Društvo

Novi pravilnici i rang-liste: Manje novca za sedam naučnih časopisa


Prema posljednjij rang-listi Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo sedam naučnih časopisa sa fakulteta Univerziteta u Banjaluci „palo“ je u drugu kategoriju.

Bez prve kategorije ostali su „Glasnik Šumarskog fakulteta“, „Agroznanje“, „Srpska pravna misao“, „Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske“, „Godišnjak Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci“, „Filolog“ i „Acta economica“.

Objavljivanje časopisa u prvoj kategoriji podrazumijeva i više para koje se na godišnjem nivou sliju u kasu redakcije. Pad u drugu kategoriju naučnih časopisa značiće ujedno i manje novca za njegovo objavljivanje.

Naučni časopisi koje izdaju fakulteti u najvećem broju izlaze dva puta godišnje. Posljednji Pravilnik o publikovanju naučnih publikacija usvojen je 2017. godine i redakcije pomenutih časopisa u međuvremenu se nisu prilagodile odredbama novog pravilnika.

Ipak, većina urednika smatra da su oštećeni i da će nakon novog bodovanja biti vraćeni u prvu kategoriju. Među njima je i odgovorni urednik časopisa „Acta economica“ Goran Popović koji za SrpskaCafe kaže da je ova publikacija po kvalitetu radova vodeća u Srpskoj u toj oblasti.

– Krajem 2017. godine usvojen je novi pravilnik i mi smo brojeve koji su uslijedili nakon toga prilagodili novim normama. Preliminarno bodovanje časopisa urađeno je u prvoj polovini prošle godine. Tada su bodovani i prethodni brojevi „Acta economice“ koji nisu bili prilagođeni novom pravilniku – kazao je Popović.

On dodaje da su od Ministarstva tražili rekategorizaciju i ona bi trebala da se desi u drugoj polovini septembra. Redakcije je, kaže Popović, sama bodovala časopis i prema postojećem pravilniku imaju 33 od mogućih 36 bodova.

– To znači da se vraćamo u prvu kategoriju. Većina časopisa je upala u zamku novih tehničkih pristupa. Pojedini su to i kritikovali, ali ne bih ulazio u to – istakao je Popović.

Odgovorni urednik „Agroznanja“ Nebojša Savić kaže da redakcija ovog časopisa „proučava kategorizaciju i da će se nakon toga tek znati više“. Za razgovor nije bio raspoložen ni dekan Pravnog fakulteta i glavni i odgovorni urednik „Srpske pravne misli“ Željko Mirjanić koji je samo poručio da „moramo čekati da se ljudi vrate sa godišnjeg odmora“.

Uredništvo časopisa „Filolog“ je na adresu ministarstva uputilo svoje zamjerke, ali svakako, kako kažu, planiraju da podiži kvalitet u skladu s novim pravilnikom. Urednik „Glasnika hemičata, tehnologa i ekologa Republike Srpske“ Liljana Vukić smatra da si i sada mogli ostati u prvoj kategoriji.

– Došlo je do nesporazuma. Svake godine objavljujemo jedan „Glasnik“. Aplikaciju za kategorizaciju smo poslali 2017. godine. Poslali smo časopise iz te i prethodne dvije godine, ali nismo poslali i broj iz prošle godine, jer smo čekali rezultate. Komisija je pretpostavila da nemamo kontinuitet i zbog toga nam je oduzet određen broj bodova, ali vjerujem da ćemo se ubrzo vratit u prvu kategoriju – istakal je Vukić.

„Glasnik“ je, dodaje ona, časopis sa tradicijom. Vukić dodaje da se obratila Ministarstvu i predsjedniku komisije sa primjedbama.

– Idemo i sa novim unapređenjima među kojima je i upis nove citatne baze. Mnogi časopisi sa javnih univerziteta su pali, a skočili oni sa privatnih. Kvalitet radova je suština, a mi imamo veoma dobre radove – kazala je Ljiljana Vukić.

Odgovorni urednik „Glasnika Šumarskog fakulteta“ Vladimir Stupar smatra da nije još vrijeme da se priča o ovoj temi, jer su žalbe u toku.

– Pisali smo žalbu. Smatramo da smo oštećeni i da nismo dobro izbodovani. Pravilnik je transparentan i svaka redakcija može sama da izboduje časopis. Napravljene su neke greške prilikom bodovanja i mi ćemo da sačekamo da se to sve završi – poručio je Stupar.

Goran Dakić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Biografija basiste RHCP: Počeo sam se drogirati sa 12 godina!

DB

Srbija zabranila crnogorskom diplomati ulazak u institucije

DB

PIO: Najmlađi penzioner ima 24 godine, a najstariji 107

DB

Hrvatska: Pronađeno tijelo nestalog pilota

DB

“Krajiška kuća” od aprila u centru Banjaluke

DB

AO: Federer se opet provukao, u polufinalu na Đokovića ili Raonića

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više