Izdvajamo

Monika Ponjavić: “Igra Prestola” – Naprijed, nazad

Kada sam prvi put izgovorila rečenicu da će se “Igra prestola” završiti ludilom Deneris Targarjen i da će joj život oduzeti Džon, a bilo je to prije nekih šest-sedam godina, u vrijeme dok je “Igra prestola” još uvijek imala smisla i bila najbolja serija na malim ekranima, ljudi su mi se smijali u lice. Istina, trebalo je proći mnogo vremena do ovog trenutka i sada, kada se to konačno izgleda dešava, opet sam jedna od rijetkih koja takav kraj više uopšte ne priželjkuje.

U prvom redu, smatram da su dvije epizode sasvim nedovoljne za tako nagli razvoj lika, iako su se znaci do sada suptilno pojavljivali svake sezone, počevši od druge. Čak ne govorimo ni o dvije, nego radije o jednoj epizodi u okviru koje bi Deneris iz tvrdoglave, ishitrene i pomalo nadobudne, ali često pravedne nasljednice loze Targarjena trebalo da se pretvori u pljunutu sliku svog ludog oca. Ili brata. Onog mlađeg. Međutim, gledajući način na koji se ova sezona, uprkos činjenici da se piše i stvara pune dvije godine, suočila sa svojim likovima i svim pričama koje je započela i zagrebala, sada možemo očekivati apsolutno sve. Više ne postoje značajna iznenađenja, barem ne ona koja imaju smisla kada je u pitanju sam narativ. Više se nikada neće desiti Ned Stark, Crveno vjenčanje ili Oberin Martel. Ti dani su davno odbrojani. Upravo zato Deneris, bez obzira na svoj razvoj i sve što smo do sada o njoj saznali, što smo gledali, doživjeli i sa njom proživjeli, može u roku od jedne epizode napraviti takav preokret i postati potpuno luda, iako je serija do sada pronalazila načine da je opravda. Može, jer joj je u roku od dvije epizode oduzeto sve. Neki bi rekli “kako došlo, tako i otišlo”. Još jedan zmaj, više od 90 odsto Dotrakija, više od 50 odsto Neokaljanih, Džora i Misandej.

Posljednje ime je važno jer je Misandej, kao simbol ženske snage i slobode koju Deneris sa sobom unosi u priču, istovremeno snažna poveznica ne samo sa ideologijom koju kraljica i majka zmajeva zastupa ili putem kojim je do sada kročila, nego i sa Sivim Crvom, vođom Neokaljanih. A ako išta znamo vezano za ovu seriju, onda je to način na koji se njen narativ gradi, ad hoc, težeći ka željenom cilju koji apsolutno i bez pogovora opravdava svako sredstvo. Pa čak i ono najgluplje koje možete zamisliti. To znači da bi smo u sljedećoj epizodi mogli očekivati pokolj epskih proporcija, predvođen pomahnitalom Deneris i ucveljenim Sivim Crvom, pokolj iz osvete za preranu smrt lijepe Misandej. Da li je to unižavanje i poništavanje ovog lika kojeg milioni fanova obožavaju i sa kojim se svih ovih godina poistovjećuju? Vjerovatno. Da li takav rasplet ima smisla? Ne, ali nekada davno jeste. Šta to sada znači za priču? Ne znam. Jedan od potencijalnih odgovora jeste da svaka priča ima kraj, pa tako i ova. Nažalost. Kažem nažalost, jer je kraj došao prebrzo i ishitreno, uprkos osmogodišnjem razvoju. Činjenica da tvorci serije, Beniof i Vajs, nemaju predstavu šta sa svojim likovima žele uraditi, kakvu priču žele ispričati, je tema možda za neki drugi tekst, tema koja u velikoj mjeri određuje kvalitet posljednje sezone, za koju se sada, više nego ikad, čini da niko, ni oni koji su je pravili ni ovi koji u njoj uživaju, gledajući, ne znaju kuda zapravo plovi. Zato, da, očekujte sve. Očekujte svašta. I što je najvažnije, očekujte neočekivano, jer tako se izgleda ova priča priča.

Jedna od tih neočekivanih stvari je i želja Deneris Targarjen da niko mimo nje, Džona, Sema i Brena ne sazna za Džonovo porijeklo, jer bi to automatski ugrozilo njeno pravo, kao “posljednjeg Targarjena”, na gvozdeni presto. Iako je opšte poznato da nisam ljubitelj Targarjena niti njihove politike, odluka da se Deneris stavi u ovu (sramotnu) poziciju naspram Džona djeluje mi infantilno i ponižavajuće (sva dodatna objašnjenja bila bi suvišna). Sansa, učeći od najgorih, te primjenjujući to znanje u praksi (iako se ne zna boriti, zbog čega je prošle sedmice od strane fanova označena kao nesposobna) je sada, donekle, pokazala gdje leži njena snaga kada je konačno dobila svojih pet minuta i u ovoj igri napravila veliki korak koji je jednim potezom ugrozio sve napore Deneris Targarjen da dođe do željenog prestola. Šah mat, reklo bi se, jer se Deneris nakon ovog poteza više ne nosi samo sa Sersi Lanister, sa ogromnim pretrpljenim gubicima, Džonovim neočekivanim porijeklom itd, nego i sa sve izvjesnijom izdajom od strane Tiriona i Verisa koji su joj se svojevremeno zakleli na lojalnost. A lojalnost u Vesterosu je, zna se, efemerne prirode. Ako ništa, barem smo toliko izvukli iz njene odlične prve sezone.

Iako bi većina ovaj preokret okarakterisala kao iznenadan i nelogičan, činjenica jeste da su Tirion i Veris, Tirion i Veris iz najboljih dana, svoj razum i mudrost izgleda ostavili u četvrtoj sezoni, na onom brodu, na putu za Esos, neposredno nakon smrti Tajvina (ili Tivina) Lanistera i neposredno prije njihovog pakta sa kraljicom majkom. U tom smislu, jedino mi njihova dva lika, odnosno razvoji njihovih likova korespondiraju sa onim što je svojevremeno zacrtao Martin. Veris je lojalan kraljevstvu i običnim ljudima, dok je Tirionov motiv za sve što radi da uvijek pronađe način kako da izvuče živu glavu. I to je u suštini to. Samim tim, ovakav preokret, kada su barem njih dvojica u pitanju, i nije nelogičan. Štaviše. Međutim, problem nastaje kada pogledamo bilo kojeg drugog lika i način na koji je ova epizoda sa njim izašla na kraj. I to je zapravo suštinski problem epizode “Posljednji od Starkova” koja je, i pored svoje upečatljive atmosfere koja u velikoj mjeri podsjeća na ono što “Igru prestola” čini Igrom prestola, tako maestralno podbacila.

Odakle da krenem?

Možda od Džjemija koji je, na moje beskrajno razočarenje, objavom da se ipak nikako ne može iskupiti za svoja prethodna zlodjela (?!), niz vodu bacio sve one godine pažljivo napisanog razvoja i to je uradio po ko zna koji put, poništavajući i svoju prkosnost od prije dvije sedmice kada je jasno i glasno nekadašnjem neprijatelju rekao da se on nikome neće izvinjavati za stvari koje je uradio, jer ih je uradio zarad svoje porodice i u ratu. Ruku na srce, niti je prvi, niti posljednji. Pored toga, trebam li reći da je u četvrtoj knjizi Džejmi odbio da bude šampion svojoj sestri nakon “Hoda srama”? Trebam li reći da je Sersi, a ne Džejmi, insistirala na seksu u Septi, pored Džofrijevog leša, što je Džejmi gnusno odbio? Trebam li reći da je Džejmi napustio Brzoriječje, napustio Lanistere i svoju porodicu, ne zarad Sersi nego zarad Brijene i Sanse, u čiju je potragu krenuo, a po obećanju datom Ketlin Stark? Vratiti ga na početak, dvije epizode pred kraj, je neoprostivo. I još gore, pokazuje da pisci nemaju nikakvu ideju kakvim likovima se bave niti šta je njihova suština. I sve ovo bi se možda moglo zanemariti da nije riječ o ko zna kojem putu da se Džejmi, ali i svi ostali likovi (jer on po tome nije nimalo poseban), besciljno vrte u krug i jednako besciljno pomjeraju čas naprijed, čas nazad.

Sansa, u razgovoru sa Sandorom (što se konačno desilo) je jednom rečenicom opravdala sve one godine seksualnog nasilja nad njom, dok je Arja, bez riječi i pozdrava, a nakon srceparajućih susreta sa svojom porodicom ove i prošle sezone, napustila Zimovrel, bez ikakve namjere da se vrati. Sa svojom porodicom koju od prve sezone sveti. Džon je otišao i ostavio Duha, a da ga ni pomazio nije. A tu je i Tormund, Divljan koji je ime dobio tako što je kao desetogodišnjak ubio diva (o mlijeku da ne pričam), čovjek koji plače krokodilske suze zbog žene. Ili Sersi, najgluplji lik u knjizi (što je jednom prilikom u seriji prokomentarisao i sam Tajvin), koja je odjednom postala neprikosnoveni vojni strateg i genije, iako se na koncu svodi na iskarikirano zlo, ono koje danas možemo vidjeti još samo u crtanim filmovima.

Na kraju je tu i Misandej, koja je život dala kako bi finalna bitka bila ljuća i kako bi se ludilo Deneris Targarjen ubrzalo jer vremena za priču više nema. Ono je protraćeno na beskonačne govore o bubama i dosadne viceve u velikoj piramidi u Mirinu. Brijenu bih za sada izostavila, iako me kompletna novonastala situacija sa njom i Džejmijem nervira, iz prostog razloga jer je Brijena, prva žena vitez Sedam Kraljevstava, prkosna heroina koja se gola i odvažna suprostavila Kraljeubici u Harenovom dvoru, ovdje ipak žena čiji su svi štitovi popadali sada kada je konačno pronašla ljubav. Sve ove stvari se naravno mogu objasniti, na ovaj ili onaj način (Džejmi odlazi u Kraljevu Luku ne da se ponovo spoji sa Sersi nego da je zadavi, a prema proročanstvu; Arja takođe, uzevši u obzir da je Sersi posljednje ime na njenom spisku; Sandor želi da se obračuna sa bratom; Duh je previše povrijeđen i nije spreman za još jednu bitku i tako dalje), ali to ne mijenja činjenicu da su sve one stavile klipove u točkove razvoju naših likova. Dvije epizode pred kraj. Toliko o tome.

Ipak, kada se sve na kraju sabere, i pored svih očiglednih mana, a bilo ih je puno (sa izuzetkom prvih 20 minuta koje uopšte nisu loše), ova epizoda ima određeni duh i atmosferu epizoda i prvih sezona koje su “Igru prestola” vinule u nebesa pop kulture. I na tome treba biti zahvalan. Međutim, sa dvije epizode do kraja, i ako se stvari dalje budu razvijale na ovako paušalan i nasumičan način, a zarad šoka, loše nam se piše. Ostaje nam samo da se nadamo da je Emilija Klark u pravu i da će sljedeća epizoda biti bolja i važnija od, sada već čuvene, treće. Do tada.

Najbolje od epizode:

– Tormund je preživio. Uprkos svemu. Divljani su preživjeli. Šaka njih, ali ipak. A sa njima Sjever.

– Sandor i Arja ponovo zajedno. Moram priznati ti dijelovi su mi, između ostalih, bili vrhunac serije. Malo vjerovatni parovi poput Sandora i Arje, Tormunda i Džona, Džejmija i Brijene, Tiriona i Verisa…

– Sparivanje Džejmija Lanistera i Brijene od Oporja. Ne postoje riječi kojima se moje oduševljenje ovakvim postupkom može opisati. Džejmi i Brijena su moji omiljeni likovi, nevezano da li je riječ o knjizi ili seriji. I njihov odnos, fantastično i neočekivano prijateljstvo koje su uspjeli izgraditi tokom mjeseci zajedničkog putovanja kroz Vesteros i zajedničkog stradavanja, je odnos koji se, opet i u knjizi i u seriji, najviše i najznačajnije razvijao. Tako smisleno, temeljno i studiozno. Pa čak i genijalno. Jer spojiti sa jedne strane najomraženijeg viteza Vesterosa, arogantnog, incestuoznog, naizgled nečasnog čovjeka i Kraljeubicu koji je u životu bio vjeran samo jednoj ženi, svojoj sestri, i sa druge najružniju ženu nadimka “Ljepotica”, muškobanjastu ženu viteza bez samopouzdanja kojoj su pravda, pravednost i čast sve i koja je pola svog života voljela jednog homoseksualca, zbog čega je naposlijetku ostala djevica, zaista jeste genijalno. Iako naizgled toliko različiti, njih dvoje su zapravo dva naličja istog novčića, jednako oštećeni, osakaćeni i ljubavi lišeni, ljubavi, poštovanja, razumijevanja i prijeko potrebne slobode da budu ono što suštinski jesu, a što su pronašli jedno u drugom. Ova dihotomija i odnos unutar kojeg je Džejmi izvukao najbolje iz Brijene, oslobodivši je godina i godina nagomilanog srama i patnje, odnosno unutar kojeg je Brijena to isto izvukla iz Džejmija, je odnos zasnovan na iskrenoj ljubavi kakav se rijetko sreće na malim ekranima. Kada tome još dodamo činjenicu da je riječ o dvoje vjerovatno najčasnijih (a živih) ljudi Vesterosa, koji pri tom nose mač Neda Starka, odluka da se sve to baci u vodu kako bi se publika dodatno šokirala i emotivno iscrpila ostavlja prilično gorak ukus u ustima. Džejmijev govor o svim stvarima koje je do sada radio za Sersi i kako je on, baš kao i ona, pun mržnje nema nikakvog smisla, te se nadam da ponovo nisam u pravu i da je Džejmi “mlađi brat” o kojem smo svih ovih godina teoretisali. Ipak, skretanje pogleda i njegova nemogućnost da laže Brijenu u oči mi govori da je već sada vrijeme da se oprostim od ovog lika koji je krajem sedme sezone obećavao da može biti najveći. Ubijte ga već jednom i da završimo s tim. Spremna sam.

Najgore od epizode:

– Odstupanje od kanona i prethodno uspostavljenih likova. Serija kao da u posljednje vrijeme pati od amnezije, uporno se ograđujući od svega što je tokom prethodnih sedam sezona izgradila. Od svega osim od dijaloga i replika, mahom onih iz prve sezone, za kojima, u svojim momentima nesigurnosti, besramno poseže. Na ovaj način, četvrta epizoda je ništa drugo do kolaž prethodno izgovorenih riječi, sada prisvojenih, iskorištenih i spojenih u jednu nekoherentnu cjelinu.

– Da li je moguće da nakon masovnih gubitaka tokom Bitke za Zimovrel, nakon gubitka već jednog zmaja od strane Kralja Noći (neka mu je laka zemlja), sa saznanjem da Sersi ima takozvanog Škorpiona, u pratnji Tiriona i Verisa, koji bi trebalo da su najinteligentniji likovi ove sage, Deneris, jašući Drogona, nije uspjela da krajičkom oka, sa te visine, uhvati Juronovu flotu koja ih je čekala pred Zmajkamenom?! Govorimo o istoj vrsti nelogičnosti koja je prisutna u planiranju Bitke za Zimovrel gdje su se, na primjer, rovovi postavili iza lake konjice, pješadije, katapulta itd, nekoliko metara ispred zidina zamka, gdje nisu imali apsolutno nikakav smisao niti korist. Gubitak još jednog zmaja, a zbog gluposti, jeste glupost.

– Riječi koje je Gendri izgovorio objelodanjujući Arji da je ozvaničen kao Barateon i da više nije kopile. Da više nije “Rivers”. Za nekog ko se toliko diči svojim poznavanjem knjiga i Martinovog svijeta, Beniof i Vajs bi trebalo da znaju da Gendri (ili Džendri) nikada nije priznat kao Robertovo kopile, te samim tim nije mogao ni da dobije prezime “Rivers”. Džon je dobio prezime “Snow” jer ga je Edard Stark priznao za svog vanbračnog sina, a prezime Targarjen ima jer je rođen u zakonitom braku između Lijane Stark i Rejgara targarjena. Isto važi za Remzija koji je prvo nosio prezime “Snow” kao priznati vanbračni sin Rusa Boltona, da bi, nakon što ga Rus prizna kao svog zakonitog sina, kasnije ponio i prezime Bolton. Dakle, Gendri je sad Barateon iako je preskočio jednu stepenicu tokom perioda kada se trebao prezivati “Rivers”. Iako je riječ o sitnici, naizgled, ovakve stvari narušavaju priču, a bez ikakve potrebe.

– Duh je zaslužio više!

– Besciljnost Džonovog lika. Koja je njegova poenta, osim da ujedini sjevernjačke kuće i Deneris kako bi se borili “u njegovom ratu”, “velikom ratu, jedinom ratu koji je važan”, za koji se sada ispostavilo da je bio samo neka stranputica?!

– Da li će Bren Stark do kraja sjediti u kolicima pod drvetom i sporadično izgovarati neke poluzavršene rečenice koje imaju malo ili nimalo smisla?

– Da li će se Džejmi Lanister, u nedostatku Martinovog teksta i kreativne inspiracije brilijantnih pisaca serije “Igra prestola”, do smrti vrtiti u krug ili naprijed-nazad između onoga što bi trebalo da bude lik Džejmija Lanistera i nekog mazohiste koji se grčevito drži za Sersine skute?! Ili će čovjek konačno otići u Kraljevu Luku, zadaviti ludu kraljicu i upisati se u “Bijelu knjigu” kao vitez koji je, ne jednom, nego čak tri puta direktno učestvovao u spašavanju populacije Kraljeve Luke i Vesterosa od sigurne smrti?

– Korištenje Misandei kao mehanizma za pokretanje drugih likova.

– Ne mogu da vjerujem da ovo govorim, ali unižavanje lika Deneris Targarjen. Činjenica da nije bila u stanju da predvidi zasjedu ili da je golim okom vidi sa Drogona; činjenica da je molila, preklinjala Džona da ne kaže nikome za svoje porijeklo kako ona ne bi izgubila pravo prvenstva na presto; tinejdžerski ispadi i hirovitost… sve to doprinijelo je gubitku još jednog važnog lika koji sa ovom epizodom kao da je konačno nestao, što će se vjerovatno desiti uskoro. Možda čak i tokom sljedeće epizode. Ali ne prije Verisa koji će, po svemu sudeći, izgoriti u Drogonovoj vatri. Baš kao i Džejmi. Možda je tako i najbolje jer svi ovi likovi su već ionako odavno mrtvi.

Najbolji citat: Nove riječi Kuće Targarjen “We do not scout”!

Ocjena: 3.5/5

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Objavljen snimak zemljotresa u Peruu (VIDEO)

DB

Mečevi Đokovića i Krajinovića sutra od 14 časova

DB

Dodik o sastanku Stanivukovića i Šmita: Ne odgovaram za politiku bilo koga, osim sebe

DB

Vlada Srbije ograničila cijenu pakovanog šećera

DB

Svjetsko prvenstvo u raftingu: Izmjena saobraćaja u Banjaluci

DB

Uhapšen legendarni Berni Ekelston!

DB

2 0 komentara

Vladimir Utorak, 7.05.2019., 00:06 at 12:06 am

Da razjasnimo neke stvari i da pogledamo malo logicno i razmislimo svojim mozgom.Kazu fanovi,na kraju ce biti krvoprolice,spalice ih Deni sve,a vidim i po komentarima ljudi najavljuju “burn them all”.Mene samo zanima kako ce jedan zmaj i to ranjen da spali sve,a na svakoj zidini se nalazi po jedan škorpion,a vidjeli smo u ovoj epizodi kako zmaj prolazi sa njim.U redu,bila je zasjeda,ali da li vi stvarno vjerujete da jedan zmaj,i to ranjen,moze spaliti cijeli grad pored bar 20 škorpiona i toliko strijelaca.To bi bila prva nelogicnost.Druga,kako svemoguci vorg,trooka vrana i sta vec nije,Bren,nije mogao da ih upozori na zasjedu i glavno pitanje,da li Bren moze da vidi buducnost,jer znamo kad je Arji dao bodez da se sa njim oprostio kao,ja sam bogalj,ne treba mi bodez,a nije nagovjestio da bi ona sa njim mogla ubiti NK-a,tako da ispada da Bren samo vidi sadasnjost i prošlost i da ustvari Bren vidi budućnost,zašto jednostavno ne bi rekao svima da dođu do Kraljeve luke i namame Bele hodace i tu da dođe do neviđene bitke i na kraju jednostavno kaze Arji da ubije NK-a koji se pre toga resio Sersei i Jurona i kraj price,Deni sjeda na presto.Ali nije,sto znaci da Bren nije kljucni faktor ove sezone kao sto su mnogi predviđali.Sad mene i ovo zanima,sta je sa Drugim sinovima i Dariom Naharisom u Esosu,sta oni rade dok njihova kraljica gubi 2 zmaja i gotovo citavu vojsku?Da li ce se pojaviti kao Arja n iotkuda i rijesiti stvar.Po mom misljenju ako Sersei ne ostane na prijestolu,sto je apsolutno zasluzila,serija je propala.Uostalom,serija je svakako propala,jer da se ne lazemo,ovdje vise nema niceg sto je vezano sa Martinom i da ovo neko poredi sa prvih 4,5 sezona to bi bilo smijesno.Martin je nadigrao sve,napustio je seriju kada je vidio kuda ide i kakav ce kraj bit i nije tacno da ce ovakav kraj u knjigama biti,jer je Martin napustio seriju koja je skoro propala i svi ce naravno htjeti da kupe knjigu cim izađe da vide kakav je tu kraj i eto Martinu miliona.Jednostavan potez.I nek mi neko objasno kako h najpopularnijoj seriji svih vremena,koja je skrkala milijardu $ do sada na snimanje moze da se pojavi kafa za ponijet iz 21. vijeka?Malo nam je loseg scenarija,nego i tako glupe greske moraju da se jave.Toliko od mene,i slobodno odgovarajte,razpolozen sam za diskusiju😃
RiP GoT

Odgovor
Zoran Utorak, 7.05.2019., 21:04 at 9:04 pm

Kakvi glupi komentari…

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više