Izdvajamo

Prvi upisni rok: Rudarski, Filološki i PMF ispod “cenzusa”


Rudarski fakultet, Filološki fakultet i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci mogli bi ove godine ostati bez upisane prve godine, jer broj brucoša na prvom upisnom roku je debelo ispod “cenzusa”.

Najteža situacija je na Prirodno-matematičkom fakultetu na kojem je upisano svega 125 studenata prve godine od planiranih 200. Na Odsjeku za fiziku upisano je devet studenata od predviđenih 20, na Odsjeku za geografiju sedam od predviđenih 20, a na Odsjeku za prostorno planiranje tek dva studenta od planiranih 13.

Nešto bolja situacije je na katedri za Ekologiju i zaštitu životne sredine na koju je primljeno devet od planiranih 13 kandidata. Najbolja situacija je na odsjecima za biologiju (26 primljenih od 28 planiranih) i za matematiku (59 upisanih od 65 planiranih). Najteža situacija je na katedri za Tehničko vaspitanje i informatiku gdje je upisan samo jedan student, a planirano je – 15. Na Odsjeku za hemiju upisano je 12 brucoša (26 planiranih).

Obje katedre na Rudarskom fakultetu, Rudarstvo i Geološko inženjerstvo, daleko su ispod norme. Na oba odsjeka upisano je po šest brucoša, iako je planirano da se na prvoj godini nađe 15 rudara i 25 inženjera geologije.

Na Odsjeku za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u prvom upisnom roku upisano je sedam brucoša od predviđenih 27. Ista ili gora situacija je na odsjecima za Italijanski jezik i književnost (tri od 17), Francuski jezik i književnost (četiri od 17) i Ruski i srpski jezik i književnost (tri od 17).

Ispod norme je i Šumarski fakultet. Na Odsjeku za šumarstvo predviđeno je 52 brucoša, a upisano je svega – 17. Na katedri za preradu drveta od 22 mjesta popunjena su samo tri.

Ispod “crte” su i Istorija (11 od 23) i Filozofija (šest od 20) na Filozofskom fakultetu, Sociologija na Fakultetu političkih nauka (pet od 35), Tekstilno inženjerstvo (pet od 26) i Hemijsko inženjerstvo i tehnologije (deset od 25) na Tehnološkom fakultetu, Agrarna ekonomija i ruralni razvoj (12 od 20) i Animalna proizvodnja (pet od 20) na Poljoprivrednom fakultetu.

Sva mjesta su popunjena na Pravnom, Medicinskom, Elektrotehničkom, Građevinsko-geodetskom i Ekonomskom fakultetu.

G. Dakić/SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Zdravstvene agencije EU odobrile miješanje vakcina protiv kovida

SA

Korona u Srbiji: Preminula 41 osoba, preko 1 600 zaraženih

OT

Lukač: Uhapšeni će dati korisne podatke policiji, ove akcije će se nastaviti

OT

Višković i Vulin: Saradnja Srpske i Srbije na najvišem nivou

OT

Indoktrinacija najmlađih: Crtani film u kojem su Srbi prikazani kao štakori

OT

Potvrđena optužnica protiv ministra Selme Cikotića

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više