Globus

Gdje je najčistija voda za kupanje?


Evropska agencija za životnu sredinu objavila je izvještaj o kvalitetu vode za kupanje, a najčistija morska voda je na Kipru.

Grčka, sa 97 odsto vode plivačkih zona koje su ocijenjene kao nezagađene, nalazi se na četvrtom mjestu, a Italija na posljednjem.

Prema podacima iz ovog izvještaja, 97 odsto vode u plivačkim zonama u moru ocijenjeno je sa “izuzetna”, i to po strogim kriterijumima Evropske agencije za životnu sredinu, dok je 1,1 odsto proglašen za “dobar”.

Prilikom izrade ovog izvještaja procjenjivan je kvalitet plaža za kupanje širom Evrope, uključujući i one riječne i jezerske. Samo u Grčkoj, njih je prošle godine bilo 1 598, što čini 7,2 odsto vode za kupanje u Evropi.

Kada je o Evropskoj uniji, generalno, riječ, 85 odsto vode na plažama za kupanje ocijenjeno je čistom, dok je 95,4 odsto od 21 831 lokacija, u 28 zemalja članica, koliko je posmatrano, zadovoljilo minimum standarda kvaliteta prema pravilima EU.

Imajući to u vidu, jasno je da Grčka spada u manjinu zemalja EU koje se mogu pohvaliti daleko većim kvalitetom: ona se nalazi među četiri članice EU u kojima čak 95 odsto (ili više) plaža ima izuzetan kvalitet vode. Na prvom mjestu nalazi se Kipar, sa 99,1 odsto, na drugom je Malta sa 98,9 odsto, dok je na trećem Austrija, sa 97,3 odsto plaža sa vodom ovakvog kvaliteta. Sa svojih 97 odsto, Grčka je zauzela četvrto mesto na ovoj listi.

Zemlje sa najlošijim kvalitetom vode su Italija sa samo 89 površina za kupanje sa kvalitetnom vodom ili 1,6 odsto svih vodenih površina u kojima se u ovoj zemlji možete kupati, dok za njom ide Francuska u kojoj je preporučljivo zaroniti u samo 54 vodene površine, što je 1,6 odsto svih onih koje vas očekuju u ovoj zemlji. Najbolje među njima stoji Španija u kojoj ima 50 vodenih površina (2,2 odsto) sa vodom dovoljno čistom za kupanje, pri čemu su i Španija i Italija zabilježile porast u tom kvalitetu u odnosu na 2017. godinu.

– Naš izvještaj potvrđuje da su se napori država članica da poboljšaju kvalitet vode za kupanje u posljednjih 40 godina isplatili. Danas većina Evropljana može da se kupa u čistoj vodi, ali ovo je samo jedna od komponenti na kojima treba raditi, jer su tu još i zaštitna podvodnog svijeta, smanjenje plastičnog otpada… zbog čega se mora dodatni raditi na povećanju zdravlja mora, rijeka i jezera – rekao je izvršni direktor Evropske agencije za životnu sredinu Hans Brajnink.

Inače, čistoća vode u plivačkim zonama određivana je merenjem dva mikrobiološka parametra: prisustva ešerihije koli i intestinalnog enterokoka.

Daljine

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vuhan se poslije korona virusa bori protiv poplava (VIDEO)

GC

Luvr otvara vrata za posjetioce

SA

Rastu cijene nafte

SA

Grčka zatvorila granicu za građane Srbije

SA

Kina: Trgovinski suficit preko 60 milijardi dolara

DB

Ostavka se nije ni “ohladila”: Bivši francuski premijer pod istragom

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više