Milan Miličević
Politika

“Ministarstvo se pravi da se referendum u Tesliću nije ni održao”


Načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, izjavio je da je potpuni apsurd da se Ministarstvo lokalne samouprave obraća medijima na upit o raspuštanju lokalne skupštine u Tesliću, a da inicijative, urgencije i zahtjeve za ocjenu zakonitosti od načelnika jedne lokalne samouprave koje su u skladu sa zakonom potpuno ignoriše mjesecima i na njih ne odgovara.

Miličević dodaje da je to jasna potvrda da se radi o svjesnom kršenju zakona Republike Srpske iz političkih razloga, o svjesnom nanošenju štete lokalnoj samoupravi u Tesliću i građanima opštine Teslić, a uprkos tome što se pokušava ući u začarani krug da ne postoji nikakva odgovornost prema građanima čija je volja testirana skupom procedurom, te počinjena neviđena izborna krađa, neko će morati prije ili kasnije da položi račune.

– Ministarstvo lokalne samouprave obmanjuje javnost sugerišući da načelnik opštine Teslić pokušava da pokrene proceduru koja je u nadležnosti tog ministarstva, što nije istina, već je od ministarstva zahtijevano da pokrene tu proceduru, što je ostalo bez ikakvog odgovora. Podsjećam da su načelnici opština Rudo i Teslić pokrenuli gotovo istovjetne inicijative za raspuštanje lokalnih skupština prema Ministarstvu lokalne samouprave, koje je usvojilo inicijativu za Rudo, dok se o inicijativi za Teslić nikada nije izjasnilo. Takođe podsjećam da je ministarka lokalne samouprave još 26. decembra 2018. najavila da će se izjašnjavanje NSRS o Rudom desiti početkom proljeća, što se takođe nikada nije desilo. Jasno je da se radi o svjesnoj opstrukciji i kršenju zakona od resornog ministarstva i Vlade, koja je 28. marta prihvatila inicijativu – naglasio je Miličević.

Miličević takođe ukazuje na činjenicu da Ministarstvo lokalne samouprave u svom saopštenju za medije sugeriše da referendum u Tesliću nije bio zakonit, s obzirom da odgovornost prebacuje na Republičku izbornu komisiju koja nije dala ocjenu zakonitosti sprovedenog referenduma, kao i na lokalnu skupštinu koja je i raspisala referendum, a zatim nije usvojila izvještaj o sprovođenju, čime se pokušava ući u začarani krug prebacivanja i izbjegavanja odgovornosti, tumačeći da ne postoji ni jedan validan dokument da se referendum u Tesliću uopšte održao.

– Ukoliko referendum nije bio zakonit, kako se sugeriše, u nadležnosti je resornog ministarstva da i samo zahtijeva pokretanje istrage protiv odgovornih, što nije učinjeno. Dodatni apsurd je da Ministarstvo lokalne samouprave ima na raspolaganju obimnu dokumentaciju i Republičke izborne komisije, Komisije za sprovođenje postupka opoziva i odluke lokalne skupštine, a za neizvršavanje zakona pravda se propustima ovih institucija, koje su podređene resornom ministarstvu. S obzirom na to da se u Tesliću desila i velika izborna krađa koja je dobro dokumentovana i o kojoj se vode sudski postupci i istraga, nameće se zaključak da je činjenje i nečinjenje Ministarstva lokalne samouprave i Vlade Republike Srpske samo nastavak te izborne krađe i negiranja volje građana, koje će, ako ne bude kažnjeno sudskim putem, što bi bio poraz i rušenje pravne države Republike Srpske, biti kažnjeno od građana na sljedećim izborima – konstatovao je Miličević.

Agencije

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


ucitavam...

Možda vas zanima

Navršilo se 28 godina od brutalnog ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu

DM

Gradiška: Dan žalosti zbog pogibije dva učenika Tehničke škole

DM

Jokić se probudio, Denver uspavao, Bogi i Beli skromni u porazu “kraljeva”

DM

Ustaško orgijanje na Stradunu u režiji Marka Perkovića Tompsona

DM

Skupa reforma: Sudijama i tužiocima odšteta 44,48 miliona evra!

DM

Danas komemoracija i sahrana Nedeljka Mitrovića

DM

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više