Izdvajamo

Jovana Kisin za SC: Prikupljanje ličnih podataka ne može biti proizvoljno


Sve odredbe koje se tiču neprijavljenog okupljanja ili okupljanja koje je protivno rješenju o zabrani okupljanja propisuju novčanu kaznu. Ne postoji zabrana udaljenja i zabrana kretanja. Možete samo da dobijete novčanu kaznu, odnosno prekršajni nalog. Ne možete biti udaljeni.

Ovo u razgovoru za SrpskaCafe kaže advokat Jovana Kisin koja je sinoć zastupala i Brunu Batinića (66) koji je priveden nakon što je odbio da kaže ime i prezime policajcima koji su ga legitimisali ispred Hrama Hrista Spasitelja. Kisin za naš portal ističe da će uskoro utvrditi i da li policija ima pravo da snima građane koji šetaju.

o Šta zakon kaže u tom slučaju? Da li policija može da snima građane?

– Policija ima pravo da preduzima izvjesne radnje na osnovu slobodne procjene ili na osnovu nekog službenog akta ukoliko su one u cilju utvrđivanja postojanja određenih prekršaja ili krivičnih djela. Ako postoji sumnja da će neko na nekom javnom mjestu da učini neko krivično djelo, policija može da postavi kamere. Bitno je da sve te radnje – na koje policija po zakonu ima pravo – moraju biti usmjerene ka utvrđivanju postojanja nekog prekršaja ili krivičnog djela. Te radnje se ne mogu raditi „eto onako“. Pogotovo se ne mogu prikupljati lični podaci građana samo zato što je neko tako odlučio. To ne može biti proizvoljno.

o Da li je onda snimanje ispred Hrama neovlašćeno ili ne?

– Radila sam na tome već sa određenim novinarima. Tražimo informacije o tome. Poslaćemo zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske za dostavljanje podataka. Tražićemo da nam kažu da li postoji neki zvanični akt kojim je odobreno snimanje. Od suda, na primjer. Ili nalog tužioca koji rukovodi istragom. Ili nalog direktora policije da se zaštiti bezbjednost građana i imovina.

Želimo da znamo da li takav nalog postoji i u koju svrhu se prikupljaju ti podaci. Ako nekome zadiretet u privatnost, ako mu ograničavate slobodu kretanja, ako ga identifikujete sa nekim mjestom i nekim ljudima, ako prikupljate njegove lične podatke i obrađujete ih – morate imati zakonski osnov za takvo postupanje.

o Šta ako takvog osnova nema, a radnje postoje?

– Onda se podnosi krivična prijava. Svako službeno lice koje ne radi posao u skladu sa ovlašćenjima ili ih prekorači treba da dobije krivičnu prijavu. To je zloupotreba službenog položaja.

o Policija je prije nekoliko dana „neobičnim manirima“ legitimisala i novinarku portala „e-trafika“ Vanju Stokić. Da li su tu prekoračena ovlašćenja?

– Poslušala sam snimak legitimisanja. Ponašanje ovdašnja policije odstupa od ustaljenih i definisanih pravila i obrazaca. Sinoć sam ušla u policijsku stanicu i rekli su mi da ne mogu da razgovaram sa klijentom, jer oni smatraju da on ne želi branioca. Objasnila sam im Zakon o prekršajima i Zakon o krivičnom postupku, ali ja nemam kome to da saopštim. Uzaludno se pozivam na te zakone.

U vicevima o policajcima zaista ima istine. Ti ljudi primaju platu za posao koji rade, a ne znaju da otvore zakon i da pročitaju šta tamo piše. A sve to je moguće zato što su građani pasivni i ne pokreću prekršajne, disciplinske i krivične postupke kada za to postoji osnov. Kada su legitimisali Vanju Stokić, policajci su prekršili proceduru zato što nisu saopštili razlog legitimisanja iako su za njega pitani.

Nakon legitimisanja su rekli „znamo se mi već, sad smo vam uzeli podatke, nakon ovoga ima da se udaljite sa ovog mjesta“. Ako saopštavate licu kojeg legitimišete da se znate od prije, automatski činite segregaciju. To je protivno Zakonu o diskriminaciji, jer bez ikakvog pravnog i zakonskog osnova nekoga diskriminišete. Naređenje da se neko udalji sa javne površine je bez ikakvog osnova.

Policija je prekršila i Zakon o javnom informisanju Republike Srpske koji je štur i datira iz 1997. godine, ali propisuje da niko ne smije da brani novinarima da prikuplja informacije, da istražuje i objavljuje činjenice od javnog značaja. Javnost ima pravo da zna sve o tome.

o Da li ćete podnijeti krivične prijave protiv policajaca ukoliko se utvrdi da su neovlašćeno snimali građane?

– Prvo treba da pribavimo informacije. Napravili smo nacrt krivične prijave za legitimisanje novinarke Vanje Stokić. Ukoliko se utvrdi da ne postoji zakonsko ovlašćenje za snimanje, vjerovatno će otići i krivična prijava. Ali, prvo moramo utvrditi da li za to postoje elementi i osnov.

G. Dakić/SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Pad vrijednosti bitkoina zbrisao 260 milijardi dolara!

DB

Šekspir – genije pod vječnom sumnjom

DB

Danas pretežno oblačno, moguća lokalna kiša

DB

Stanivuković probao na sastanak da uđe sa “bubicom”

DB

Šta će Srpskoj donijeti novo zaduženje od 300 miliona evra?

DB

Afera “Respiratori”: U ponedjeljak nastavak suđenja Novaliću i drugima

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više