Politika

OSCE: Kada će izmjene Zakona o finansiranju stranaka?


Rukovodstvo Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u utorak će održati sjednicu Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine, a jedna od tema biće insistiranje OSCE na izmjeni Zakona o finansiranju stranaka.

Za isti sto početkom iduće sedmice će sjesti Bakir Izetbegović (predsjedavajući Doma naroda PSBiH), Dragan Čović (zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH), Nikola Špirić (zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH), Borjana Krišto (predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH), Denis Zvizdić (zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH) i Nebojša Radmanović (zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH).

Na dnevnom će se naći informacija Kancelarije agenta Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu Svetozar Pudarić protiv BiH te razmatranje dopisa šefa Misije OSCE-a u BiH u vezi s formiranjem Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Kako je navedeno, biće govora i o dogovoru o utvrđivanju kriterija za izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i dogovoru o utvrđivanju kriterija za izbor članova stalnih delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

Šefovi Parlamentarne skupštine BiH razmatraće i dopis Ministarstva spoljnih poslova BiH u vezi s imenovanjem parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, kao i dopis predsjednika Ustavnog suda BiH.

Zbog nefunkcionisanja Parlamentarne skupštine, BiH je propustila sve rokove za imenovanje delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Uprkos evidentnom kršenju rokova BiH je ostavljena mogućnost da do dana konstituisanja ovog organa ipak imenuje svoju delegaciju, a što će isključivo zavisiti od spremnosti Parlamentarne skupštine BiH da izvrši imenovanje bh. delegacije. Junsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope je posebno važno jer se na njemu poslije deset godina bira novi generalni sekretar Savjeta Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava.

Što se tiče dopisa predsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka M. Kneževića, on je ranije uputio pismo predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakiru Izetbegoviću u kojem navodi da se želi obratiti parlamentarcima oba doma bh. parlamenta. Kako saznajemo, tema obraćanja trebala bi biti nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

Klix.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Na Weekendu smo saznali zašto sve mora da počne i završi sa folkom!

DM

Marčelo za SC: Sjedim u bunkeru i pokušavam da se samosaopštim svijetu

OT

Nacionalne manjine u BiH: Crnogoraca najviše, Slovaka najmanje

OT

SC Lektira: Zabilježeno na magnetofonskoj traci

OT

Loto: Prnjavorčanin osvojio sedmicu “tešku” 1,65 miliona evra

DM

Tuča u FSRS: Damjanović uhapšen, Ćejić završio na UKC-u

DM

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više