MSU RS
Okrugli sto "Razvoj publike" (foto: MSU RS / promo)
Banjaluka

MSU RS: Počeli okrugli stolovi posvećeni razvoju publike

Serija okruglih stolova posvećenih razvoju publike otpočela je u utorak prostorijama Muzeja savremene umjetnosti (MSU RS) u Banjaluci.

Кoristeći razvoj kulture kao primarni okvir, učesnici okruglih stolova se bave pitanjem publike kroz tri usko definisane teme i to “Razvoj publike”, “Digitalni alati” i “Međunarodna saradnja”.

Na prvom od tri okrugla stola koji je bio posvećen publici, u skladu sa republičkom i gradskom strategijom razvoja kulture, učestvovali su predstavnici institucija kulture, akademija umjetnosti i nevladinog sektora.

Cilj ovih okruglih stolova je da otvore debatu, istraže i mapiraju izazove i probleme sa kojima se suočavaju javne ustanove kulture u Banjaluci, kao i organizacije civilnog društva te da se pronađu potencijalna rješenja u okviru zadatih tema.

Organizator okruglih stolova je Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Gradom Banjaluka, Fondacijom Banjaluka 2024 i MSU RS.

– Prilikom organizacije ovog skupa vodili smo se dokumentima strategije razvoja RS i grada Banjaluka, a kao primarni cilj naveli smo razvoj publike. Svi zajedno ćemo se vidjeti sa kakvim se problemima i izazovima suočavamo, što će nam biti osnova za nove strateške dokumente u okviru pobrojanih institucija – kazala je Vanja Kopanja ispred Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Marko Bilbija, direktor Fondacije Banjaluka 2024 i šef tima za pripremu grada Banjaluka za kandidaturu za Evropsku predstavnicu kulture.

– Ovo su ključne teme ne samo na lokalnom nivou, već i na nivou RS. Prvo ćemo pokušati da utvrdimo kakvi su to problemi sa kojima se razvoj publike kod nas suočava i da utvrdimo neke smjernice, ne samo prema izradi strateških dokumenata, već i ka radu insitucija i organizacija, kako bi i one pokušale da primijene jedan savremeniji sistem u smislu planiranja kulturne strategije. Razvoj publike u kulturi je jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji problem, jer publika je ono što jednim dijelom kreira kulturnu ponudu grada i kulturna ponuda je usmjerena ka toj publici – naveo je Bilbija.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka, naveo je da očekuje da ovakvi okrugli stolovi doprinesu kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture.

– Uložili smo dosta truda, vremena i angažmana, i očekujemo da se ovo završi pozitivno po Banjaluku, a to će nam sigurno donijeti dosta pozitivnih stvari koje se tiču kulture. Radimo na razvoju publike, na međunarodnoj saradnji i očekujemo da će nam Evropska prestonica kulture upravo u tome i pomoći – istakao je Stanić.

Sarita Vujković, direktorica MSU RS, kaže da joj je zaista drago što je MSU RS domaćin jednog ovakvog događaja, koji ima razne teme koje su jako važne za razvoj institucija kulture.  

– Ova tri tematska okrugla stola imaju za cilj da pozovu sve institucije kulture da zajedno razgovaraju, planiraju i pronađu najbolje načine kako da 2024. godinu, kao godinu Evropske prestonice kulture osmislimo na najbolji mogući način – zaključila je Vujkovićeva.  

Podsjećamo, Banjaluka je nominovana za Evropsku prestonicu kulture 2024, a portal SrpskaCafe.com je medijski prijatelj ovog projekta.

SrpskaCafe.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

U ime ljubavi: Koncert Željka Samardžića u Banjaluci

JG

Tiket dana: Utakmice plej-ofa Lige šampiona nezaobilazan dodatak svih današnjih listića

JG

Banjaluka neće imati gdje da odlaže smeće?

BS

Slika Vlaha Bukovca “Blagoveštenski sabor” biće vraćena Srbiji

DB

Banjaluka se pridružila inicijativi “Opštine bez brane”

DB

Trivićeva o skandalu u medicinskoj školi “Petar Kočić”: Ukoliko inspekcija utvrdi nepravilnosti, biće kažnjeni

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više