Metju Palmer
Politika

“Amerika je mnogo uložila u BiH da bi digla ruke od nje”


Vrijeme je da na Zapadnom Balkanu lideri shvate svoju ulogu i zemlje povedu ka prosperitetu – Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

Poručio je ovo zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer, koji je nedavno boravio u posjeti BiH te dodao da je “Amerika mnogo uložila u BiH da bi digla ruke od nje”.

– Cilj SAD-a, EU i zemalja regiona je isti – napredak, dok s druge strane ruskom uticaju više odgovara da u ovim zemljama vlada korupcija i nesređeno stanje. Na primjeru Sjeverne Makedonije najbolje je vidljivo kako se oduprijeti negativnom uticaju, preuzeti odgovornost i okončati stagnaciju, što je i recept koji mogu primijeniti i Srbija i (op. aut. takozvano) Kosovo. Što se BiH tiče, SAD će ostati prisutan i pomoći BiH da provede reforme, kako na evropskom tako i NATO putu, koji je i zvanično opredjeljenje bh. vlasti – kazao je Palmer.

On kaže da se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, sa raznim premijerima, s predstavnicima institucija sa ciljem da, prije svega, još jednom podvučemo između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine, našu predanost da pomognemo BiH na njenom putu ka evropskoj budućnosti a sve, naravno, u okviru sastanka EBRD-a (Evropska banka za obnovu i razvoj), koji je organizovan prvenstveno sa ciljem podsticanja investicija, što jeste jedan od interesa i ciljeva i SAD-a.

– BiH je mnogo napredovala, ali još posla treba uraditi. Mnogo toga je potrebno uraditi, prije svega u sferi dobrog upravljanja i rukovođenja, u sferi borbe protiv korupcije u javnom sektoru, te na jačanju transparentnosti i, uopšte, jačanju klime za investiranje u zemlju. Zato su ključne reforme, ukoliko BiH želi uspješno da nastavi put ka evropskim integracijama. Ovo je najvažniji prioritet SAD-a i nešto na čemu želimo nastaviti raditi sa predstavnicima svih naroda u BiH – kazao je Palmer.

Otkrio je da je prije posjete BiH, boravio i u Briselu, gdje se sastala sa brojnim predstavnicima EU.

– Kao i prethodnih četvrt vijeka, naš cilj kada je u pitanju Zapadni Balkan ostaje nepromijenjen, a to je da pomognemo ovom regionu da se pomjeri dalje ka zapadnim integracijama i EU, da zajednički pomognemo državama Zapadnog Balkana da uspješno provedu ključni set reformi i promjena koje će im pomoći na putu ka evroatlantskim integracijama što, naravno, podrazumijeva učlanjivanje u neke od ključnih institucija, kako EU, tako i NATO-a – rekao je Palmer..

Naglašava da će ove reforme zemljama Zapadnog Balkana pomoći da postanu, prije svega, bogatije i stabilnije, a samim tim i bolji partner kako za SAD, tako i za ostale zemlje.

– Naša (SAD) ali i vizija EU je ista i vrlo jednostavna – prosperitetan i miran region koji je u miru kako sa sobom, tako i sa svojim susjedima, region koji čini dobar sastavni dio Evrope. Ono što je najvažnije je da ono što SAD i EU žele je upravo ono što žele i zemlje Zapadnog Balkana same za sebe. Svi znamo gdje želimo stići, trik je u tome kako stići do tog cilja – naglasio je Palmer.

Što se tiče puta prema NATO savezu, on je rekao da je to i zvanična politika BiH, ali “to je nešto što nas čeka u budućnosti, malo dalje na ovom putu”.

– Pitanje koje se trenutno nalazi na stolu ne tiče se članstva, tiče se podnošenja godišnjeg nacionalnog programa u NATO, a tu se radi o produbljivanju i jačanju partnerstva između BiH i NATO-a, a kroz to partnerstvo treba da se ojača i poboljša sigurnosni, odnosno odbrambeni sektor u BiH – kaže on.

Ako samo pogledamo, dodaje, pitanje javnih nabavki i personala, reforma tog procesa je nešto što upravo treba da učini BiH boljim partnerom za NATO.

– A otvaranjem novih mogućnosti za zajednički rad na upravo ovim pitanjima – učiniće i NATO boljim partnerom za BiH. Mi smatramo da je ovo partnerstvo kako u najboljem interesu NATO-a, tako i u najboljem interesu Bosne i Hercegovine i prvenstveno je u interesu mira i stabilnosti ovog regiona – kazao je Palmer.

RSE

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Pokušaj ubistva u Doboju

GC

Vrijeme sutra: Sunčano i vruće

SA

Magla u kotlinama i dolinama

SA

Sunčano sa temperaturom do 29 stepeni

SA

Monika Ponjavić: Succession – Moj omiljeni citat Šekspira: uzmi proklete pare!

SA

Sobranje smijenilo specijalnu tužiteljku

SA

1 komentar

Тодор Petak, 10.05.2019., 09:39 at 9:39 am

Америка уложила? Јесте, осиромашени урнијум и бомбе по Србима

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više