Društvo

Studenti mogu da odahnu: Priznavanje diploma iz Banjaluke neće biti sporne u svijetu


Studenti koji znanje stiču na Univerzitetu u Banjaluci ne treba da strahuju da njihove diplome neće biti priznate u svijetu jer je proces reakreditacije ove visokoškolske ustanove uspješno okončan, kao i akreditacija 16 studijskih programa.

Istakao je to juče rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin i dodao da su rješenje o reakreditaciji i akreditaciji dobili na period od pet godina. Dodao je da je rješenje potvrda da ova visokoškolska ustanova ispunjava sve kriterijume u oblasti visokog obrazovanja.

– Naš Univerzitet ispunjava sve standarde kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja, ali i standarde i smjernice za obezbjeđivanje kvaliteta u okviru evropskog jedinstvenog prostora visokog obrazovanja – rekao je Gajanin.

On je naveo da je proces reakreditacije Univerziteta i akreditacije studijskih programa trajao nepune dvije godine, te da bi cijela priča bila okončana lani da nije bilo tehničkih problema i nesuglasica između Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova i Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

Gajanin je dodao da je Univerzitet dobio preporuke i smjernice o tome šta treba da unaprijedi u narednom periodu, te da će predano raditi na unapređenju svih oblasti obrazovanja iz svih studijskih programa.

– Nastavićemo predano da radimo na unapređenju svih kriterijuma i standarda i naši studenti ne treba da brinu o priznatosti njihovih diploma u svijetu, kao i učešću u programima razmjene jer svi fakulteti, u okviru naše ustanove, imaju rješenje o akreditaciji – rekao je Gajanin i istakao da je univerzitetima kojima je isticala akreditacija prijetila opasnost da ne učestvuju u programima i projektima koji su finansirani sredstvima EU, ali da je ovim rješenjem taj problem otklonjen.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjaluci Strain Posavljak rekao je da je Komisija za eksternu evaluaciju, koja je boravila na Univerzitetu u Banjaluci sredinom maja, ocijenila da ova visokoškolska ustanova od deset kriterijuma sistema kvaliteta, za sedam u potpunosti ispunjava zahtjeve, dok za tri ima pretežno ispunjene zahtjeve. Kada je riječ o ispunjenosti zahtjeva na 16 studijskih programa, Posavljak je naveo da Univerzitet u Banjaluci na 12 programa ima u potpunosti ispunjene zahtjeve sistema kvaliteta, dok su kod četiri pretežno ispunjeni zahtjevi.

– To su rezultati kojima se možemo pohvaliti i kojima možemo biti zadovoljni. Naš krajnji cilj je da akreditujemo sve studijske programe prvog i drugog ciklusa studija, i ovog mjeseca ćemo pokrenuti proces akreditacije za još 26 studijskih programa. U toku godine ćemo pripremiti dokumentaciju i za akreditaciju ostalih studijskih programa – rekao je Posavljak.

Studijski programi koji su akreditovani

 • Arhitektura
 • Likovna umjetnost
 • Ekonomija i poslovno upravljanje
 • Računarstvo i informatika
 • Srpski jezik i književnost
 • Psihologija
 • Opšti nastavnički studijski program na Fakultetu fizičkog vaspitanja
 • Proizvodno mašinstvo
 • Stomatologija
 • Biologija
 • Socijalni rad
 • Agrarna ekonomija i ruralni razvoj
 • Pravo
 • Rudarstvo
 • Šumarstvo
 • Hemijsko inženjerstvo i tehnologije.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Koliko klima-uređaji (ni)su dobri za naše zdravlje?

DB

Ministarstvo rada FBiH: Zaštititi radnike zbog visoke temperature

DB

Slučaj “Dženan Memić”: Bariću produžen pritvor

DB

Srijeda donosi temperaturu do 39 stepeni

DB

Opet nema seruma protiv zmijskog ugriza, sastanak sa “Torlakom” iza nedjelje

AP

Mandić: Nastavljena antisrpska histerija

AP

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više