Film

Monika Ponjavić: Igra Prestola – ko živ, ko mrtav


Posljednji tekst pred premijeru osme sezone “Igre prestola” baviće se analizom i predviđanjima o tome ko na kraju živi, a ko umire.

Iako “Igra prestola” važi za seriju koja neumoljivo, često čak bespotrebno, ubija svoje glavne likove, činjenica je da su do sada ginuli samo oni likovi čiji se put završio ili čija je smrt trebala da posluži kao okidač za dalji razvoj priče koju i danas pratimo. Najbolji primjer za to je smrt Neda Starka u prvoj sezoni, lika za kojeg smo, i u seriji i u knjizi, mislili da je glavni. U pitanju je najšokantnija smrt “Igre prestola” koja je u trenutku kada se desila i napravila mit o seriji u kojoj ničiji život nije siguran. Ipak, sa ove tačke gledišta, jasno je da takva tvrdnja nije tačna jer Ned nikada nije bio zamišljen kao glavni lik. Njegovo postojanje je tu kao spona između prošlog i sadašnjeg državnog uređenja, kao spona koja nas vodi bliže ka Džonu, Arji, Brenu, Sansi, Džejmiju, Sersi, Tirionu, Deneris, Verisu…pravim glavnim likovima ove sage. Samim tim, predvidjeti i pogoditi ko će na kraju preživjeti, a ko skončati, nije nimalo lagan zadatak. Upravo zato, napravila sam tri kategorije, tri okvira po kojima ću se kretati, sasvim sigurna da ništa neću pogoditi.

UMIRU…

Berik, Sivi Crv, Juron, Kajburn, Teon, Ed, Sersi, Planina, Melisandra i Veris su likovi kojima, čini mi se, nema spasa. Berik već duži period (još od treće/četvrte sezone) živi na posuđenom vremenu. Kako je odlučeno da se neživa Ketlin Stark ipak ne pojavi u seriji, a znamo da je Berik zaslužan za njen povratak takozvanim “poljupcem života”, Berik je dobio šansu koja će se sa ovom sezonom i završiti. Vrlo vjerovatno tokom “Bitke za Zimovrel”, u trećoj epizodi kada će, pretpostavljam, Berik svoj život dati za život nekog od djece Starkovih. Sivi Crv sasvim sigurno gine tokom ove epizode, a ono što bi možda moglo biti šokantno jeste njegov povratak u obliku živog leša, plavih očiju. Juron, Kajburn, Teon i Ed su likovi koji su, kao i mnogi prije njih, pored toga što su sporedni, takođe već pred sam kraj svojih priča, što u velikoj mjeri olakšava takvu kreativnu odluku. Sersi i Planina će svijet napustiti neposredno jedno za drugim, jer, da bi se ubila Sersi neko mora prvo proći pored Planine. Šanse su da će to biti Sandor u dugo najavljivanom okršaju između dva brata. Da li će mu u tom pohodu praviti društvo Arja ili Džejmi, još uvijek je veliko pitanje. Kada je riječ o Melisandri i Verisu, tu su stvari prilično nedvosmislene, uzevši u obzir da nam ih je Melisandra već najavila tokom prošle sezone. Iako su njene vizije često netačne, ni Melisandra ni Veris više nemaju razloga za život, pogotovo ne u svijetu koji je trenutno u nastajajnu. Melisandra bi, prateći njenu razvojnu priču, mogla život dati za kreiranje mača “Lightbringer” koji će pomoći u ponovnom dolasku ili reinkarnaciji Azora Ahaija, Obećanog princa. Mnogo je dokaza koji ukazuju na to da bi upravo Melisandra mogla biti Nisa Nisa (ako već nije Šira, što smo možda vidjeli tokom šeste sezone kada je skinula svoju ogrlicu), iako bi, realno, to mogle biti i Deneris i Sersi. Sa druge strane, Veris bi na kraju mogao izdati Deneris, a za potrebe kraljevstva i mira u njemu, nakon čega će, prema obećanju, biti zapaljen živ. Pored toga, Verisova uloga, kao veličanstvenog gospodara šapata, već sada, sa gubitkom većine velikih kuća, pa samim tim i spletkaroša, postaje prilično zastarjela. Ono što, međutim, ostaje pitanje jeste da li će mu se Tirion pridružiti u toj zavjeri ili ne.

NE UMIRU…

Jedini likovi za koje sam sigurna da ne umiru, ako govorimo o scenariju u kojem će ljudi pobijediti Bijele šetače i nastaviti život u Vesterosu, su Semvel Tarli, Davos, Jara i potencijalno Sansa. Sem, za kojeg vjerujem da je modelovan po najvećem heroju epske fantazije – Semvajsu Gemdžiju iz “Gospodara prstenova”, je najvjerovatnije pisac priče koju pratimo i lik koji će do samog kraja biti zaštićen i siguran, pod okriljem Starih bogova. Davosov život u velikoj mjeri zavisi od Džonovog života, jer, ako Džon preživi i postane kralj (Vesterosa ili Sjevera, nebitno je), Davos će biti njegova Ruka, prvi sin ribara kojem je povjerena ova važna pozicija, što mu je obećano još tokom druge sezone. Mnogi će reći da Davos i nema puno razloga za život, uzevši u obzir da mu je tokom “Bitke u Crnobujici” poginuo sin (u knjizi su svi njegovi sinovi izgubili život), te da su Širin i Stanis tokom pete sezone takođe zbrisani sa lica zemlje. Širin je dozvolom svog oca zapaljena na lomači, a Stanisu je presudila Brijena za ubistvo Renlija, njegovog brata. Biti toliko dugo vjeran “kralju”, za kojeg vjeruješ da je zakonit, a koji je de fakto ubio dva člana porodice, dokaz je da se Davos bori za neke druge stvari, za neke više ideale, zbog čega mu Džon dođe kao naručen. Jara, kao buduća kraljica Gvozdenih ostrva, ukoliko se takav ili sličan poredak zadrži, takođe ostaje u životu, jer je riječ o sudbini koja joj je već u nekoliko navrata obećana. Slična je situacija i sa Sansom za koju ne vjerujem da će biti skrajnuta, ne nakon toliko patnje i životnih lekcija koje su od nje napravile političkog virtuoza. Pod uslovom, naravno, da Sansa na kraju ne odluči da da svoj život za život svog brata Džona u nekoj bezizlaznoj situaciji, kroz žrtvu. Ako se to ne desi, Sansa će postati vladar nečega, ponovo u zavisnosti od novog državnog uređenja.

POTENCIJALNO UMIRU…

Ovdje dolazimo do najveće konfuzije i komplikacije, jer je riječ o likovima koji su i glavni i sporedni, ali koji, bez obzira na taj status, igraju određenu, i jako važnu, ulogu u nadolazećem ratu i ponovnom uspostavljanju Vesterosa, kako god da on na kraju bude organizovan. I sve, doslovno, zavisi od toga ko će preživjeti na kraju: Deneris ili Džon (ili oboje, što je manje vjerovatno). Ukoliko preživi Deneris, stvari su prilično jasne. Deneris sjeda na presto, a Vesteros nastavlja svojim ustaljenim tokom, onako kako ga je Egon I Targarjen i postavio. U tom smislu, Deneris neće razvaliti točak, nego će ga zapojasati. Džora bi u tom slučaju mogao biti njen Zapovjednik garde, a Tirion ruka, ukoliko je prije toga ne izda (u kombinaciji sa Verisom) i umre u strašnim mukama. U ovom slučaju, a pod uslovom da još uvijek ima potrebe za Noćnom stražom, Džejmi Lanister postaje 1000. zapovjednik. Međutim, ukoliko Džon ostane živ, a vodeći se činjenicom ko Džon jeste i da se za potrebe serije zove Egon, jedini zaključak koji mogu izvući je taj da će Džon biti zaslužan za kreiranje novog državnog uređenja unutar kojeg Gvozdeni presto više neće biti relevantan. Vesteros će se možda podijeliti na nekoliko kraljevstava, kao što je i bio slučaj prije dolaska Targarjena, ili će se njegovo sjedište preseliti na Sjever. U svakom slučaju, ako Džon postane kralj, Davos će biti njegova Ruka, Džejmi Zapovjednik njegove Garde, u okviru koje će djelovati Arja, kao prva žena unutar ovog reda, a potencijalno i Sandor, Brijena i Tormund, dok će Džora postati 1000. zapovjednik Noćne straže, prema posljednjoj želji Džeora Mormonta. Sem u ovom slučaju postaje ili meštar ili gospodar svoje kuće. Kao i Gendri. U oba slučaja, mislim da svi zmajevi ginu, a sa njima imagija (barem na neko vrijeme).

Ipak, ovakav ishod je i više nego optimističan, što me navodi na pomisao da će i Džejmi i Tormund i Brijena i Sandor i Džora umrijeti boreći se na strani živih. Nažalost. Od svih njih, najčistija mi je situacija u kojoj se nalazi Džejmi Lanister, jer njegov razvojni put, sa ovom sezonom, pravi puni krug. U praksi to znači da je Džejmi u uskoj sprezi sa likom Brena Starka, jer je Džejmi, gurnuvši ga kroz prozor u prvoj epizodi, od Brena indirektno i napravio Trookog gavrana. Samim tim, Bren je trenutno jedina osoba koja je, po mom mišljenju, u stanju parirati Kralju noći, te ga naposlijetku i pobijediti (svojim umom, a ne snagom ili vorgovanjem zmaja). Ne postoji niko drugi sa takvom vrstom moći i odgovornosti zbog čega je Bren njegova direktna meta i cilj ka kojem se Kralj sve vrijeme kreće. Ako je ovo što govorim tačno, onda je Džejmijeva jedina uloga trenutno ona prema kojoj je njegov zadatak da, po svaku cijenu, ovaj put zaštiti Brena i održi ga u životu kako bi, zauzvrat, spasio svijet, umjesto samo sebe i svoju porodicu, što je bio slučaj u prvoj sezoni. Poetika ovakvog raspleta, ukoliko se desi ovo što predviđam, biće nevjerovatna, jer, ukoliko ovo jeste istina, onda je takav rasplet zamišljen još prije dvadesetak godina i sve što su Džejmi i Bren do sada uradili dovelo ih je na korak bliže jedan drugome, u jednoj vrsti dinamike koja samo u simbiozi može zaustaviti nadolazeću zimu i tako spasiti svijet. Jer štiti Brena zlatnom rukom i dijelom Nedovog mača “Led”, a sve u cilju spašavanja čovječanstva, fakat jeste poetično. I dovoljno za ispisati nove redove u Bijeloj knjizi…koji bi postidili čak i Artura Dejna ili Danka. Jer to je sudbina koju Džejmi Lanister zaslužuje.

Dakle, Džejmi je vezan za Brena, a Bren je vezan za Kralja, čime su sve ove sudbine trenutno neizvjesne. Kada ispuni svoj cilj, Bren, s obzirom da više nije čovjek nego Trooki gavran, ne može nazad, može samo naprijed. A naprijed bi značilo ili da će se spojiti sa usud-drvetom, što je velika čast u vjeri Starih bogova, ili će na sebe preuzeti ulogu novog Kralja noći koji će se, kroz pakt, povući u duboke predjele Sjevera. Na taj način bi se jednim potezom mogla objasniti tragična priroda ovog lika, čime bi se doživio određeni stepen njegove humanizacije. Jer u suprotnom se to neće desiti. Posebno jer nas sljedeće godine očekuje nova serija o porijeklu Bijelih šetača. Međutim, kraj, onako kako ga ja vidim, će bez obzira na pobjedu živih, što je i više nego izvjesno, ostaviti određene nedoumice, i to potencijalno sa posljednjim minutima serije, tokom epiloga. Jer, baš kao što je serija počela prologom o ponovnom pojavljivanju Tuđina i magije, tako vjerujem da će i kraj nagovijestiti da magija ipak nije sasvim nestala i da će proći nekoliko stotina godina do njene ponovne pune snage. Možda u formi rođenja novog jezovuka, možda komete na nebu…ali da je priroda ove priče ciklična, jeste. S tim što je ovo što sada gledamo potencijalno njena posljednja iteracija. U tom slučaju, onda je ovo zaista kraj. Da li je, otkrijte sa nama, standardno, svakog ponedjeljka u 21.00 časova, neposredno po emitovanju epizoda.

SrpskaCafe.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Partija karijere Bogdana Bogdanovića!

GC

Malbašić imenovan za predsjednika FK Borac

GC

Filmska radionica MFF School ide online

GC

Sudar više vozila u Banjaluci, dvoje maloljetnika prevezeno na UKC RS

GC

Usvojena odluka o dionici auto-puta Brčko-Bijeljina-Rača

GC

Greg Popovič: Jokić je reinkarnacija Lerija Birda!

OT

2 0 komentara

Isidora Đolović Nedjelja, 14.04.2019., 08:33 at 8:33 am

Jedino nisam sigurna da Melisandra umire (pre mislim da će se povući u neke daleke krajeve, da ne kažem drugi svet), sve drugo i meni zvuči veoma verovatno. Tako]e, sa sigurnošću mogu pretpostaviti da Arja umire, jer nije toliko lako, čak ni moguće, od “nikoga” ponovo postati “neko”. Baš kao i Bren, ona više ne može biti ista, nakon obuke koju je prošla i njeno jedino ishodište već dugo je smrt, a život obeležen njenim znamenom. Potpuno suprotno je u Sansinom slučaju, ona je neka vrsta feniksa, posle toliko patnje ostaje zrelija i jača, a što se tiče žrtve, podnela ih je više nego dovoljno, mislim da će je ostaviti na miru.
Naročito mi se dopada teprija o Džejmijevoj i Brenovoj sudbini, jer bi to bili primeri uspešno zaokružene priče. Sve u svemu, ubrzo ćemo saznati, a tebi, Mobika, hvala na trudu koji ulažeš u svaki tekst.:)

Odgovor
Isidora Đolović Nedjelja, 14.04.2019., 08:34 at 8:34 am

*takođe
*Monika

(greške pri kucanju)

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više