Infopunkt

Sector Security o prijetnjama iz sajber prostora


Ekspanzijom digitalne tehnologije povećava se sajber kriminal, a on dolazi u različitim oblicima i ne poznaje nacionalne, društvene ni političke granice. Ovoj temi je bila posvećena i današnja konferencija koju je organizovao Sector Security u Banjaluci.

Direktor sektora obezbjeđenja Željko Zorić istakao je da je Sector Security kao privatna bezbjednosna kompanija prepoznala prijetnje koje dolaze iz sajber prostora, a koje se dobrom organizacijom mogu umanjiti.

– Naš stručni tim, koji čine ljude iz nauke, pripremio je niz preventivnih mjera putem kojih se može prepoznati napad u sajber prostoru. Našim aktivnostima poput analitika i dostupnih literatura pokušavamo podići bezbjednosnu kulturu kod svih građana – istakao je Zorić.

Da postoji mnogo oblika sajber kriminala, kao i načina izvršenja ovog krivičnog djela, što predstavlja opasnost tamo gdje se dešava, upozorio je profesor Fakulteta bezbjednosti Univerziteta u Beogradu Nenad Putnik.

– Svi koji koriste računare, od mladih do starijih, na neki način su ugroženi. Njihova lična bezbjednost, ali i privatnost, mogu biti narušeni. Sajber kriminal je takav da se napad može dogoditi iz bilo koje države ili kontinenta, a da meta bude udaljena kilometrima daleko – rekao je Putnik.

Ističe da putem zajedničkih aktivnosti kod svih, od profesora, stručnih lica, medija i pravosuđa treba da se podiže svijest o opasnosti od sajber kriminala.

Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Predrag Puharić rekao je da je svijet u digitalnoj ekspanziji kao i da nema ograničenja dijeljenja digitalnih podataka, te da je potrebno mnogo napora da se sajber kriminal spriječi.

– Potrebno je jako mnogo tehničke snage i znanja za suprostavljanje ovakvom vidu kriminala. Pored nacionalne saradnje, potrebno je da se taj vid zaštite podigne na međunarodni nivo, gdje bi u saradnji sa drugim zemljama došlo do veće efikasnosti u suzbijanju sajber kriminala – kazao je Puharić.

Dodao je da je finansijski sektor, kroz digitalno poslovanje banaka, posebno podložan napadima sajber kriminalaca zbog vrijednosti koju posjeduje.

Stručni tim Sector Security je na konferenciji ukazao na opasnosti, izazove i prijetnje koje po privatnu i javnu bezbjednost nosi sajber kriminal. Sector Security je, zajedno sa institucijama i partnerima, upoznao javnost sa ovim vidom kriminaliteta, kao i oblicima zaštite koji se mogu primijeniti.

Na konferenciji su govorili istraživači, naučnici i praktičari sa vodećim međunarodnim iskustvom u prepoznavanju sajber opasnosti i ugrožavanja bezbjednosti, kao i predstaviti načine prevencije i suprostavljanja prijetnjama: prof. dr Predrag Puharić (Fakultet kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija) Univerzitet u Sarajevu, prof. dr Sabina Baraković (Ministarstvo bezbjednosti BiH), Eldin Mulić (Aranea consalting Sarajevo), prof. dr Nenad Putnik (Fakultet bezbjednosti u Beogradu), prof. Dr Ljubinko Mitrović (Ombusmen BiH), dr Gojko Pavlović (Miniatarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske), Jovo Marković (MUP RS), Ivan Štrbac (Prointer ITSS/Check Point-Beograd) i Željko Zorić (Sector Security).

Konferenciji kompanije Sector Security prisustvovali su i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Narodne skupštine RS te drugih institucija i kompanija.

Kompanija “Sector Security” je prva agencija u indistriji private bezbjednosti u BiH koja je organizovala stručnu konferenciju sa ciljem bezbjednosti u sajber prostoru.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Srbija: Preminula jedna osoba, zaraženo 25

SA

Hrvatska otvara granice

SA

Usvojena uredba o turističkim vaučerima

SA

Raspisan konkurs za upis u srednje škole

SA

U Prijedoru do sada oporavljeno 19 osoba

SA

“Preduzećemo pravne korake ako ne bude deblokiran novac MMF-a”

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više