Goran Bilčar i advokat Branko Ristić, foto: BN
Goran Bilčar i advokat Branko Ristić, foto: BN
Hronika

Porodica Milovanović traži maksimalnu kaznu za Gorana Bilčara


Porodica ubijenog Bojana Milovanovića iz Kozarske Dubice zatražila je od sudskog vijeća Okružnog suda u Banjaluci da optuženom Goranu Bilčaru izrekne maksimalnu zatvorsku kaznu, te da što strožije kazni i drugooptuženog Marka Mihailovića jer, kako navode, nije spriječio ubistvo.


Milovanović je stradao 18. oktobra kada je u tuči dvije grupe mladića šrafcigerom uboden u glavu kod parka ”Kupusište” u Banaluci. Za ubistvo je optužen Bilčar, dok se za učestvovanje u tuči terete Mihailović, i članovi suparničke grupe Đorđe Borovčanin (25) i Đorđe Đenadija (22), koji su bili u društvu sa ubijenim.

Milan Milovanović, otac pokojnog Bojana, u završnoj riječi je rekao da ima povjerenje u sud i vjeruje da će pravda biti zadovoljena.

– Iz dokaza je jasno da to nije bila samoodbrana, već da je postojala namjera da se Bojan ubije. Dokazi ukazuju da je Bilčar beskompromisni ubica. Njegovo kajanje i izvinjenje, koje smo čuli, nije bilo iskreno već je iskazano u cilju smanjenja kazne – rekao je Milan, dok je Bojanova majka Slavica sve vrijeme plakala i jecala.

On smatra da na Bilčarevoj strani ne postoji ni jedna olakšavajuća okolnost i vjeruje da će mu sud izreći maksimalnu kaznu.

– Našeg sina ništa ne može vratiti, ali ćemo biti mirni ako dobije zasluženu kaznu.To očekuju sve majke i očevi, ne samo Bojanova porodica. Ovaj zločinac nije ugasio samo jedan život, već živote svih nas – istakao je Milan.

Punoćnik porodice Mirko Dabić takođe je tražio najstrožu kaznu smatrajući da je Bilčar iskazao visok stepen umišljaja, samim time što je s lica mjesta pokupio šrafciger i dizalicu koji su korišteni u zločinu da bi se, bez griže savjesti, udaljio s lica mjesta. On smatra da je Mihailović bio glavni incijator sukoba, te da je mogao spriječiti ubistvo, ali da to nije učinio.

– Roditelji su ostali bez sina jedinca i to ništa ne može da im nadoknadi. Taj intenzitet duševnog bola je nenadoknadiv. Tražimo da im se kao ne materijalna šteta isplati 60.000 KM, te da se plate i materijalni troškovi u iznosu od 14.000 KM za sahranu, spomenik i drugo – rekao je Dabić.

Okružni tužilac Saša Labotić zatražio je da se svi optuženi kazne u skladu sa zakonom, smatrajući da je dokazano da su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret. Detaljno je obrazložio na kojim dokazima se zasniva krivica optuženih, pojašnjavajući da su svi postupali s umišljajem i svjesno ušli u konflikt znajući da to može prouzrokovati teške posljedice. Posebno je istakao silinu udarca kojim je Bilčar usmrtio Milovanovića, jer je šrafciger do drške ušao u glavu, u koju je potom udarila i pesnica optuženog.

– Imamo dvije strane, a svi dokazi ukazuju da su i jedni i drugi željeli sukob. Koliko god je minorno bilo djelovanje nekog pojedinca, toliko su svi dali doprinos krajnjem ishodu. Bilčar je, bez povoda, iz gepeka uzeo šrafciger i dizalicu. Da to nije učinio sve je moglo ostati na verbalnom sukobu ili je u najgorem slučaju moglo je doći do tuče pesnicama u kojoj je moglo biti razbijenih noseva – smatra Labotić.

Umjesto toga, on kaže da je izgubljen jedan mladi život.

– Bojan je došao u Banjaluku da proslavi završetak fakulteta svog prijatelja, a izgubio je život. Njegovim roditeljima nije ostalo ništa. Umjesto da planiraju svadbu sinu, sada je prestao smisao njihovih života. Ostali su bez sina jedinca, koji je bio uzor i ponos i pred kojim je bila blistava budućnost, čemu svjedoči i da je na dan smrti u njegovoj opštini proglašen Dan žalosti – istakao je Labotić.

Bilčarev branilac advokat Branko Ristić kaže da je za odbranu sporna sama kvalifikacija krivičnog djela, za koju smatra da ničim nije dokazana. Tvrdi da Bilčar nije postupao s umišljajem niti je želio da dođe do takve posljedice koje, kako kaže, nije bio ni svjestan.

– Odsustvo motiva i dokazi govore da se to desilo spontano. Bilčar je imao dvije povrede koje ukazuju da je bio napadnut i da je najmanje dva puta udaren u lice i to pasnicom oko koje bio omotan metalni ručni sat. Silina smrtonosnog udara nije svirepost, ali jeste referenca trenutnog stanja i izraženog afekta – rekao je Ristić.

On smatra da djelo nije počinjeno onako kako je to opisano u optužnici, te da Bilčar nije iskazao upornost i bezobzirnost, kako tvrdi tužilaštvo, već smatra da se radilo o nužnoj odbrani ili eventulano ubistvu na mah, odnosno blažem krivičnom djelu.

Goran Bilčar ponovo se izvinuo i rekao da se kaje zbog svega.

– Još jednom bih izrazio saučešće porodici Milovanović u moje i ime moje porodice koja je htjela odmah da ih posjeti i to lično učini, ali su mislili da bi time napravili još gore. Moja majka svakih sedam dana ide u crkvu i pali svijeću za Bojana. Sve bih dao da mogu da vratim vrijeme. Još jednom se izvinjavam i kajem, a što se tiče kazne prihvatiću svaku koju mi sud izrekne – rekao je Bilčar.

Marko Mihailović tražio je da ga sud oslobodi, navodeći da kritične večeri nikoga nije udario, niti imao bilo kakav napadački kontakt s ostalima da bi se teretio za učešće u tuči. Tvrdi da su Goran i on bili napadnuti od Milovanovićeve grupe, te da nisu mogli ni da pretpostave šta će se desiti te kritične noći.

– U sukob sam uvučen bez svoje krivice. Držao sam se po strani, nisam izazivao konflikt, a druga strana je učinila sve da dođe do sukoba – istakao je Mihailović, dodajući da Bojanu nije pružio pomoć jer nije ni znao da je povrijeđen.

Miljkan Pucar, branilac Đorđa Borovčanina, smatra da nije dokazano činjenično stanje optužnice i smatra da je istraga loše urađena jer uopšte nisu ispitana dva očevica koji se vidi na nadzornim snimcima pekare “Marcello”, a u istrazi nigdje nisu pomenuti. Smatra da su to zapravo bila dva događaja, jedan u kome učestvuju Bilčar i Milovanović i drugi u kome učestvuju Mihailović s jedne, te Đenadija i Borovčanin s druge strane.

– Đenadija i Borovčanin nikog nisu napadali, već su bježali da spasu živu glavu. Tužilaštvo njihov sukob s Mihailovićem uopšte nije dokazalo i tražim da se moj klijent oslobodi bilo kakve odgovornosti – rekao je Pucar, pozivajući vijeće da ponovo pregleda snimke nadzornih kamera i da posveti pažnju iskazu jedinog nepristrasnog svjedoka, slučajnog prolaznika Aziza Kulića.

Tome se pridružio i Đenadijin branilac advokat Draško Zec, tražeći oslobađajuću presudu jer, kako kaže, njegov klijent nije učestvovao u tuči, već je bježao da spase glavu.

Presuda će biti izrečena u ponedjeljak 24. juna.

O. Matavulj / Srpska Cafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Padavine otežavaju saobraćaj

SA

Osumnjičenima za ubistvo Ivanovića produžen pritvor

SA

Đoković ubjedljivo do četvrtfinala

SA

Jako nevrijeme u Hrvatskoj

SA

Lavrov: Rezolucija 1244 mora da se poštuje!

OT

Umro Muhamed Filipović

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više