Društvo

RUGIPP: Održan seminar o uspostavljanju katastra nepokretnosti


Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RUGIPP organizovala je na Jahorini seminar za predstavnike medija o uspostavljanju katastra nepokretnosti.


Seminar je organizovan u okviru kampanje “Uknjiženo vrijedi više” i projekta “Registracija nepokretnosti”.

RUGIPP je do sada upostavila katastar nepokretnosti kao novu jedinstvenu evidenciju koja sadrži i tehničke i vlasničke podatke o nepokretnostima, u ukupno 266 katastarskih opština na teritoriji cijele Republike Srpske.

Trenutno je u toku postupak osnivanja katastra nepokretnosti u 56, a pripreme su u toku za još 80 katastarskih opština.

– Uspostavljanje katastra nepokretnosti za same građane i pravna lica znači da se tehnički podaci o nepokretnostima i pravima na nepokretnostima vode u jedinstvenoj evidenciji, kod jednog organa, te da će dobijati samo jedan izvod iz javne evidencije o nepokretnostima – naveli su iz Uprave.

Osnivanjem jedinstvene, tačne i ažurne evidencije o nepokretnostima, pravima na njima i nosiocima tih prava, povećava se i sama vrijednost zemljišta i drugih nepokretnosti, olakšava pravni promet i pristup kreditima, unapređuje investiciona gradnja, a cijeli postupak je od opšteg interesa.

RUGIPP je u prethodnom periodu uspostavila i nekoliko elektronskih servisa zahvaljujući kojima su podaci o nepokretnostima dostupni putem internet stranice Uprave.

– Riječ je o “eKatastru”, “eStanovima” i Registru cijena nepokretnosti, a uspostavljen je i Adresni registar iz kojeg se podaci trenutno razmjenjuju sa MUP-om Srpske, a građanima je kroz pilot projekat u Modriči i Trebinju omogućena jednostavnija prijava prebivališta i boravišta. Namjera RUGIPP-a je da do kraja godine uspostavi još elektronskih servisa, a građanima omogući elektronsko podnošenje zahtjeva i izdavanje izvoda – navodi se u saopštenju.

Kako bi postupak osnivanja katastra nepokretnosti tekao što brže, a što više građana se odazvalo pozivu za učešće u postupku, uloga medija u cijelom procesu je od velikog značaja.

S tim u vezi je i organizovan prvi dvodnevni seminar za novinare, a saradnja RUGIPP-a i medija kada je u pitanju uspostavljanje katastra nepokretnosti će biti nastavljena i u budućnosti.

Srpska Cafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Savić: Saradnja sa privrednicima stvara povoljne uslove za život u Srpskoj

JS

Domovi zdravlja Srpske: Ima dovoljno seruma protiv zmijskog otrova

DB

Za podršku proizvodnji pšenice isplaćeno 6,9 miliona maraka

JS

Zna li ministrica finansija ko treba da plati 90 miliona maraka Slovencima?

JG

Novitet u UKC-u RS: TMS najefikasniji u liječenju depresije

JS

IRB do kraja sedmice počinje sa radom u punom kapacitetu

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više