Infopunkt

Doboj: 19 porodica i dalje čeka obećane stanove!


Porodice, čiji su domovi porušeni u ratu u dobojskoj regiji, čekaju krov nad glavom. Kako sada stvati stoje, neće ga dočekati jer gradske vlasti nemaju sredstava da u roku, do juna 2020, ispune tu zakonsku obavezu.

Riječ je o 19 porodica, koje su do izbijanja ratnog sukoba u BiH bile korisnici društvenih stanova, a prema zakonu su imale mogućnost njihovog otkupa.

Prema važećim propisima, obaveza lokalne zajednice je da u zamjenu za u ratom porušene ili devastirane stanove, izgradi nosiocima stanarskog prava stanove kvadrature kakvu su imali prije izbijanja ratnog sukoba u BiH.

Doboj tu svoju obavezu, da u roku od pet godina od donošenja Zakona o privatizaciji državnih stanova RS 28. jula 2000. godine omogući otkup nosiocima stanarskih prava, nije ispunio. Zakon je potom u nekoliko navrata mijenjan i produžavani su rokovi, a prema posljednjem zakonu taj rok ističe 30. juna 2020. godine.

Na tom planu dosad nije učinjeno gotovo ništa, već je za sjednicu Skupštine grada nedavno samo pripremljena informacija, koja se na istu temu ponavlja već godinama.

Godinama su se planirana sredstva za te namjene trošila za druge namene, a kako bi bar stvar pokrenuli sa mrtve tačke, aktuelizovano je pitanje te obaveze.

Ranije je dobojska Skupština, pozivanjem na zakonske odredbe RS, nalagala lokalnim vlastima da omoguće otkup stanova ranijim nosiocima stanarskih prava na drugim stanovima, odnosno koje grad ima u svom vlasništvu. Međutim, ni to nije realizovano, a promijenjen je i republički zakon i stanovi na koje je grad računao dati su Republičkoj direkciji za obnovu i izgradnju.

Stambeni fond

Da bi bar donekle pokazali da razmišljaju o ispunjenju nadoknade stanarima, čiji su domovi porušeni u ratu, Skupština je predložila gradonačelniku da posredstvom Saveza gradova i opština RS inicira izmenu postojećeg Zakona o privatizaciji državnih stanova. Odnosno, da se omogući lokalnim zajednicama raspolaganje dijelom tog stambenog fonda, kako bi bivšim nosiocima stanarskog prava obezbijedili krov nad glavom, a zatim i otkup stanova.

Novosti

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Pao dogovor: Od sljedeće godine veće plate zaposlenima u obrazovanju i kulturi

DM

Teslićanin poginuo prilikom sječe drva u šumi

OT

“Preduzećemo korake oko formiranja Savjeta ministara”

OT

Hoće li doći do ukidanja Work & Travel programa?

AP

Doktori medicine: Mora se znati šta je plata, šta topli obrok a šta regres

OT

Rock opera u Banjaluci 15. novembra

AP

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više