Izdvajamo

Presude iz Strazbura koštale BiH 700 000 KM


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu godišnje dobije od 800 do 1 000 tužbi protiv BiH, a  u posljednjem krugu BiH je ispostavljen račun od skoro 700 000 KM.

Aplikanti traže znatne sume novca kao nadoknadu za povredu određenih prava.

Evropske sudije su, naime, u utorak donijele odluku da BiH mora isplatiti 9 000 evra odštete Imadu al-Husinu, koji je poznatiji kao Abu Hamza, zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima. Sirijac, koji je došao u BiH još osamdesetih godina prošlog vijeka, proglašen je prijetnjom po nacionalnu bezbjednost, te je u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu proveo više od sedam godina bez optužbe.

Abu Hamza se nalazio u Imigracionom centru od 2008. do 2016. godine, kada je pušten na slobodu, a u to vrijeme više od 30 zemalja odbilo je zahtjev BiH za njegov prihvat.

U jednoglasno usvojenoj presudi navedeno je da je sud u Strazburu utvrdio da je BiH u tom slučaju povrijedila pravo na slobodu i bezbjednost zbog pritvora u kojem je bio od avgusta 2014. do septembra 2016. Sud je utvrdio da povreda prava nije bilo kad je riječ o pritvoru od jula 2012. do marta 2013. i od marta do avgusta 2014.

BiH je do sada isplatila oko pet miliona maraka na osnovu presuda koje je donio Evropski sud u Strazburu, dok je po osnovu prijateljskih nagodbi i unilateralnih deklaracija isplaćeno više od 20 miliona KM.

U Kancelariji agenta BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava su kazali da je, prema posljednjim zvaničnim informacijama, u postupku pred tim sudom 898 aplikacija protiv BiH. Od toga su 442 dostavljene tuženoj BiH na pismeno izjašnjenje o prihvatljivosti i meritumu. Sudije su lani odbile kao neprihvatljive 683 aplikacije što, kako kažu u kancelariji, potvrđuje da najveći broj aplikacija ne ispunjava formalno-pravne uslove dopuštenosti.

U procesu izvršenja po presudama Evropskog suda su, prema podacima koji su dostavljeni iz te kancelarije, 274 aplikacije i dvije prijateljske nagodbe, prema kojima su BiH, Republika Srpska, FBiH i određeni kantoni obavezni da isplate 676 267 KM na ime pravične naknade i troškova postupka pred Evropskim sudom.

– Ovaj iznos, međutim, ne obuhvata obaveze određenih kantona da isplate novčana potraživanja dosuđena domaćim sudskim presudama u visini i na način kako su dosudili domaći sudovi – rekli su u kancelariji.

Najveći broj aplikacija koje idu na ruke sudija u sudu u Strazburu odnosi se na povrede prava na pravično suđenje zbog dužine domaćih postupaka. U vrhu liste su i tužbe zbog neizvršenja domaćih presuda prema Evropskoj konvenciji.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Mine i dalje opasnost u BiH, poslije rata stradalo 614 osoba

GC

Sud BiH: Privremeni embargo na Dodikovu odluku

GC

Zbog ubistva Damira Ostojića “Šijana” uhapšen Srećko Trifković

GC

NBA od naredne sezone na TV Areni Sport, od pet do osam utakmica sedmično

GC

Britanski milijarder Mittal uhapšen u Lukavcu

GC

Mamić (za sada) ostaje u BiH, nisu ispunjeni uslovi za izručenje

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više