Infopunkt

Tišina od septembra zaštićeno područje?


Akt o proglašenju zaštićenog područja bare Tišina, na području Šamca, bi trebalo očekivati nakon godišnjih odmora, u drugoj polovini septembra rekao je predstavnik Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, Dejan Radošević.

On je sinoć u Šamcu prisustvovao prezentaciji Eko-projekta “Glas Tišine daleko se čuje – važnost i očuvanje prirode opštine Šamac”, koju su održali predstavnici Centra za životnu sredinu iz Banjaluke.

Radošević je naveo da je studiju za proglašenje zaštićenog područja, koja je predviđena Zakonom o zaštiti prirode, uradio Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, nakon čega je proslijeđena Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

– Studija je u predviđenom zakonskom roku bila na javnom uvidu i očekujemo da nam nadležno ministarstvo dostavi komentare svih zainteresovanih strana, koje ćemo uvrstiti u studiju. Na osnovu toga biće donesena konačna odluka o proglašenju zaštićenog područja u kategoriji zaštićeno stanište – rekao je Radošević.

Predstavnik Centra za životnu sredinu iz Banjaluke Iva Miljević rekla je da predavanje nosi simboličan naziv “Glas Tišine daleko se čuje”, jer su prošle godine počeli da realizuju aktivnosti na području opštine Šamac na ovoj bari i uvidjeli koliko je aktera i zainteresovanih strana koje rade na ovom području.

– U bari Tišina značajna su takozvana “Natura 2000” staništa gdje ima dosta vrsta koje su u okviru ovog projekta interesantne. Istražujemo biljne zajednice sa fokusom na invenzivne strane vrste biljaka koje ugrožavaju vrijedna staništa oko bare i uz rijeku Savu – kaže Miljevićeva.

Miljevićeva je dodala da su nalazi pokazali šta sve ugrožava baru Tišina i šta će biti predmet daljeg rada na ovom području.

– Plan je da to bude takozvano pilot, odnosno probno područje, na kojem će biti testirane određene mjere iskorjenjivanja biljaka, što će rezultovati očuvanjem staništa – ukazala je Miljevićeva.

Ona je dodala da projekat traje dvije godine, a finansijer je EU.

– Vidjećemo koje ćemo mjere za iskorjenjivanje biljaka mapirati. Angažovaćemo firmu koja će raditi pod nazorom – kaže Miljevićeva.

Prezentacija je održana u Centru za kulturu, a organizovana je u okviru “Šamačkog ljeta”.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


ucitavam...

Možda vas zanima

Dodik: Mitrović i Košarac kandidati za funkcije u Savjetu ministara

DM

Navršilo se 28 godina od brutalnog ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu

DM

Gradiška: Dan žalosti zbog pogibije dva učenika Tehničke škole

DM

Ustaško orgijanje na Stradunu u režiji Marka Perkovića Tompsona

DM

Skupa reforma: Sudijama i tužiocima odšteta 44,48 miliona evra!

DM

Danas komemoracija i sahrana Nedeljka Mitrovića

DM

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više