Zdravlje

Uzroci i simptomi postporođajne depresije


Rođenje djeteta i vrijeme koje slijedi veoma su intenzivan i osjetljiv period za svaku majku. Bez obzira koliko majka bila dobro pripremljena na novonastalu situaciju i imala podršku okoline, ovaj period će za nju svakako biti stresan. Zbog niza promjena u njihovom tijelu, hormona, ali i stresa, majke se mogu susresti sa postporođajnom depresijom.

U periodu nakon rođenja djeteta dešava se niz hormonskih promjena. One se susreću sa svim očekivanim blagodetima majčinstva, ali kako uživaju u ostvarenju svojih očekivanja, tako će biti primorane i da se suoče sa svojim strahovima.

Svakodnevna briga za novorođenče u život jedne majke, donosi potpuno novi nivo stresa. Kada tome dodamo umor, neprospavane noći, neizbježne promjene u načinu života, odnos sa partnerom i ostalim članovima porodice, jasno je da postoji vjerovatnoća da trudnice poslije porođaja mogu imati određene psihičke tegobe.

Postporođajna tuga je prolazno raspoloženje, koje se javlja u prvim danima nakon porođaja i traje oko dvije nedjelje. U ovom periodu žene su jako osjetljive, plačljive i sklone naglim promjenama raspoloženja. Imaju problema sa nesanicom i otežanu koncentraciju, a često su i jako nezadovoljne sobom.

Prema nedavnim istraživanjima od 20 do 40 odsto majki će doživjeti postporođajnu tugu. Ona ne predstavlja ozbiljan problem za majčinstvo i ne šteti djetetovom zdravlju, jer je majka uprkos određenim poteškoćama spremna da brine o djetetu. Ova vrsta depresije smatra se uobičajenom reakcijom na promjene nakon porođaja, koja se uz trud i podršku porodice lako savladava.

Međutim, ponekad majka nakon porođaja doživljava intenzivne promjene raspoloženja, koje se odražavaju na mnoge sfere njenog života. Postoji vjerovatnoća da će određeni broj majki pasti u jači oblik postporođajne depresije.

Postporođajna depresija je poremećaj raspoloženja u kom dominiraju simptomi sniženog raspoloženja, depresije i gubitka interesovanja. Pojavljuju se i mnogi drugi simptomi, u načinu mišljenja, emocijama, ponašanju ali i na tjelesnom planu.

Obično se javlja u prva tri mjeseca nakon rođenja djeteta. U zavisnosti od težine i simptoma, može biti blaga, umjerena i teška. Pored osnovnih simptoma u poslijeporođajnoj depresiji mogu se javiti još neki simptomi:

– često plakanje, tuga i potištenost
– smetnje koncentracije i poteškoće pamćenja
– osjećaj preplavljenosti, nemogućnost nošenja sa svakodnevnim problemima, te poteškoće u obavljanju svakodnevnih zadataka
– iskrivljen ili negativan doživljaj stvarnosti, sadašnjosti, ali i budućnosti
– razdražljivost, tjeskoba, bezvoljnost
– nedostatak samopouzdanja i osjećaja vlastite vrijednosti, bespomoćnost
– osjećaj beznađa, nemoći ili krivice
– nedostatak užitka i zanimanja za bavljenje stvarima kojima se žena ranije bavila (uključujući i seksualnu želju)
– nesanica (koja nije povezana s djetetovim potrebama) ili pretjerano spavanje
– značajne promjene apetita, osoba jede ili premalo ili previše – nedostatak ili slaba povezanost s djetetom, gubitak zanimanja za dijete, porodicu i druge aktivnosti, osjećaj nedostatka ljubavi prema djetetu ili pretjerana zabrinutost za dijete
– katkada se javljaju suicidne misli, strahovi i opsesivne misli da će majka nauditi djetetu
– tjelesne smetnje kao što su glavobolje, bol u grudima, izraženo kucanje srca, bolovi u želucu i slično

Stručnjaci se slažu da kod žena koje boluju od postporođajne depresije, svakako postoje određene endokrinološke i neurofiziološke promjene.

Faktor rizika su: postojanje depresije u porodičnoj istoriji bolesti, problem zavisnosti, narušeni emotivni odnosi sa partnerom, nerazumijevanje okoline, loše socioekonomske okolnosti, stresni događaji u majčinom životu…

Podaci pokazuju da manje od 20 odsto žena sa ovim simptomima potraži stručnu pomoć. Žene se boje osude svoje okoline, i zato u sebi drže ovo, nimalo prijatno psihološko stanje. Majka se uvijek tješi da je to normalno stanje i da će ga ona prevazići, a okolina je u takvom stavu podržava. Ipak, odgovornije bi bilo obratiti se stručnjacima i tako pomoći sebi i uživati u majčinstvu.

Lepota i zdravlje

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Nektar bogova: Čaša crnog vina doprinosi očuvanju vitkosti

DB

Brašno od banana kao sjajna alternativa

DB

“U zabludi su oni koji misle da se mogu bez zaštite izlagati suncu bez posljedica”

GC

Znojenje pozitivno utiče na zdravlje kože

GC

Rusija odobrila lijek za korona virus

SA

Uradite same: Maska za lice jača od botoksa

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više