Kultura

Otvorena Ženska soba u MSURS: Pogledajte program

Umjetnička platforma „Prostor“u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske od 15. do 25. aprila realizuje projekat „Ženska soba“ kao dio pratećeg programa izložbe „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“ koju MSURS realizuje u saradnji sa British Council-om.

Projekat Ženska soba ima za cilj da udruži umjetnice i žene iz kreativnog sektora te mlade liderke svoga doba u jedan prostor, u ovom slučaju metaforično prikazan kroz intimni prostor ženske sobe koja će biti postavljen u MSURS. Iz ženske sobe sve počinje, soba je mjesto gdje najviše provodimo vremena, u nju se uvijek vraćamo, ona je intimna ali mi ćemo je predstaviti drugačijom, ona otvara vrata i za nepoznate, te samim tim otvara sociološka i kulturološka pitanja: Šta rade učesnice, kako žive, o čemu razmišljaju? Šta su postigle i gdje su na kulturnoj mapi? I najbitnije, kako uspjevaju da se izbore i prikažu svoj rad?

U njoj će svaka od učesnica imati priliku da pokaže svoj rad te da kroz nekoliko panela govori o poziciji žene, njenog postojanja, djelovanja ali i identiteta (sterotipi o ženama, seksualnosti, slobodi i osjećanjima) sa posebnim osvrtom na izložbu „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“ te kulturološkim razlikama Velike Britanije i Bosne i Hercegovine.

U okviru Ženske sobe biće održana četiri panela te događaji povodom otvaranja i zatvaranja Ženske sobe. Svaka od večeri nosi specifičan naziv u skladu sa temom razgovora a njih je imenovala umjetnica Sandra Dukić koristeći autentične i šaljive narodne poslovice.

Program (svi događaji počinju u 19 časova u MSURS):

„Bez zbora nema dogovora“- Otvaranje Ženske sobe (15. april)

Otvaranje Ženske sobe u okviru koje ćemo predstaviti umjetnice Mariju Bjelošević, Maju Crnogorac i Tajanu Dedić Starović koje će tokom trajanja projekta biti prisutne u Ženskoj sobi i realizovati svoje umjetničke radove. U toku ove večeri moći ćete da pogledate monodramu „Biće“, Aleksandre Plahin, pjesničko veče Alekse Jankovića „Crna riječ“ te koncert Fluteta.

„Koliko je nizbrdica toliko je uzbrdica“ (17. april)

Razgovor o vizuelnoj umjetnosti kroz četiri teme: Refleksija, Izloženost, Rodna tijela i Duh, i diskusija na temu žena u vizuelnoj umjetnosti te prezentacija njihovih dosadašnjih radova.

Učesnici: umjetnice Nina Babić, Tajana Dedić Starović, Isidora Branković, Medina Fazlić, gost moderator Mladen Đukić, režiser i animator

Ko na zvjezde laje ispašće mu zub (19. april)

Panel diskusija na kojem će sa dozom kritike i nezadovoljstva sadašnjim položajem žene u filmu naši učesnici otvoriti pitanja poput: Postoji li filmska produkcija kod nas? Da li je filmska industrija izrazito muški posao? Nakon panela, prikazujemo dokumentarni nagrađivani film Anje Kavić: „Neke djevojke su veće od drugih“.

Učesnici: Mirjana Milobratović, direktorka produkcijske kuće Vizart, Slađana Zrnić, glumica Narodnog pozorišta RS, Monika Ponjavić, filmska kritičarka, Anja Kavić, režiserka, gost moderator Goran Damjanac, režiser.

„Kad vidim onda ću vjerovati“ (23. april)

Diskusija na temu: Mediji kao najjače sredstvo komunikacije. Iz tog razloga, razgovaraćemo sa onima koji su pokazali da je to upravo tako. Saznaćete: Da li postoji žensko novinarstvo, kako se žene novinari nose sa etiketiranjem, kako ostaju istrajne u svojim poslovima, da li seksualnost prodaje proizvod?…

Učesnici: Brankica Raković, PR Aqaurius i osnivačica Lola magazina, Vanja Stokić, urednica portala E trafika, Besima Svraka, osnivačica portala FBL (Fashion. Beautu. Love.), Dijana Tepšić, kreativna direktorica – Play Team-a, gost moderator Predrag Ćurković, novinar i voditelj.

„Žensko oružje je jezik“ (24. april)

U toku ove večeri pokušaćemo dati presjek naše književne scene. Danas imamo talas ozbiljnih književnica. One će vam objasniti pojam femme fatale, govoriti o svojim borbama na književnoj sceni, o svom stvralaštvu, o inspiraciji, o ženskim likovima, bajkama ali i o tome kako se suočavaju sa stvarnošću.

Učesnici: Jelena Kojović Tepić, novinarka i književnica, Mihaela Šumić, pjesnikinja, Sonja Lero, osnivačica izdavačke kuće Imprimatur, Borjana Mrđa, slikarka i pjesnikinja, gost moderator Milan Rakulj, novinar i pjesnik.

„Ženskom poslu nikada kraja“ (25. april)

Ovaj dan ćemo posvetiti ženama iz kreativnog sektora i ženama sa neobičnim zanimanjima. To su žene koje su svoje diplome stekle u roku a zbog nemogućnosti da rade u svojim profesijama pronašle su način kako da obezbijede sebi sredstva za život.

Isto veče ćete imati priliku uz neobične kolače iz radionice Pavlove (Tamara Dakić), koktele majstorice Sare Čorbić i zvuke DJ Maje pogledati radove Marije Bjelošević, performans Maje Crnogorac i portrete Tajane Dedić Starović koja vas je krišom fotografisala, a s druge strane poslušate razgovor Maje Kiuk i Slobodanke Nišić tatu majstorica, Nine Dakić, osnivačice Pop art marketa i Dijane Gajić vlasnice kafea Yoko.

Projekat Ženska soba se realizuje u okviru manifestacije „Proljeće u Banjaluci“.

Saopštenje

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Vasko Popa – Genijalni poeta

JG

Svečano zatvoren 17. Internacionalni festival amaterskog teatra u Laktašima

JG

Mika Antić – “Vječiti dječak” koji je živio svoju poeziju

DB

U Banjaluci predstavljena “Nušićijada”

JG

Preminuo Tim Sale, crtač legendarnih stripova o Batmanu

DB

Kusturica: Knjigu je bilo vrlo teško napisati, ali srećna okolnost je što se lako čita

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više