Vlada RS
Politika

Odluka Vlade RS: Od jula penzije veće za dva odsto


Penzije u Republici Srpskoj, počevši od jula, biće veće za dva odsto a pomjeriće se ka gore i one najniže.

Vlada RS donijela je na današnjoj sjednici Odluku o vanrednom usklađivanju opšteg boda i penzija čime će penzije počev od julske biti uvećane za dva odsto, te Odluku o povećanju najnižih penzija sa ciljem da bude poboljšan materijalni položaj korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, a posebno najugroženije kategorije.

Opšti bod i penzije vanredno se usklađuju počev od 1. jula tako da se povećavaju za dva odsto, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

– Potrebna sredstva za realizaciju odluke iznose oko 1,41 milion KM mjesečno, odnosno oko 8,46 miliona KM do kraja 2019. godine. Navedeni iznos je određen prema podacima za jun 2019. godine i može biti povećan u zavisnosti od povećanja broja korisnika prava. U iznos potrebnih sredstava nije uračunat iznos za povećanje najnižih penzija – navedeno je u saopštenju.

Vlada je donijela i Odluku o određivanju iznosa najniže penzije koja će biti primjenjivana od 1. jula.

Definisano je da najniža penzija na teret Republike, odnosno svih vrsta penzija iznosi 195,74 KM, za penzijski staž od 15 do 20 godina 234,91 KM, za penzijski staž od 20 do 30 godina 274,05 KM, za penzijski staž od 30 do 40 godina 313,23 KM, a za penzijski staž od 40 godina i više 391,54 KM.

Prosječna penzija na teret Republike od koje se određuju iznosi najniže penzije iznosi 379,72 KM.

– Osnovni razlog za donošenje ove odluke je poboljšanje materijalnog položaja najugroženije kategorije korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. To su korisnici kojima je iznos penzije određen po opštim propisima niži od najniže penzije, pa im se isplaćuje najniža penzija – navedeno je u saopštenju.

Za realizaciju ove odluke potrebno je dodatnih oko 400 000 KM mjesečno, odnosno oko 2,4 miliona KM do kraja 2019. godine.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, kojima je predviđeno da žrtve nasilja dobijaju adekvatniju i pravovremenu pomoć i podršku, dodatno unaprijeđenu po utvrđenim međunarodnim standardima.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću saopšteno je da se odgovor zakonodavca na društveno neprihvatljive radnje nasilja u porodici i sankcionisanje učinioca nasilja ostvaruje primjenom Krivičnog zakonika Republike Srpske.

– Ovim novim pristupom Republike eliminiše se dosadašnja paralelna mogućnost da se učinilac nasilja u porodici kazni prekršajnopravno ili krivičnopravno i otklanjaju dosadašnje, opravdane, nedoumice subjekata zaštite, onih koji bi trebalo da sankcionišu učinioca – pojašnjava se u saopštenju.

Iz Vlade naglašavaju da se pristupom koji odvaja pomoć, podršku i zaštitu žrtava nasilja u porodici i propisuje ih Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, od sankcionisanja učinioca koje se propisuje Krivičnim zakonikom Republike Srpske, dobija bolja zaštita žrtve i efektniji i stroži odgovor društva prema učiniocu nasilja.

– Ozbiljna i odgovorna akcija društva u pravcu suzbijanja i sprečavanja nasilja u porodici podrazumijeva ukidanje prekršajnog kažnjavanja za nasilje u porodici i insistiranje na primjeni odredaba Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojima je nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici određeno kao krivično djelo – ističe se u saopštenju.

Vlada Srpske usvojila je Strategiju razvoja preduzetništva žena Republike Srpske za period 2019-2023. godina.

U saopštenju se navodi da se potreba za donošenjem Strategije razvoja preduzetništva žena Srpske ukazala zbog činjenice da žene zauzimaju značajno mjesto u privredi, ali da još postoje određene prepreke ili predrasude kada je riječ o ženama koje su vlasnice privrednih subjekata ili žene koje upravljaju privrednim subjektom.

Strategija definiše strateške ciljeve, programe i aktivnosti razvoja preduzetništva žena za period od 2019. do 2023. godine, koji su zasnovani na analizi stanja, dosadašnjim aktivnostima razvoja ovog sektora, zahtjevima EU i potrebama malih i srednjih preduzeća i preduzetnica.

U skladu sa vizijom i strateškim ciljevima razvoja preduzetništva žena za period 2019-2023. godine, očekivani efekti sprovođenja Strategije su povećano učešće preduzetnica u ukupnom broju malih i srednjih preduzeća i u bruto domaćem proizvodu, povećano učešće preduzetnica u ukupnom izvozu, povećan broj novih preduzetnica, povećan broj preduzetnica u proizvodnim djelatnostima, povećan broj zaposlenih u subjektima koje vode žene, uspostavljeno mentorstvo za žene.

Među očekivanim efektima su i poboljšan pristup finansijama za preduzetnice, povećano korišćenje fondova rizičnog kapitala od preduzetnica, povećana inovativnost preduzetnica u Republici Srpskoj, uspostavljena podrška preduzetnicama na lokalnom nivou, ojačana postojeća udruženja žena i podržano formiranje novih udruženja, uspostavljena e-platforma za žene.

Aktivnosti planirane Strategijom trebalo bi da utiču na rast učešća preduzetnica u ukupnom broju malih i srednjih preduzeća do 2023. godine na 30 odsto učešća u ukupnom broju preduzetnika, rast broja zaposlenih kod preduzetnica za 10 odsto u 2023. godini u odnosu na 2019. godinu.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Dodik osudio prijetnje portalu Capital

GC

Tačijeva brzopletost koštala tzv. Kosovo priznanja od strane Jamajke

GC

Srpska korak bliže uvođenju doživotne kazne zatvora

GC

Prijetnje redakcija portala Capital: “Još jedan tekst i bolje se selite”

GC

Hrvatska opština Legrad prodaje kuće za jednu kunu

GC

Cenzura pjesme “Sviće zora” na Jutjubu

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više