Politika

PDP o novom Zakonu o javnom redu i miru: Udar na demokratiju


Partija demokratskog progresa saopštila je da se oštro protivi najavljenim izmjenama Zakona o javnom redu i miru kojima Ministarstvo unutrašnjih poslova namjerava da dodatno limitira demokratske prakse u Srpskoj.


PDP smatra da, prije svega, namjera da se inkriminiše neovlašćeno fotografisanje policajaca zapravo je potpuno i suštinski i formalno nepotrebna, jer pozitivno zakonodavstvo već propisuje norme koje kažnjavaju svako sprečavanje službenih lica u vršenju službenih radnji.

– Naime, članovima 306, 307 i 308. Кrivičnog zakonika Republike Srpske već su kao krivična djela inkriminisane radnje kojima se sprečavaju službena lica u obavljanju njihovih službenih dužnosti. Pored toga, članom 156. Кrivičnog zakonika definisano je i krivično djelo “Neovlašteno fotografisanje”, što praktično znači da je zakonodavac već definisao koje radnje i ponašanja u ovom smislu predstavljaju krivična djela – navodi se u saopštenju.

U istom obraćanju javnosti se dodaje da je članom 24. postojećeg Zakona o javnom redu i miru već normirano kao prekršaj ometanje službenika u vršenju njihovih službenih radnji:

– Prema tome, u normativno-pravnom smislu je potpuno nepotrebno gomilanje pravnih normi koje regulišu ista ponašanja, a pogotovo je nedopustivo u pravni sistem uvoditi dualizam pravnih normi, a do čega će doći u slučaju usvajanja predloženih zakonskih rješenja.

Takođe se dodaje da je Zakon o zaštiti ličnih podataka u članu 6. veoma jasno precizirao da se lični podaci, kao što jesu fotografije policajaca, mogu obrađivati bez saglasnosti nosilaca podataka, u ovom slučaju policajaca, ako je obrada ličnih podataka potrebna da bi se ispunio zadatak koji se izvršava u javnom interesu.

– Budući da je stanje ljudskih prava i sloboda u Republici Srpskoj danas, nažalost, veoma ranjivo, a da su to u značajnoj mjeri prouzrokovale neprofesionalne radnje pojedinih nesavjesnih pripadnika MUP-a RS, koji su na taj način osramotili i sve časne policajce, ali i Republiku Srpsku, sasvim je jasno da postoji očigledan javni interes da se pod budnim okom građana prate postupanja pripadnika MUP-a RS, naravno na način koji ih ne ometa u obavljanju njihovih poslova – naglasili su iz PDP-a, dodajući da će poslanici te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske argumentovano osporiti najavljene zakonske izmjene.

Smatraju da i svi ostali poslanički klubovi trebaju da uvaže ove argumente, kako se ne bi desilo da najavljena zakonska rješenja budu osporena u postupku ocjenjivanja ustavnosti tih zakona pred Ustavnim sudom Republike Srpske.

– A to će, ako ne neko drugi, sigurno da inicira upravo PDP jer nikad nećemo dozvoliti umanjenje dostignutih demokratskih praksi i sloboda i prava građana – zaključeno je u saopštenju PDP-a.

BN

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Nastaviti saradnju Republike Srpske sa OEBS-om

DM

Ispred fočanskog Studentskog doma napravljen košarkaški teren

DM

Banjaluka: Otvoren konkurs za dizajn gradskih česmi

DM

Nastavlja se Miholjsko ljeto: I narednih dana sunčano i natprosječno toplo

DM

U Zvorniku otkriveno 430 migranata

OT

Crnadak: Nećemo podržati članstvo tzv. Kosova u Interpol

DM

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više