Društvo

Geoprostorni podaci ubuduće na jednom mjestu


Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) organizovala je danas u Banjaluci radionicu o temi „Razvoj i perspektive Infrastrukture geoprostornih podataka i jačanje svijesti o zahtjevima Inspajer (INSPIRE) direktive“.

Naime, RUGIPP intenzivno radi na razvoju Infrastrukture geoprostornih podataka Republike Srpske sa ciljem osiguravanja brže i efikasnije razmjene geoprostornih podataka i smanjenja troškova za ove namjene.

Takođe, cilj je da se povežu sve institucije koje raspolažu geoprostornim podacima, a da se na Geoportalu Republike Srpske nađu svi geoprostorni podaci koji su od interesa za građane, pravna lica i javne institucije Republike Srpske.

Obraćajući se prisutnima na radionici, pomoćnik direktora RUGIPP-a za informacione tehnologije katastra nepokretnosti Stanko Svitlica rekao je da je RUGIPP prepoznao razvoj Infrastrukture geoprostornih podataka kao jedan od prioriteta, te da su ove godine planirana značajna sredstva za te aktivnosti.

– Intenzivirali smo i saradnju sa drugim institucijama i vjerujemo da ćemo u narednom periodu uspješno raditi na razvoju Infrastrukture geoprostornih podataka – rekao je Svitlica.

Infrastrukturu geoprostornih podataka, kao i sam Geoportal, RUGIPP razvija u skladu sa Inspajer (INSPIRE) direktivom Evropske unije, čime će biti ispunjen jedan od uslova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH u EU.

Radionica “Razvoj i perspektive Infrastrukture geoprostornih podataka i jačanje svijesti o zahtjevima Inspajer (INSPIRE) direktive” organizovana je u okviru “Impuls” projekta koji realizuje RUGIPP zahvaljujući donatorskim sredstvima Švedske.

Tokom radionice predstavljene su aktivnosti RUGIPP-a na harmonizaciji prostornih podataka, te praksa Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, javnih preduzeća “Vode Srpske”, “Šume Srpske” i “Putevi Republike Srpske” u upotrebi geoprostornih podataka.

Učesnicima radionice obratili su se eksperti iz Švedske i Hrvatske Anders Rajden i Tomislav Ciceli koji su govorili o iskustvima u razvoju Infrastrukture geoprostornih podataka.

PROMO / SrpskaCafe.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Mićić: Bijeljinski SDS i ja nećemo rušiti našu stranku a pogotovo ne Šarovića

OT

Vlada planira novu organizaciju Inspektorata Srpske

OT

Formiran Nezavisni klub poslanika Socijalističke partije

OT

Crnogorski premijer: Spremni smo za postizanje konsenzusa

OT

Odbijena žalba, Golić ostaje u pritvoru

OT

Vozač ministra privrede ugrozio saobraćaj, vrijeđao i lagao da “vozi Lukača”

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više