Metju Palmer
Politika

“Amerika je mnogo uložila u BiH da bi digla ruke od nje”


Vrijeme je da na Zapadnom Balkanu lideri shvate svoju ulogu i zemlje povedu ka prosperitetu – Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

Poručio je ovo zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer, koji je nedavno boravio u posjeti BiH te dodao da je “Amerika mnogo uložila u BiH da bi digla ruke od nje”.

– Cilj SAD-a, EU i zemalja regiona je isti – napredak, dok s druge strane ruskom uticaju više odgovara da u ovim zemljama vlada korupcija i nesređeno stanje. Na primjeru Sjeverne Makedonije najbolje je vidljivo kako se oduprijeti negativnom uticaju, preuzeti odgovornost i okončati stagnaciju, što je i recept koji mogu primijeniti i Srbija i (op. aut. takozvano) Kosovo. Što se BiH tiče, SAD će ostati prisutan i pomoći BiH da provede reforme, kako na evropskom tako i NATO putu, koji je i zvanično opredjeljenje bh. vlasti – kazao je Palmer.

On kaže da se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, sa raznim premijerima, s predstavnicima institucija sa ciljem da, prije svega, još jednom podvučemo između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine, našu predanost da pomognemo BiH na njenom putu ka evropskoj budućnosti a sve, naravno, u okviru sastanka EBRD-a (Evropska banka za obnovu i razvoj), koji je organizovan prvenstveno sa ciljem podsticanja investicija, što jeste jedan od interesa i ciljeva i SAD-a.

– BiH je mnogo napredovala, ali još posla treba uraditi. Mnogo toga je potrebno uraditi, prije svega u sferi dobrog upravljanja i rukovođenja, u sferi borbe protiv korupcije u javnom sektoru, te na jačanju transparentnosti i, uopšte, jačanju klime za investiranje u zemlju. Zato su ključne reforme, ukoliko BiH želi uspješno da nastavi put ka evropskim integracijama. Ovo je najvažniji prioritet SAD-a i nešto na čemu želimo nastaviti raditi sa predstavnicima svih naroda u BiH – kazao je Palmer.

Otkrio je da je prije posjete BiH, boravio i u Briselu, gdje se sastala sa brojnim predstavnicima EU.

– Kao i prethodnih četvrt vijeka, naš cilj kada je u pitanju Zapadni Balkan ostaje nepromijenjen, a to je da pomognemo ovom regionu da se pomjeri dalje ka zapadnim integracijama i EU, da zajednički pomognemo državama Zapadnog Balkana da uspješno provedu ključni set reformi i promjena koje će im pomoći na putu ka evroatlantskim integracijama što, naravno, podrazumijeva učlanjivanje u neke od ključnih institucija, kako EU, tako i NATO-a – rekao je Palmer..

Naglašava da će ove reforme zemljama Zapadnog Balkana pomoći da postanu, prije svega, bogatije i stabilnije, a samim tim i bolji partner kako za SAD, tako i za ostale zemlje.

– Naša (SAD) ali i vizija EU je ista i vrlo jednostavna – prosperitetan i miran region koji je u miru kako sa sobom, tako i sa svojim susjedima, region koji čini dobar sastavni dio Evrope. Ono što je najvažnije je da ono što SAD i EU žele je upravo ono što žele i zemlje Zapadnog Balkana same za sebe. Svi znamo gdje želimo stići, trik je u tome kako stići do tog cilja – naglasio je Palmer.

Što se tiče puta prema NATO savezu, on je rekao da je to i zvanična politika BiH, ali “to je nešto što nas čeka u budućnosti, malo dalje na ovom putu”.

– Pitanje koje se trenutno nalazi na stolu ne tiče se članstva, tiče se podnošenja godišnjeg nacionalnog programa u NATO, a tu se radi o produbljivanju i jačanju partnerstva između BiH i NATO-a, a kroz to partnerstvo treba da se ojača i poboljša sigurnosni, odnosno odbrambeni sektor u BiH – kaže on.

Ako samo pogledamo, dodaje, pitanje javnih nabavki i personala, reforma tog procesa je nešto što upravo treba da učini BiH boljim partnerom za NATO.

– A otvaranjem novih mogućnosti za zajednički rad na upravo ovim pitanjima – učiniće i NATO boljim partnerom za BiH. Mi smatramo da je ovo partnerstvo kako u najboljem interesu NATO-a, tako i u najboljem interesu Bosne i Hercegovine i prvenstveno je u interesu mira i stabilnosti ovog regiona – kazao je Palmer.

RSE

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


loading...

Možda vas zanima

BiH od EU dobija 14,8 miliona evra kao podršku za upravljanje migrantima

GC

Ljubitelji prirode iz Beograda oduševljeni ljepotama Kneževa (FOTO)

GC

BiH jedina država koja neće imati delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope

GC

Epilog, Fjužna pruga i KOB na 5. jubilarnoj banjalučkoj motorijadi Moto kluba Istok!

GC

Evropski sud odlučio u korist Abu Hamzu, BiH mu mora isplatiti 9 000 evra

GC

Direktor Medicinske škole platama oštetio budžet!?

AP

1 komentar

Тодор Petak, 10.05.2019., 09:39 at 9:39 am

Америка уложила? Јесте, осиромашени урнијум и бомбе по Србима

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više