Izdvajamo

Banjalučani traže produženje grijne sezone


Banjalučani, koji se ovih dana smrzavaju u stanovima, traže da grijna sezona zvanično bude produžena do 15. maja.

Sezona grijanja u Banjaluci inače traje od 15. oktobra do 15. aprila, ali ako su temperature niske može početi i završiti se 15 dana ranije ili kasnije. Stvarnost, međutim, pokazuje da potrošačima to nije dovoljno, te da se u septembru i maju Banjalučani mahom smrzavaju u stanovima zbog niskih temperatura i hladnih radijatora.

Pale se grijalice, klima uređaji, a oni koji nemaju drugu opciju u šali kažu da se griju na rernu. Građani dodaju da mnogi otkazuju grijanje ne samo zbog cijene, već i zato što ga nema kada je stvarno hladno, te da za svoj novac žele dobru uslugu.

Većina, ipak, samo negoduje kako im je u stanu zima, ali Goran Pivašević, član Savjeta mjesne zajednice Centar 2 odvažio se da i zvanično pokrene ovo pitanje i promijeni ono na šta se svi potrošači žale.

Kako navodi, u pravu nema promrzlih emocija, već samo ono što je napisano.

– Pošto je očito da od građana u Fesjbuk raspravi niko neće pokrenuti to pitanje, a naredne godine će opet kukati na isti problem, riješio sam da napišem dopis, preko odbornika obrazložimo problem i ponudimo rješenje na Skupštini grada koja je 15. maja. Ljudi plaćaju grijanje cijele godine i u pravu su kada kukaju da im je zima, ali moraju shvatiti da postoji samo jedan način da se nešto pokuša promijeniti, a rješenje je jednostavno: tražiti izmjenu Odluke o opštim uslovima o proizvodnji, isporuči i korištenju toplotne energije u dijelu teksta o sezoni grijanja i pomjeriti datum kraja sezone grijanja na 15. maj. To se jedino može pokrenuti dopisima, jer samo od sebe se neće pokrenuti – rekao je on.

Poručuje da postoji potpuno argumentovano obrazloženje za ovaj zahtjev.

– Činjenica je da je svaki april, i bar polovina maja u određenim kišnim pa i sniježnim danima, sa temperaturama kod kojih bi se u sezoni grijanja trebalo grijati. Jedino što je potrebno u ovom slučaju je to da se voda u toplifikacionom sistemu drži do 15. maja i po potrebi dogrijava u ovim periodičnim momentima. Kritičnih momenata možda i ne bude često, ali kada budu utiču na loš komfor građana – pojašnjava Pivašević, koji se kaže informisao i kakva je praksa u drugim gradovima i vidio da u Sarajevu, po važećoj odluci, grijanje imaju do 15. maja.

U udruženjima potrošača i ranije su upozoravali da je pravilnik po kojem banjalučka Toplana radi “zreo za izmjenu”, jer se vodi odredbama donesenim prije više od 40 godina, kada je mreža bila nova, a klima drugačija.

Mada su prošle godine sa radom počele moderne EkoToplane, odredbe nisu značajnije mijenjane. U važećoj Odluci o opštim uslovima za isporuku toplotne energije, navodi se da termoenergetska postrojenja i instalacije davaoca usluge, u ovom slučaju EkoToplana koja je preuzela sistem javnog grijanja, treba da budu spremne od 1. oktobra do 1. maja.

– Pravilnici su shodni promjenama, treba valjda osjetiti i kakav je puls grada, zar treba pustiti građane da se mrznu – upitali su ranije iz Udruženja “DON”.

Odluku o opštim uslovima o proizvodnji, isporuci i korištenju toplotne energije, usvojila je prošle godine Skupština grada, na prijedlog Gradske uprave.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić koji je od početka uključen u projekat javno-privatnog partnerstva za gradnju nove Toplane na sječku i koga su novinari kontaktirali za komentar u vezi zahtjeva građana, kaže da je pitanje ozbiljno da bi se na njega odmah trebao dati odgovor.

– Teško je da u ovom momentu dajemo komentar, bez prethodne analize. Kada se uspostavi inicijativa, treba se sve sagledati, vidjeti šta to podrazumijeva kada su u pitanju troškovi, remont, sabrati i oduzeti i porazgovarati o tome. Ne sporim potrebu, ali teško je odmah zauzeti stav- poručio je on.

Amidžić: Srećom, nisam bio kući

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić privatno koristi gradsko grijanje te su ga novinari pitali kako grije stan kada su radijatori hladni.

– Ovih dana sam imao sreću da sam bio kod roditelja na vikendici zbog slave, tako da nisam ni bio kući – rekao je on.

Blic

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Crna Gora: Preminulo petoro, zaraženo 128

SA

Kardiovaskularna oboljenja odnesu najviše života u Srpskoj

DB

U Crnoj Gori školska godina počinje 1. oktobra

SA

Svjetski dan turizma obilježen u Banjaluci

SA

U akciji “Indi” uhapšeni veterinarski inspektori

SA

Testovi iz BiH, ipak, ne važe u Sloveniji

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više