Prostor, oblik, dodir
Izdvajamo

Izložba “Prostor, oblik, dodir” za slijepe i slabovide uskoro u Trebinju


Izložba “Prostor, oblik, dodir”, projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), biće otvorena 4. jula u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Riječ je o specijalizovanoj izložbi za slijepe i slabovide osobe, koja obuhvata grafike, slike, crteže i skulpture iz kolekcije MSU RS i posvećena je umjetničkoj grupi “Prostor – Oblik”, osnovanoj 1975. godine, koja je sedamdesetih godina 20. vijeka uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umjetnost.

Izložba je prvi put predstavljena u MSU RS povodom obilježavanja 40 godina od osnivanja grupe i tada je realizovana uz stručnu pomoć i podršku Tiflološkog muzeja u Zagrebu. Gostovanjem izložbe u Trebinju nastavlja se uspješna saradnja MSU RS sa partnerskim institucijama u Republici Srpskoj i regionu, kao i težnja ka međuinstitucionalnom i međusektorskom povezivanju i kreiranju mreže muzeja, čiji osnovni cilj je da se putem specijalno osmišljenih programa i savremene muzeološke prezentacije doprinese integrisanju slijepih i slabovidih osoba u kulturni život sredine. Ovaj projekat do sada je gostovao u Tiflološkom muzeju u Zagrebu, Narodnom muzeju na Cetinju, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, a predstavljen je i u okviru internacionalnog festivala muzeja “Intermuzej 2018” u Moskvi.

Izložbom je obuhvaćeno stvaralaštvo devet autora (Voje Dimitrijevića, Tomislava Dugonjića, Bekira Misirlića, Enesa Mundžića, Nikole Njirića, Edina Numankadića, Ljubomira Perčinlića, Mustafe Skopljaka, Radoslava Tadića), koji su u određenim periodima života djelovali u okviru ove grupe. Postavka je priređena sa ciljem da se apstraktna umjetnička djela, kao značajna kulturna baština koju čuva MSU RS, predstave u skladu sa novim muzeološkim standardima i to na način da budu pristupačna slijepim i slabovidim osobama.

Prostor, oblik, dodir
Opisi na Brajevom pismu

Ovakav vid inkluzivne prezentacije muzejskih predmeta omogućen je putem njihovih specijalnih prilagođavanja, pripremljenih namjenski za ovu izložbu, a koja obuhvataju taktilne replike djela umanjenih dimenzija, adaptacije pomoću zvuka i mirisa, kao i originalne primjerke dostupne za dodir. Sve izložene radove prate opisne legende na Brajevom pismu, kao i audio zapisi koji nose biografske podatke o svakom od ovih autora i tumače njihov umjetnički koncept za određena djela. Prateći element izložbe je i katalog sa tekstovima na Brajevom pismu, a koji je svojim dizajnom prilagođen slabovidim osobama.

“Prostor, oblik, dodir” je autorski projekat dr Sarite Vujković i Žane Vukičević, u čijoj je  produkciji učestvovao cijeli tim kustosa MSU RS-a.

Izložba će biti otvorena do 24. jula godine.

SrpskaCafe.com


Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vađenje srednjovjekovnog mača iz Vrbasa počinje sutra

DM

Evrokup: Partizan uz uspone i padove zadržao maksimalan učinak

DM

Brazil: Srušila se sedmospratnica, ima mrtvih (VIDEO)

DM

Zoe Kravitz kao Catwoman u novom “Batmanu”

DB

Vukovar: Navijači napali trojicu mladića srpske nacionalnosti

DM

Bravo! Bivši fudbaler Crvene zvezde finansijski pomogao junacima sa Košara

DM

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više