Društvo

Poražavajući podaci o mladima u BiH: 60 odsto ne radi, 20 odsto nikada nije pročitalo knjigu!


Više od 60 odsto mladih ljudi u BiH je nezaposleno, a većina ih zemlju u kojoj su rođeni doživljava kao ambijent koji želi da napusti i to, uglavnom, zauvijek.

Ovo su pokazali podaci istraživanja sprovedenog uz podršku njemačke Fondacije „Fridrih Ebert” koje je obuhvatilo više od 1 000 mladih. Istraživanje je pokazalo da u BiH jedna od pet nezaposlenih mladih osoba uzaludno traži posao duže od pet godina, a više od polovine njih tragaju za poslom duže od dvije godine.

Istraživanje u kome su učestvovali mladi od 14 do 29 godina ukazuje i na neke druge poražavajuće činjenice, kao što su te da bezmalo 19 odsto mladih u BiH nikada nije pročitalo knjigu, ili da 41 odsto njih nikada nije bilo u inostranstvu, te da više od 50 odsto djece iz siromašnih porodica ima samo osnovno obrazovanje.

Jusuf Žiga, sociolog i jedan od stručnjaka koji su radili na pomenutom istraživanju kaže da mladi u BiH, u vrijednosnom smislu, u prvi plan stavljaju „uspješnost karijere”, zatim „fizički izgled”, „samostalnost i uklapanje u moderne trendove”, ali da se, uz sve to, još uvijek ne odriču ni nekih vrijednosti koje karakterišu patrijarhalna društva, kao što su brak i bračne obaveze, povjerenje prema drugu, partneru, kolegi.

Podatak koji na najbolji način ilustruje osnovne karakteristike stila života mladih u BiH, koji bi kroz par godina trebalo da budu najproduktivniji dio društva, jeste i to da većina njih koristi društvene mreže kao glavni izvor na osnovu koga formiraju svoj stav o određenim društvenim, političkim i svim drugim dešavanjima. Televiziju rijetko gledaju, a novine uopšte ne čitaju.

Drugi podaci do kojih se došlo u pomenutom istraživanju kažu da mladi u BiH svoje slobodno vrijeme provode u kafićima i ne odlaze na kulturne manifestacije, te da se mali broj njih bavi sportom.

Nadležne institucije BiH ne posjeduju službene podatke o broju mladih koji su, zbog osjećaja odsustva perspektive, otišli iz zemlje. Inače, tom problematikom manje se bave političari, a daleko više mediji koji u čestim izvještajima o odlascima mladih, navode da je od rata do danas iz BiH otišlo 150 000 mladih.

Samo u 2015. i 2016. godini, prema podacima nekih nevladinih i međunarodnih organizacija, BiH je napustilo oko 80 000 njenih građana, uglavnom mladih. Ako se uzmu u obzir i upozorenja demografa da je u BiH sve manje djece i mladih u školskim klupama, a sve više u redovima ispred stranih ambasada, te da će BiH uskoro postati zemlja staraca, onda je sasvim jasno da je situacija sa odlascima iz BiH vrlo zabrinjavajuća.

Politika

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Na Weekendu smo saznali zašto sve mora da počne i završi sa folkom!

DM

Marčelo za SC: Sjedim u bunkeru i pokušavam da se samosaopštim svijetu

OT

Nacionalne manjine u BiH: Crnogoraca najviše, Slovaka najmanje

OT

SC Lektira: Zabilježeno na magnetofonskoj traci

OT

Loto: Prnjavorčanin osvojio sedmicu “tešku” 1,65 miliona evra

DM

Tuča u FSRS: Damjanović uhapšen, Ćejić završio na UKC-u

DM

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više