Predrag Ličina
Predrag Ličina, foto: Nacional.hr
SC priča

Predrag Ličina za SC: U Hrvatskoj za 250 godina neće biti nijednog stanovnika


Ma koliko granice koje su iscrtane administrativno bile prepreka pokazalo se da ono što bi se uslovno moglo nazvati jugoslovenskim humorom prelazi preko istih kao preko plitkog potoka.

Jedna od novih perjanica dolazi iz Hrvatske, i zamislite Srbin je, ali ne onaj o kojem govori njegova sjajna komedija “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”. Predrag Ličina je najzdravijim mogućim zafrkavanjem učinio smiješnim usijane nacionalističke glave servirajući im zastrašujuću sliku budućnosti u kojoj se ostvaruju njihove najcrnje noćne more.

Evo kako u razgovoru za SrpskaCafe sam autor demontira neke od njih. Njegov film je, kao malo koji drugi u hrvatskoj kinematografiji, imao svoj javni predživot i to prilično dug, a njegov naziv je imao ključnu ulogu u tolikoj pažnji.

– Pretpostavljam da jeste! Određenim strukturama ta užasna riječ “Srbin” smeta čak i u kontekstu kad je on posljednji. Vjerovatno bi bili nešto zadovoljniji da je film naslovljen kao “Posljednji Srbin u Hrvatskoj umire u teškim mukama” – kaže Ličina.

o Kad su jednom prestali da nagađaju i pogledali film, da li su hrvatski desničari shvatili da se radi o u stvari izvrsnoj komediji koja ne štedi ni njih ni ostale?

– Sumnjam da je neko od njih išao kino. Oni rijetko gledaju filmove. Ako su i pogledali trailer na internetu mislim da ih je zbunio jer nije ono što su očekivali – nigdje se ne vidi niti da je film prosrpski niti antihrvatski, a ponajmanje jugonostalgičarski i osmišljen od Udbe što je uvijek magična riječ kad ponestane svih argumenata. Onda nisu znali šta tačno da napišu, a da ne ispadnu glupi ili da mi rade besplatnu reklamu.

o Komedije dosad snimane u Hrvatskoj su patile od velikog problema: nisu bile ni izbliza smiješne kako se očekivalo. Uslijed halabuke unaprijed dignute oko tvog filma kao da niko nije očekivao da će on biti urnebesno smiješan?

– Pa kad se toliko priča o filmu i prije nego se uopšte film snimio, očekivanja su velika. To mi je pomalo stvaralo paniku prije premijere. Odahnuo sam kad se narod krenuo smijati i uskoro sam shvatio da sam ispunio očekivanja. Razlog smijehu je taj što ovdje šale nisu na nultu ili prvu loptu, nego na drugu loptu, a ponekad i na treću. Dakle, ne radi se o klasičnom humoru na kakvog smo u domaćem filmu navikli, nego o nečemu malko drugačijem, a određena publika ipak voli kad je nešto novo i drugačije, pomaknutije.

o Bilo gdje u svijetu, a pogotovo u Hrvatskoj koja kao da još uvijek nije iskoračila iz Drugog svjetskog a kamoli Domovinskog rata, snimiti ovakav film zahtijeva priličnu hrabrost.

– Prvo sam mislio snimiti film o Trećem svjetskom ratu, ali onda sam shvatio da je to glupo jer kod nas Drugi svjetski rat još uvijek traje, a Domovinski kao da je počeo prije par dana. Nisam razmišljao o hrabrosti, više sam razmišljao o razumu u ovom bezumlju.

o Da li je “Posljednji Srbin…” dodatno zabrinuo “Velike Hrvate” jer pokazuje da kad je čovjek potpuno siguran u svoje porijeklo uvijek postoji ta grozna mogućnost da neki procent krvi u njima i nije baš hrvatski?

– Slušaj, na ovim našim prostorima rijetko ko je čist. Uglavnom, najglasniji su oni koji su manje čisti. Tako pokušavaju prikriti da nisu čisti jer – uplašeni su da netko to ne provali. Znaš, dosta mojih prijatelja iz Novog Zagreba je bilo u ratu, ali o tome više ne pričaju. O ratu uglavnom pričaju oni koji su tada bili u Minhenu ili Frankfurtu. Sve ti je jasno.

o Znam DJ-a iz Hrvatske kojem je gazda lokala zabranio da pušta hrvatske pjesme jer im je posjeta opala. Osim sa narodnjacima, slično je i sa srpskim komedijama koje su najgledanije. Hoće li kreatorima kulture i mnjenja u Hrvatskoj ikad postati jasno da ignorisanjem ili odbijanjem ne postižu ništa ili samo kontraefekat?

– Možda mu je zabranio zato što je puštao rock&roll koji može biti opasan za seljake. Vjerojatno bi ga pohvalio da je puštao narodnjake. Što se tiče srpskih komedija one su prećutno bile najgledanije devedesetih, a danas se više o tome ne ćuti, jer je većina srpskih filmova u posljednjih deset godina nastala u koprodukciji s Hrvatskom, i obrnuto. Isti jezik podrazumijeva koprodukcije kao što to rade Valonci sa Francuzima, Flamanci sa Holanđanima ili Španci sa Argentincima.

o Da je ovo istinski SF svjedoči i to da je valjda jedino tu moguće da Bosanci budu Evropa i svijet za Hrvate?

– Ne vidim neku razliku između Hrvatske i Bosne, kao niti između Srbije i Bosne. Meni je to jedan te isti prostor u kojem žive neki slični ljudi koji isto govore ali se klanjaju različitom Bogu. Ali da, Bosanci i Albanci su za neke najbolje prošli u filmu. Slovenci su svijet za sebe, ozbiljna država. Kao što su i bili već u Jugi.

o Nije li ono što je oslikano u filmu, najcrnja noćna mora za svakog ultra Hrvata? Ustaša Maks postaje neo-Srbin Nemanja, ostvaruje se Velika Slovenija a nije nemoguće da su Džakule bliski srodnici sa svjetski poznatim Drakulom?

– Ma jok. Pokušao sam upozoriti da su te noćne more potpuno besmislene. Prava je noćna mora to što u Hrvatskoj za 250 godina više neće biti niti jednog stanovnika. Drakule su iz Like, a Džakule su iz Zapadne Slavonije tako da nisu rod. Doduše, moj stari tvrdi da su sve te Drakule iz Like zapravo davno došle iz Rumunije.

Nebojša Ristić/SrpskaCafe.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Ko je bila Milena iz kultne pjesme Novih fosila?

DB

Sateliti otkrili nove kolonije carskih pingvina na Antarktiku

GC

U Federaciji šest preminulih, zaraženo 326

SA

Indija: Pronađena crna kutija

SA

Filmovi koji nas najbolje uče o mentalnom zdravlju

DB

Ilarion Ruvarac – Rodonačelnik kritičke istoriografije

SA

1 komentar

živoder iz Oseka i Ovčare Petak, 12.04.2019., 22:03 at 10:03 pm

Za 250 godina??? U hrvackoj sada ima najviše 3,2 mil., od ‘91. pali su za 1,5 mil., od ‘90-te neprekidno imaju belu kugu a ona je ove godine više od 20.000, iseli se 100.000 godišnje od 2015. tj, od bezviznog režima EU-a otišlo je preko 300.000, uskoro bankrot pa će to da se i ubrza. Hrvacka će da nestane za najviše 15 godina.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više