Elmedin Konaković
Politika

“Usvojeni Zakon o porijeklu imovine funkcionera u Kantonu Sarajevo mnoge će otjerati iz politike”


Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je kako je vladajuća šestorka u Kantonu Sarajevo, čiji je dio i Narod i pravda, pokazala odgovornost prema građanima usvojivši Zakon o porijeklu imovine funkcionera u Kantonu Sarajevo.

Konaković je podsjetio da su ključna obećanja građanima Naroda i Pravde, a to su Zakon o porijeklu imovine i Zakon o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju, kao i druge antikoruptivne mjere, već usvojeni ili su u skupštinskoj proceduri čime je pokazano da se ne radi tek o pukim predizbornim obećanjima.

– Zakonom o porijeklu imovine se iz temelja mijenja ambijent u kojem izabrani funkcioneri rade i uvjereni smo da će otjerati mnoge koji politiku vide kao biznis u kojem se mogu bogatiti bez ikakve odgovornosti i sankcija. Svi koji su trenutno na funkcijama moraju dokazati da je imovina koju posjeduju srazmjerna njihovim primanjima – naveo je Konaković.

Po njegovim riječima, svaki osnov sumnje, vrijednost imovine veća od prihoda, biće predmet istraga.

Ističe da svi aktuelni funkcioneri kantona, grada i opština, moraju u narednom periodu pristupiti ozbiljnom procesu dokazivanja zakonitosti u sticanju imovine.

– Svi oni koji se misle kroz politiku obogatiti zloupotrebom javnih resursa ovaj zakon će onemogućiti da uopšte krenu u takvu avanturu – smatra Konaković.

Skupština KS jednoglasno je usvojila Zakon o porijeklu imovine funkcionera na sjednici održanoj 17. aprila.

– Kanton Sarajevo već je postao primjer da je moguća jedna drukčija, bolja, vlast. Ovaj zakon i drugi na kojima radimo samo su mehanizmi kojima građani mogu i trebaju kontrolisati vlast, počevši od nas. Takođe, pri usvajanju zakona saslušali smo sve institucije, opoziciju i druge zainteresovane i njihove ideje ugradili u konačni tekst – kazao je Konaković.

Od februara ove godine u Kantonu Sarajevo svi konkursi su pod posebnim nadzorom supervizora iz Kancelarije za borbu protiv korupcije čime se nastoji ostvari maksimalna transparentnost pri zapošljavanju.

klix.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Crna Gora: U blokadi više od 18 520 preduzeća

GC

Hrvatska iznad svjetskog prosjeka u proizvodnji energije iz vjetra i sunca

GC

Predrag Damjanović: Nadamo se da će učenici u septembru biti u klupama

GC

CIK: Sredstva za lokalne izbore još nisu obezbijeđena

GC

Račić: Privredni subjekati iz RS koji posluju u FBiH nisu dobili nikakvu pomoć

GC

Protest stanovnika Grahova, spremni su i na blokadu opštine (VIDEO)

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više