Izdvajamo

Šeranić: Promjene u sticanju osiguranja za nezaposlene (VIDEO)

Svi oni koji danas stiču zdravstveno osiguranje sa statusom nezaposlen, izmjenama zakona, koje smo pripremili, sticaće osiguranje po drugim osnovama koje smo razvrstali u samom zakonu ili po određenim stanjima, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske gostujući u emisiji “U sred srijede” na Elta televiziji.

– Znači to su populacione nozološke grupe, na osnovu čega će Fond zdravstvenog osiguranja utvrđivati pravo na zdravstveno osiguranje – kaže ministar zdravlja.

Izmjene koje su planirane prevashodno se donose zbog izmjena i dopuna Zakona o posredovanju pri zapošljavanju. Ono što nema nigdje u okruženju, dodaje ministar, to je da lica koja imaju status nezaposlenog na osnovu toga stiču pravo na zdravstveno osiguranje. Zakon o posredovanju pri zapošlavanju razgraničava aktivnog i pasivnog tražioca posla i evidentirano je 96 hiljada aktivnih, a 92 hiljade pasivnih tražilaca posla, koji se uglavnom prijavljuju zbog prava na zdravstveno osiguranje.

Napominje da je plan da primjena Zakona krene od 1.1.2020.godine. Fond zdravstvenog osiguranja RS će na vrijeme obavijestiti nezaposlene građane kako i na koji način će steći zdravstevno osiguranje.

Finansije i dugovanja

Komentarišući finansijsku situaciju u zdravstvu, kaže da u startu imamo problem, ako znamo da se zdravstvo finansira iz doprinosa, jer sa prihodovne strane imamo 77 maraka po osiguraniku, a 87 maraka su rashodi po osiguraniku i ovo su zvanični podaci Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Govoreći o dugovanjima, podsjeća da se najveća dugovanja odnose na neuplaćene poreze i doprinose i Vlada je ozbiljno uzela u razmatranje ovo pitanje.

– U Ministarstvu okupljamo predstavnike zdravstevnih ustanova i Fonda zdravstevnog osiguranja kako bi došli do najboljeg rješenja. Posla ima dosta, najviše posla očekujem u prve dvije godine mandata, ušli smo ozbiljno u ovaj posao i radimo. Očekivanja su velika, ali treba vremena – kaže Šeranić.

O povećanju plata zdravstvenim radnicima

Ministar kaže da je za povećanje plata plata zdravstvenim radnicima, ali ono što nije definisano još uvijek jeste rok do kad bi se to moglo i desiti.

– Vlada RS je opredijeljena za povećanje plata svim radnicima, pa tako i radnicima u zdravstvu, međutim sam aspekt sistema zdravstvene zaštite je specifičan u smislu njegovog finansiranja, jer sve finansiramo iz doprinosa i na osnovu usluge koju Fond zdravstvenog osiguranja kupuje od zdravstvenih ustanova. Vlada RS radi na tom pitanju i sa aspekta novog Zakona o podsticajima, koji treba da se nađe u skupštinskoj proceduri po hitno postupku gdje se očekuje određeno povećanje sredstava koje bi kroz doprinose došle u zdravstevni sistem, a tu je i Zakon o igrama na sreću, kroz koji se očekuje pozitivan uticaj na budžet Republike Srpske. Bez povećanja prihoda unutar zdravstva nismo u mogućnosti u ovom trenutku da povećamo plate u zdravstvu – rekao je ministar Šeranić.

O Nacrtu zakona o medicinski podpogonutoj oplodnji

Republika Srpska uskoro će dobiti i Zakon o medicinski podpomognutoj oplodnji. Naime, radi se o zakonu o liječenju neplodnosti putem medicinski podpomognute oplodnje, a do sada je ta oblast bila regulisana Pravilnikom. Ovakav zakon postoji i u okruženju. Uskoro će se zakon u formi Nacrta naći pred poslanicimam. Na pitanje zašto se vantjelesna oplodnja ne radi na UKC RS ministar kaže da je plan da se i ta zdravstevna usluga radi u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Srpskoj. Prvo je potrebno opremiti Kliniku za ginekologiju, renovirati ginekološku i infektivnu kliniku, treba otvoriti i banku sperme i banku jajnih ćelija, kako bi se radila VTO.

Elta HD

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Trivić i Borenović u Bratuncu: Ubistva, poraz ljudskosti

JG

Dodik: Neadekvatan tretman prema srpskim žrtvama je nastavak zločina

M D

Patrijarh Porfirije: Bratunac – mjesto golgote i molitve

M D

Mrkonjić Grad: Počela manifestacija “MG ljeto 2022”

M D

U toku sezona izvoza lako kvarljive robe: Proizvođači strahuju od čekanja na granici

JG

Sokolac: Na izletištu Brezjak sutra “Sačijada”

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više