Društvo

OSCE nezadovoljna tužilaštvima BiH i Srpske


Rad pravosuđa na uklanjanju nedostataka u procesuiranju predmeta korupcije nije zadovoljavajući.

Ovo se, između ostalog, navodi u izvještaju OSCE-a u kome se apostrofiraju slabi rezultati rada Tužilaštva BiH i posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva RS.

– Promjena ove situacije zahtjeva mnogo toga ali i političku spremnost na to. Lideri u politici i pravosuđu moraju pokazati i ukazati na činjenicu da je korupcija u ovoj zemlji široko rasprostranjena pojava – rekao je Brus Berton, šef Misije OSCE-a u BiH.

Ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson konstatuje da građani znaju da je korupcija jedan od najvećih problema ove zemlje te dodaje “da je njegova zemlja i dalje iskren partner BiH u borbi protiv korupcije”.

Erik Nelson

– Postoje razni načini da se borba protiv korupcije osnaži. Ima vrijednih sudija i tužilaca koji tome doprinose i građani im trebaju zahvaliti što vode ovu pozitivnu borbu. Mi ih podržavamo. VSTS treba da imenuje sudije i tužioce samo na osnovu rezultata njihovog rada i profesionalnih kompetencija, ne na osnovu njihove političke lojalnosti – rekao je on.

Borba protiv korupcije u BiH je jedan od prioriteta EU, poručuju i iz Delegacije EU u BiH.

I glavna tužiteljka u BiH Gordana Tadić kaže da se, prema dosadašnjim analizama, može reći da ima sistemske korupcije. Naglasila je ipak da govori isključivo o predmetima koji se nalaze u Tužilaštvu BiH.

Gordana Tadić

– Predmete korupcije možemo svrstavati u organizovani kriminal, privredni kriminal i terorizam jer u tim predmetima imamo elemente korupcije, ali se oni kao takvi za sada ne mogu evidentirati. Predložićemo dalja unapređenja prema VSTS – rekla je Tadićeva.

Izvještaj “Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH – druga procjena” sadrži devet dodatnih preporuka uz 15 sadržanih u prvom izvještaju iz prošle godine. Jedna od njih, koja se odnosi na efikasnost je da VSTS i predsjednici sudova trebaju razmotriti usvajanje smjernica za upravljanje suđenjima u složenim predmetima.

Mira Kostović

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vanja Stokić za SC: Država može da zna sve o nama, a mi ništa o njoj

AP

Goranu Bilčaru 14 godina zatvora za ubistvo Bojana Milovanovića!

AP

Prophets Of Rage su se vratili sa novom pjesmom (VIDEO)

SD

Iz zatvora pobjegao “kralj kokaina”, Roko Morabito

DM

Ona je Tam, a njen prvi singl je baš “Kako treba” (VIDEO)

SD

Odveo je svoj tim na krov Evrope, a 21 mjesec nije dobio platu

DM

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više