Izdvajamo

Odbačena tužba za zemljište Poljoprivredne škole


Grad Banjaluka izgubio je desetine miliona KM vrijedno zemljište Poljoprivredne škole, nakon što je Osnovni sud odbacio tužbu grada. 

Radi se o zemljištu nad kojim je Poljoprivredna škola imala pravo korišćenja, a nakon što je to pravo u zemljišnim knjigama uknjižila u pravo raspolaganja, škola je potpisala ugovor o zamjeni tog zemljišta sa Pericom Repajićem za bezvrijedne nekretnine u okolini Banjaluke i Laktaša. U međuvremenu, Repajić je dio zamijenjenog zemljišta prodao firmama “Bingo” Tuzla i “Oktan promet” Bijeljina za 8,3 miliona KM.

Grad je tužbom, koju je podnio još 2011. godine, pokušao da ospori upis prava raspolaganja na Poljoprivrednu školu kao i da poništi ugovor o zamjeni zemljišta i kupoprodajne ugovore između Repajića, “Oktan prometa” Vojina Mitrovića i “Binga”, koji će na kupljenoj parceli graditi tržni centar.

Međutim, banjalučki Osnovni sud je tužbu odbacio uz obrazloženje da nisu osnovani navodi grada da je ranije stekao pravo raspolaganja spornim zemljištem, te da zbog toga to pravo nije moglo biti upisano na Poljoprivrednu školu.

S obzirom na to da je utvrdio da je škola imala pravo raspolaganja sud je odbacio i zahtjev grada za poništenje ugovora o zamjeni zemljišta, a zatim i o prodaji.

– Sud je mišljenja da ugovor o razmjeni nije ništav. Sud je već obrazložio na koji način je Poljoprivredna škola stekla pravo raspolaganja na spornim nepokretnostima, te smatra da je imala pravo da ih otuđi – navedeno je u obrazloženju presude.

Grad je kao razlog za ništavost ugovora o zamjeni nekretnina isticao i to da prema Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju škola nije mogla raspolagati sa nekretninama u kojima obavlja obrazovnu djelatnost, te da direktor škole nije bio ovlašten da zaključi sporne ugovore, ali je sud i to odbacio.

– Srednja škola je pravno lice sa karakterom javne ustanove, njen zakonski zastupnik je direktor, koji je shodno tome ovlašten da zaključuje ugovore sa trećim licima u ime i za račun srednje škole. Iz ugovora o zamjeni nekretnina proizilazi da je taj ugovor u ime prvotužene potpisao direktor Edi Haneš, na osnovu ovlaštenja sadržanog u Odluci o postupku i ovlaštenjima za zamjenu zemljišta kojim raspolaže Poljoprivredna škola, a koju je donio Školski odbor – navedeno je, između ostalog, u obrazloženju.

Capital.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Od posljedica virusa korona preminuo pripadnik Oružanih snaga BiH

GC

Ako se situacija dodatno iskomplikuje, moguće jače mjere u Srpskoj

GC

Dozvoljeno održavanje sportskih takmičenja u RS, ali bez publike

GC

U Prijedoru za sedam dana registrovano 10 novih slučajeva zaraze

GC

EU traži uvođenje imovinskih kartona za sudije i tužioce u BiH

OT

Sirovina u Rafineriju ulja Modriča ponovo stiže željeznicom

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više