Bajkeri o nadimcima
Društvo

Uoči „Istokove“ Motorijade: Kako je Sastanak sreo Ćupove i Drakulu…


Svi članovi Moto kluba „Istok“ imaju nadimak. Neko ima i dva. Ili su ih donijeli u klub ili su ih tu dobili. Posebnu kategoriju čine „Ćupovi“. To su oni bajkeri kojima uvijek nestane goriva na putovanjima, koji se izgube, koji zalutaju.

O njima i o ostalim „Istokovim“ nadimcima pričaju Aco Sastanak (Aleksandar Jokić), Mari (Nikola Marić) i Komesar (Dragan Škorić).

Aco Sastanak: „Ćupovi“ su kruna kluba. Imaš posebnu grupu u klubu koji nose pločicu „Ćup“ i redni broj. I Deda Ćup ima posebnu pločicu na kojoj piše „Deda Ćup“. Jednom su se njih četvorica izgubili od nas, a onda se pogubili i među sobom. Ćupovi. Tu ti je i Tetak. Niko ne zna zašto Dragišu Simića zovemo Tetak. On je objašnjavao da je to po onom filmu „Otac na službenom putu“, ali niko ne zna šta i kako.

Aleksandar Jokić, Aco Sastanak

Mari: Jest, stvarno. Za njega možeš da napišeš sve što je neodređeno. Nema ništa, a ima sve. Dogovoriš se s njim da se nađeš u četiri. On kaže: Da, da, mili, vidimo se u četiri! Ti sjediš do šest, on ne dolazi. I ne možeš mu zamjeriti. Mi se svi spakujemo, krećemo, ne znam, za Umag. Treba voziti sedam-osam-deset sati. Ne znam koliko smo vozili tada. I ne znam – smotra je u devet, mi pred Kupresom, on zove: Eeeeee, mili, ja sad kren’o!

Komesar: Na sve i jedan put kad smo išli on ostane bez goriva. To mu je boljka. Prejak lik! Mi na granici. pazi ovo. Nas je bilo jedno – 15. Na granici. Prelazimo granicu, on prelazi sa nama. Prvi kad pređe, sačekamo svi, pa dok zadnji ne pređe i onda krenemo svi. Krećemo zajedno i nakon kilometra ima odvajanje za Ptuj. Mi svi skrećemo, dolazimo na skup, samo nema Tetka.

Nikola Marić, Mari

Mari: Zove on. Kaže: Ja sam skrenuo ulicu prije. Gdje je ulica prije?! Nema ulice! Kako si mogao skrenuti kad nema ulice?!?

Komesar: A bili oni radovi na autoputu ako se sjećaš. I on je skrenuo na neki šljunak, bojao se da neće platiti vinjetu. Kažemo mi njemu da na kružnom toku ide desno. A on odatle išao samo u krug. Došao nakon dva sata.

Aco Sastanak: Najbolji nadimak ima Zoran Garača. Zovemo ga Mrvica.

Komesar: To je zbog one što ga je zvala „Mrviceeeee“?

Mari: Je l’ ona ono nije znala reći „r“?

Komesar: Branka nije znala reći „r“.

Aco Sastanak: Čekaj, Branka je ona s konjem?

Komesar: Nije. Branka je ona kratko ošišana što je radila u pekari.

Mari: Ne, ne, ne, ne, ne.

Komesar: Aaaaaaa, Branka je s konjem!

Aco Sastanak: Branka je s konjem! Ja čujem… Povezao sam ime.

Komesar: Branka je s konjem. Ima za nju još priča. Udala se za nekog lika, pa se rastala.

Aco Sastanak: Je l ona sa harmonikašem otišla? Jeste. Ja to znam.

Komesar: Darko Savić je Kapetan. Bio je kapetan u vojsci, pa ostalo. Tenkista. Bio kapetan tenka. Ti napiši „tenaka“.

Mari: Namir Arnautović. Zvani Brajla. Radio je za mesnu industriju „Brajlović“.

Aco Sastanak: I to zato što mu na službenom autu nije bilo zadnjih vrata. Odnosno bila su prefarbana, pa se pisalo samo „Brajl“.

Mari: Evo ga i Bole Sisa.

Aco Sastanak: Jeste, Bole Sisa, realno.

Mari: Prvo je bio Sveti Sava. I danas ga tako neko zove. Ali bolje Sisa.

Aco Sastanak: Bolje, bolje. A Sveti Sava je… Došao je na granicu. Gdje ste išli tad?

Komesar: Ne sjećam se.

Aco Sastanak: Došao na granicu, lik mu tražio dokumenta, saobraćajnu pasoš. On se uhvatio za džepove i rekao: Ajoj, Sveti Savo, gdje su meni papiri?!

Komesar: A Sisa ga zovemo zato što ima dobru sisu. Skoro k’o žena. Pravo ono moćnu. Šakašicu. Tricu.

Mari: A znaš li kako je Aco dobio nadimak Sastanak? Poslale ga kolege da uđe na sastanak Upravnog odbora kluba. I to dok je bio stažista. On mislio da ga trebamo nešto, mi mislili da on ima nešto da kaže. I tako sjedio dobrih pola sata.

Komesar: A Igor Jurinčić je Kruško zato što je građen tako. To je naš mehaničar. K’o od brda. Rmpalija pravi. Ljudina. Koliko ima mesa na njemu, toliko ima i emocija. I sve ijedan šaraf koji zavrne niko više ne može odvrnuti. Može samo pući. Maja je Čvarak. I to je baš dobra priča.

Aco Sastanak: Da, Maja je Čvarak. Ona je stažista i to je divna priča. Ona je iz Valjeva i tamo je prapostojbina duvan-čvaraka. Morala je stalno da ih donosi. Jednom nije donijela i dobila…

Mari: …i dobila nadimak Maja Čvarak. I rekli smo joj da će tako biti dok ne donese čvarke. Dođoše čvarci, ali osta i nadimak. Dragan Sjenica je Deda. Izgleda k’o đed.

Aco Sastanak: A i jeste đed. Dobio je sina i unuka skoro u istoj godini.

Mari: Zborojević!

Aco Sastanak: Zborojević!!

Komesar: E, to je priča! O njemu možeš knjigu da napišeš!

Aco Sastanak: Nenad Borojević zvani Zborojević je slika i prilika čovjeka koji je za zbor. Lažem. Preemancipovan je za zborove.

Komesar: On je išao stalno po zborovima, onda je došao kod nas i sad misli da su ove motorijade – zborovi. Zborojević je iz Kostajnice. Imaju tamo neki klub. Svi su istetovirani, ovo-ono. Svi nešto tetovaže. A meni palo na pamet kako njega niko nije istetovirao. A znaš zašto? Zato što je za zbora.

Dragan Škorić, Komesar

Aco Sastanak: Šta imamo još?

Komesar: Dule Andol.

Aco Sastanak: Joj, Dule Andol, da! Dobio nadimak tako što je bio direktor u apoteci.

Komesar: Radio u farmaciji.

Mari: Nije, on je bio šef marketinga, nije bio direktor.

Komesar: Nije on odatle dobio to, on je dobio da je Andol zato što je radio u „Hemofarmu“.

Mari: Da, da, da… A Komesar nam je zadužen za propagandu, kao u partiji. Tvorac ideologije.

Aco Sastanak: Eeeee, imamo Đoleta Drakulu!

Mari: Stažista. Đorđe Matijević zvani Drakula. Čovjek je radio gore na Poliklinici, vadio krv ljudima. Sad radi u Zavodu za transfuziju, isto vadi krv.

Utom stiže i Tetak.

Dragiša Simić, Tetak

Aco Sastanak: Tetak, hajde ispričaj kako si dobio nadimak.

Tetak: Tetek je krenuo u „Cepelinu“ jedan dan, a veza je bio „Otac na službenom putu“. Sjećaš se kad onaj mali dobija bicikl od amidže, odnosno od daidže, od tetka. Tetak je on njemu. Tetak je Pavle Vuisić. Kad mu donosi baciklo, a babo mu umro. I tu je bila neka fora oko tog donošenja. Je l ovo meni voda? Odatle je krenulo. Kol’ko se ja sjećam.

Ostali u smijeh.

Aco Sastanak: Eto, jesam ti rek’o da ni on zna zašto ga zovu Tetak.

Jeste, rekao je.

Fini ljudi. A bajkeri.

Goran Dakić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Volter Skot – tvorac modernog istorijskog romana

OT

Novi život srpskih sportista – voće, lavanda i rakija

DB

Naučnici ispitivali 14 vrsta maski: Koja pruža najbolju zaštitu od korone?

DB

Kakvo nas vrijeme čeka tokom vikenda?

DB

Zemljotres zaljuljao Brezu i Visoko

DB

Na današnji dan rođen je Napoleon Bonaparta

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više