porodice Medici, a u doslovnom prevodu znači “cvjetanje”, ime potiče od riječi “florens” koja je glagolski pridjev riječi “florere”.

Ime Londona, prema jednoj teoriji, potiče od izraza “Londinium” što znači “mjesto koje pripada čovjeku po imenu Londinos”. Ova je teorija, međutim, odbačena, a drugog, zvaničnog objašnjenja za sada nema.

B92

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Banksy potvrdio da je autor murala na zidu zatvora (VIDEO)

DB

Krava u Crnoj Gori plaćena bitkoinom

OT

U australijskoj šumi pronađen ovan na kojem je bilo 35 kilograma runa

GC

Kanjo Kristales – rijeka koja je “zarobila” sve dugine boje (VIDEO)

DB

Kako izgleda kakaovac, glavni sastojak čokolade? (VIDEO)

DB

Misterija jezera punog ljudskih kostiju na Himalajima (VIDEO)

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više