Društvo

Zabranjen uvoz suncokreta iz Srbije u RS zbog povećane vrijednosti toksičnog metala


Republička fitosanitarna inspekcija u okviru redovne kontrole pošiljki hrane biljnog porijekla pri uvozu, zabranila je uvoz sirovog suncokreta u ljusci porijeklom iz Srbije, u količini od 3 000 kilograma, zbog utvrđenog povećanog prisustva kadmijuma. Nivo ovog toksičnog metala bio je pet puta veći od propisanih vrijednosti.

Inspektori u RS nisu željeli da otkriju koji je srpski izvoznik plasirao taj suncokret u Republiku Srpsku, niti kako je kontaminirani kontingent došao do granice.

– Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala. Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane “Instituta za vode” Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo kadmijuma, teškog metala, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za određene kontamitente u hrani – pojašnjavaju u Inspektoratu RS.

Dalje kažu da je na zahtjev uvoznika izvršena superanaliza kontrolnog uzorka u “SP Laboratoriji” u Bečeju, kojom su potvrđeni rezultati prve analize. I u ovoj laboratoriji utvrđeno je prisustvo kadmijuma u vrijednosti od 0,581 miligram po kilogramu, čija je sumarna vrijednost iznad Pravilnikom propisane vrijednost od 0,1 miligram po kilogramu.

– Inspektor je rješenjem zabranio uvoz sporne pošiljke i naložio vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora – poručeno je iz Inspektorata RS.

Foto: M.A.

U Fitosanitarnoj inspekciji Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije ističu da ih fitosanitarne službe Republike Srpske nisu zvanično obavijestile o nalazu povećanog prisustva kadmijuma u pošiljci sirovog suncokreta.

– Uvidom u naš aplikacioni sistem i provjerom na graničnim prelazima, nismo konstatovali vraćanje pošiljke sirovog suncokreta u količini od 3 000 kilograma, koja je navodno porijeklom iz Republike Srbije – kažu u Fitosanitarnoj inspekciji Srbije.

Tihi ubica

Kadmijum je element velike toksičnosti, nekoliko puta veće od arsena. Ima kancerogeno dejstvo, oštećuje bubrege, izaziva anemiju i bolesti kostiju. Studije su pokazale da pretjerana izloženost kadmijumu može povećati rizik od nastanka raka u dojkama, plućima, bešici i endometrijumu.

U nekim slučajevima nivo kadmijuma u hrani se može povećati ukoliko se u toku uzgajanja koriste đubriva koja sadrže fosfate, ili se njive đubre kanalizacionom vodom.

novosti.rs

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Malo do umjereno oblačno

SA

Pojačan saobraćaj na izlazu iz BiH

SA

Grad veličine oraha u okolini Kraljeva (VIDEO)

SA

Nastup Borca u EHF kupu doveden u pitanje

SA

EP: Srbija nakon preokreta slavila protiv Bugarske

SA

Beograd najavio kandidaturu za Zelenu prestonicu Evrope 2022.

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više