Tehnologija

Policija će uskoro pratiti Skype i Viber


Bezbjednosne agencije u BiH još nisu ispunile sve zadatke da bi borbu protiv organizovanog kriminala podigle na viši nivo, a jedna od prepreka je nemogućnost presretanja onlajn razgovora, ali to bi uskoro moglo da se promijeni.

Presjek stanja na terenu je napravljen u izvještaju o realizaciji Akcionog plana za implementaciju Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala u 2018. godini koji je usvojen na posljednjoj sjednici Savjeta ministara BiH, a u dokumentu su izdvojeni problemi i prepreke koje stoje na putu efikasnijih rezultata.

Radna grupa za izradu strategije formirana je u julu 2016. godine, a jedna od obaveza institucija čiji su predstavnici učestvovali u radnoj grupi, odnosno sa svih nivoa vlasti u BiH, bila je da na vrijeme sačine vlastite akcione planove, što su i uradili.

Članovi grupe identifikovali su otežavajuće okolnosti, a na prvom mjestu je istaknut problem presretanja komunikacija putem aplikacija, kao što su Skype, Viber, Messenger i druge, a koje, kako piše, nije moguće presretati na postojećem sistemu za presretanje telekomunikacija.

Na listi prepreka i problema je nedovoljan broj policijskih službenika za obavljanje posebnih istražnih radnji zbog odliva kadrova, a visoko mjesto je zauzela i nedostupnost osoba koje mogu da prevedu jezike kao što je arapski, persijski, udru, romski i drugi.

Priznali su i da prepreka ima u primjeni odredaba zakona koji se odnose na posebne istražne radnje, kako u trajanju tako i ispunjavanju uslova koji su propisani za postavljanje prijedloga za produženje takvih radnji, ali i zbog činjenice da kasni početak rada posebnog odjeljenja u Tužilaštvu FBiH zbog još neriješenih pitanja smještaja osoblja i budžeta.

Članovi radne grupe su predložili mjere za prevazilaženje problema i uočenih rizika.

– Sugeriše se agencijama koje vrše zakonito presretanje komunikacije da naprave tehničku analizu i utvrde moguća tehnička rješenja, te da kroz planska dokumenta iskažu potrebu za opremom koja bi omogućila praćenje komunikacije koja se ostvaruje i putem besplatnih aplikacija, a kako bi se pristupilo nabavci – naglašeno je u izvještaju, te su date i određene sugestije i u vezi sa kadrovskim i drugim problemima.

Zakonske odredbe

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodan Župljanin smatra da su obavještajno-bezbjednosne i druge agencije koje se bave pitanjima organizovanog kriminala, u skladu sa nadležnostima, često kršile zakonske odredbe, te da je bilo nezakonitih presretanja.

– Jasno su propisane procedure koje se toga tiču, tako da nisam siguran da je najveći problem za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala presretanje razgovora putem mreža. To je, naravno, važno, ali treba da bude uvedeno u zakonske okvire i tačno ispoštovano sve da bi građani bili bezbjedni – rekao je Župljanin.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Oglasi iz prošlosti za tehnologiju koja danas izgleda više nego precijenjeno

GC

Postavljen temelj kvantnog interneta – mreže koju je nemoguće hakovati

DB

Google Play Music se gasi do kraja godine

GC

Kriza prepolovila “Tojotinu” prodaju

OT

Zašto je CCleaner postao nepoželjan za Windows?

DB

TikTok ostaje u Americi: Microsoft preuzima aplikaciju

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više