Prostor, oblik, dodir
Izdvajamo

Izložba “Prostor, oblik, dodir” za slijepe i slabovide uskoro u Trebinju


Izložba “Prostor, oblik, dodir”, projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), biće otvorena 4. jula u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Riječ je o specijalizovanoj izložbi za slijepe i slabovide osobe, koja obuhvata grafike, slike, crteže i skulpture iz kolekcije MSU RS i posvećena je umjetničkoj grupi “Prostor – Oblik”, osnovanoj 1975. godine, koja je sedamdesetih godina 20. vijeka uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umjetnost.

Izložba je prvi put predstavljena u MSU RS povodom obilježavanja 40 godina od osnivanja grupe i tada je realizovana uz stručnu pomoć i podršku Tiflološkog muzeja u Zagrebu. Gostovanjem izložbe u Trebinju nastavlja se uspješna saradnja MSU RS sa partnerskim institucijama u Republici Srpskoj i regionu, kao i težnja ka međuinstitucionalnom i međusektorskom povezivanju i kreiranju mreže muzeja, čiji osnovni cilj je da se putem specijalno osmišljenih programa i savremene muzeološke prezentacije doprinese integrisanju slijepih i slabovidih osoba u kulturni život sredine. Ovaj projekat do sada je gostovao u Tiflološkom muzeju u Zagrebu, Narodnom muzeju na Cetinju, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, a predstavljen je i u okviru internacionalnog festivala muzeja “Intermuzej 2018” u Moskvi.

Izložbom je obuhvaćeno stvaralaštvo devet autora (Voje Dimitrijevića, Tomislava Dugonjića, Bekira Misirlića, Enesa Mundžića, Nikole Njirića, Edina Numankadića, Ljubomira Perčinlića, Mustafe Skopljaka, Radoslava Tadića), koji su u određenim periodima života djelovali u okviru ove grupe. Postavka je priređena sa ciljem da se apstraktna umjetnička djela, kao značajna kulturna baština koju čuva MSU RS, predstave u skladu sa novim muzeološkim standardima i to na način da budu pristupačna slijepim i slabovidim osobama.

Prostor, oblik, dodir
Opisi na Brajevom pismu

Ovakav vid inkluzivne prezentacije muzejskih predmeta omogućen je putem njihovih specijalnih prilagođavanja, pripremljenih namjenski za ovu izložbu, a koja obuhvataju taktilne replike djela umanjenih dimenzija, adaptacije pomoću zvuka i mirisa, kao i originalne primjerke dostupne za dodir. Sve izložene radove prate opisne legende na Brajevom pismu, kao i audio zapisi koji nose biografske podatke o svakom od ovih autora i tumače njihov umjetnički koncept za određena djela. Prateći element izložbe je i katalog sa tekstovima na Brajevom pismu, a koji je svojim dizajnom prilagođen slabovidim osobama.

“Prostor, oblik, dodir” je autorski projekat dr Sarite Vujković i Žane Vukičević, u čijoj je  produkciji učestvovao cijeli tim kustosa MSU RS-a.

Izložba će biti otvorena do 24. jula godine.

SrpskaCafe.com


Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Mesi ponovo osvojio Zlatnu loptu

DB

Levandovski je najbolji napadač na svijetu

DB

Snijeg pravi probleme na putevima širom BiH

DB

Šeranić o povećanju plata u javnim ustanovama i fondovima

DB

Koji soj korone stvara više problema: Omikron ili delta?

DB

Olujni vjetar u Turskoj rušio zgrade, ima poginulih (VIDEO)

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više