Zdravlje

Heimlichov zahvat: Kako pomoći osobi koja se guši? (VIDEO)


Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se neko za vašim stolom guši nakon što mu je komad hrane zapeo u grlu? Da li bi li u takvoj situaciji znali kako pomoći unesrećenom?

Da biste reagovali brzo i na pravi način, u nekoliko jednostavnih koraka naučite da primijenite metodu prve pomoći kod gušenja odnosno Heimlichov zahvat.

S obzirom na to da je gušenje četvrti najčešći uzrok slučajne smrti i da osoba kojoj je disajni prolaz zatvoren može umrijeti u roku od nekoliko minuta, brza pomoć od izuzetne je važnosti.

Primjenom Heimlichova zahvata spaseni su brojni ljudski životi, pa tako, na primjer, i životi nekih slavnih osoba, poput Ronalda Reagana, Cher i Elisabeth Taylor.

Čak je i poznati reditelj i glumac Clint Eastwood spasio život jednoj osobi upravo uz pomoć ove metode.
Uz malo vašeg znanja i spretnosti mogli biste spasiti nečiji život.

Ko je izumio zahvat?

U ranim 70-im godinama 20. vijeka američki hirurg Henry J. Heimlich, po kojem je ovaj zahvat i dobio ime, primijetio je da se osobama koje se guše često ne može pomoći samo udarcima po leđima.

Znao je da mora postojati neki bolji i djelotvorniji način. Shvatio je da kod gušenja mogu pomoći i snažni pritisci šake u stomačnu šupljinu. Na taj način vazduh koji se brzo istisne iz pluća osobe može izbaciti zaglavljeni komadić hrane iz dušnika.

Svojim je zahvatom Heimlich spasio i život jednoj penzionerki koja se gušila. Procjenjuje se da je samo u Americi uz pomoć ovog zahvata spaseno više od sto hiljada života!

Izvođenje Heimlichovog zahvata u pet jednostavnih koraka

Heimlichov zahvat možete izvoditi na odraslim osobama i starijoj djeci, koja se guše te ne mogu disati ni kašljati.

Ako osoba koja se guši sjedi i pri punoj je svijesti, recite joj da ustane. Dajte joj do znanja da ćete joj pomoći Heimlichovim zahvatom. Stanite iza unesrećene osobe i malo je nagnite prema naprijed. Prvo je korijenom dlana pet puta udarite po leđima.

Potom primijenite Heimlichov zahvat: osobu obuhvatite rukama oko struka, stisnite lijevu šaku i okrenite je palcem prema stomaku. Smjestite je u prostor stomačne šupljine unesrećene osobe, odmah ispod rebara i malo iznad pupka.

Stisnutu lijevu šaku čvrsto obuhvatite desnim dlanom pa snažno povucite istovremeno prema unutra i prema gore. Ponovite pet puta. Ponavljajte postupak sve dok osoba ne izbaci komadić hrane ili neki drugi strani objekat iz dušnika.

Nakon što Heimlichov zahvat uspješno prođe, osobu svejedno treba pregledati ljekar da bi utvrdio da nema još komadića hrane u dušniku i da nisu nastala kakva oštećenja.

Napomena: ako se osoba na kojoj izvodite Heimlichov zahvat onesvijesti, tada treba odmah pozvati Hitnu pomoć i početi sa reanimacijom.

Ako zahvat trebate primijeniti na trudnici, šaku nemojte stavljati na stomak, nego obavezno iznad stomaka, tik kod ruba prsne kosti.

Kako pomoći djetetu do godinu dana?

Heimlichov zahvat ne smijete izvoditi na djetetu mlađem od godinu dana. Ako je dijete koje se guši ima do jedne godine i potpuno je pri svijesti, usmjestite dijete na svoju lijevu podlakticu tako da je licem okrenuto prema dole. Glava mu treba biti niže od tijela. Lijevim dlanom otvorite djetetova usta da bi komadić hrane mogao ispasti.

Desnim dlanom četiri-pet puta uzastopno udarite rukom po djetetovim leđima, između lopatica. Pazite da ne udarate prejako, nego srednjom jačinom.

Ako komadić hrane još nije izašao, okrenite dijete licem prema sebi i položite ga na bedro. Zatim srednjim prstom i prstenjakom pet puta brzo pritisnite djetetovu prsnu kost. Nakon što se komadić pojavi u djetetovim ustima, možete ga sigurno ukloniti.

Ako je objekt još zaglavljen u grlu, pozovite Hitnu pomoć. U međuvremenu vi i dalje ponavljajte postupak dok Hitna pomoć ne stigne.

Heimlichov zahvat za malu djecu

Napomena: ako starije dijete pokazuje znakove gušenja i može komunicirati, zatražite od njega da se zakašlje.

Vidite li u djetetovu grlu zaglavljeni predmet, nemojte ga pokušavati vaditi prstima jer postoji opasnost da ćete ga ugurati još dublje u djetetovo grlo. U tom slučaju odmah pozovite Hitnu pomoć.

Kako zahvat izvesti na sebi (ako ste sami)?

Stisnite šaku pa je smjestite malo iznad svog pupka. Uhvatite šaku drugom rukom. Snažno povucite prema unutra i prema gore. Ponavljajte sve dok vam se dišni putevi ne pročiste kako biste mogli normalno disati.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Gljive čuvaju kognitivne funkcije

SA

Blitva čuva bubrege i oči

SA

Biljke koje izazivaju alergijske tegobe

SA

Ovim navikama trebate počinjati dan

OT

Ljekovite strane čuvarkuće

SA

Povrće koje reguliše pritisak ali i sprečava nemir i nervozu

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više