Društvo

Zabranjen uvoz suncokreta iz Srbije u RS zbog povećane vrijednosti toksičnog metala


Republička fitosanitarna inspekcija u okviru redovne kontrole pošiljki hrane biljnog porijekla pri uvozu, zabranila je uvoz sirovog suncokreta u ljusci porijeklom iz Srbije, u količini od 3 000 kilograma, zbog utvrđenog povećanog prisustva kadmijuma. Nivo ovog toksičnog metala bio je pet puta veći od propisanih vrijednosti.

Inspektori u RS nisu željeli da otkriju koji je srpski izvoznik plasirao taj suncokret u Republiku Srpsku, niti kako je kontaminirani kontingent došao do granice.

– Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala. Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane “Instituta za vode” Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo kadmijuma, teškog metala, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za određene kontamitente u hrani – pojašnjavaju u Inspektoratu RS.

Dalje kažu da je na zahtjev uvoznika izvršena superanaliza kontrolnog uzorka u “SP Laboratoriji” u Bečeju, kojom su potvrđeni rezultati prve analize. I u ovoj laboratoriji utvrđeno je prisustvo kadmijuma u vrijednosti od 0,581 miligram po kilogramu, čija je sumarna vrijednost iznad Pravilnikom propisane vrijednost od 0,1 miligram po kilogramu.

– Inspektor je rješenjem zabranio uvoz sporne pošiljke i naložio vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora – poručeno je iz Inspektorata RS.

Foto: M.A.

U Fitosanitarnoj inspekciji Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije ističu da ih fitosanitarne službe Republike Srpske nisu zvanično obavijestile o nalazu povećanog prisustva kadmijuma u pošiljci sirovog suncokreta.

– Uvidom u naš aplikacioni sistem i provjerom na graničnim prelazima, nismo konstatovali vraćanje pošiljke sirovog suncokreta u količini od 3 000 kilograma, koja je navodno porijeklom iz Republike Srbije – kažu u Fitosanitarnoj inspekciji Srbije.

Tihi ubica

Kadmijum je element velike toksičnosti, nekoliko puta veće od arsena. Ima kancerogeno dejstvo, oštećuje bubrege, izaziva anemiju i bolesti kostiju. Studije su pokazale da pretjerana izloženost kadmijumu može povećati rizik od nastanka raka u dojkama, plućima, bešici i endometrijumu.

U nekim slučajevima nivo kadmijuma u hrani se može povećati ukoliko se u toku uzgajanja koriste đubriva koja sadrže fosfate, ili se njive đubre kanalizacionom vodom.

novosti.rs

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Inspektorat RS: Trgovci ne mogu naplaćivati reklamne plastične vrećice

OT

Hoće li zima pokazati zube?

OT

Tači saopštio da je Kurti mandatar za sastav nove prištinske vlade

OT

Monika Ponjavić: Najbolji filmovi iz 2019. godine

OT

Đokovićeva 900. pobjeda, tek šesti igrač kojem je to pošlo za rukom

OT

Novo hapšenje u UKC RS: Nakon načelnika iza rešetaka i ljekar

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više