Zanimljivosti

Travel Inside: BiH je nepoznati raj za izdržljive istraživače prirode


“Ova balkanska zemlja nudi bogatu prirodu, impresivne vodopade, a uz nešto sreće i porodicu medvjeda”, rečenica je kojom je novinar Silvio Weilenmann započeo autorski tekst o posjeti BiH, objavljen u časopisu Travel Inside.

“Vožnja kroz bujne predjele, preko naoko beskrajnih uzvišenja, duž svježih rijeka koje se pjenušaju i impresivnih visokih kanjona”, navodi Silvio.

– Blago zbunjene misli se uvijek iznova vraćaju stihovima jedne pjesme. Matthias Reim: ‘Kvragu – volim te – ne volim te’. Bosna i Hercegovina, skraćeno BiH, barem na prvu ruku ostavlja ambivalentan utisak. S jedne strane ima krajnje složen politički okvir, sa dva najvećim dijelom samostalna entiteta. Ogromna birokratija guta 70 odsto državnog budžeta. Siva ekonomija je opšteprisutna. Krajnje nužne reforme i razvoji se postepeno guše. A obzirom da je pristupanje BiH EU očigledno postalo daleka budućnost, potencijal za inovacije i reforme je dodatno ograničen. Preko 50 odsto osoba rođenih u BiH žive u inostranstvu. Iseljavanje je i danas ključna tema. BiH: ‘Ne volim te’ – navodi ovaj novinar u prvom dijelu teksta.

Međutim, dodaje, to je i zemlja ”velikog srca, zelenih, širokih i grandioznih prizora”.

– Na primjer, Nacionalni park Sutjeska sa prašumom Perućicom punom divljeg rastinja. Ovdje su Titovi partizani osigurali prekretnicu tokom Drugog svjetskog rata, ovdje je podignut monumentalan spomenik i ovdje je kao politički signal osnovan najveći nacionalni park u zemlji na površini od 175 km2. Ovu netaknutu prašumu, koja je dijelom još uvijek neistražena, je moguće obići samo u pratnji profesionalnog vodiča. Nevena Novović i Đorđe Vuković su naši vodiči koji nas vode kroz maglovito šipražje, profesionalno objašnjavaju netaknutu floru i faunu, uvijek nas iznova motivišu da prelazimo preko palih debala drveća i penjemo se uz strme brdske padine, što zahtijeva dosta snage. Neposredno prije cilja, rustikalne planinske kolibe na visini od 1 700 metara, dolazi do tajno priželjkivanog, a onda ipak sasvim neočekivanog i nezaboravnog susreta: otisaka ogromnih medvjeđih šapa u snijegu. ”Stari su svega nekoliko sati”, objašnjava Đorđe Vuković entuzijastično. Još jedna, posljednja fotografija, oprezan pogled ka prašumi. Ni traga od medvjedice sa njenim mladuncima. Idemo dalje, do smještaja koji željno iščekujemo, sa toplom vatrom i dunjevačom koja okrepljuje. BiH: ”Volim te!” – navodi se dalje u članku.

Tri nacionalna parka i različiti parkovi prirode u BiH planinarima, biciklistima i osobama koje se bave vodenim sportovima nude veliki izbor avantura. Silvio, potom, preporučuje Park prirode Blidinje.

– Hotel ”Hajdučke vrleti”, koji se nalazi na impresivnoj visoravni, usred prelijepih predjela, je idealna polazna tačka za dnevno planinarenje do prirodnog fenomena Hajdučka vrata, impresivnog kamenog luka u Dinaridima – piše ovaj novinar.

Voda je, dodaje, ključni element u ovoj balkanskoj zemlji: kroz nju teku mali i veliki, sporiji i divlji vodeni tokovi. Ističe i da je obavezna i posjeta vodopada Kravice u blizini Čapljine. Njegove, objašnjava, vodene mase se u širini od 120 metara obrušavaju 26 metara u dubinu.

– Na kraju ostaje upućivanje na dva grada koja vrijedi posjetiti. Jedan od njih je Sarajevo: mjesto susreta istoka i zapada. Glavni grad BiH je jedan od rijetkih gradova u kojem se džamije, pravoslavne i katoličke crkve i jevrejski hramovi nalaze na najužem prostoru i u kojem je moguć miran suživot. Drugi grad je Mostar, glavni grad Hercegovine. Blizina Jadranskog mora daje gradu mediteransku klimu. Simbol grada je ”Stari most” koji spada u svjetsko kulturno naslijeđe UNESCO-a i koji je noću romantično osvijetljen, baš kao i cijeli stari grad. Važna napomena: Šetajte starim uličicama samo rano ujutro ili predveče. Od 10 se grad puni turistima sa brodova za kružna putovanja iz obližnjeg Dubrovnika – navodi se u tekstu objavljenom u časopisu Travel Inside.

Bosna i Hercegovina, zaključuje Silvio na kraju, nema sumnje da je ova zemlja vrijedna dolaska u slučaju osoba otvorenog uma koje traže nešto novo.

– Gostoljubivost, prirodne ljepote, gastronomske delicije… BiH: ”Kvragu, volim te. Ali vodi računa o svojoj budućnosti – posljednja je rečenica pomenutog teksta.

akta.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Petković podnio ostavku, odlazi sa čela banjalučkog odbora Ujedinjene Srpske

OT

Povećan broj pacijenata na respiratoru

SA

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

SA

Danas oblačno uz postepeno razvedravanje

DB

Ko će biti novi patrijarh?

SA

SPC proslavlja Svetog Stefana Dečanskog

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više