Infopunkt

Završeno suđenje za otmicu: U ponedeljak presuda Draganu Cerovcu

U Okružnom sudu u Banjaluci završeno je suđenje Draganu Cerovcu, optuženom da je zajedno sa braćom Miljanom i Ljubanom Vidovićem oteo Nenada Jakovljevića iz (45) iz Bijeljine, a presuda će biti izrečena u ponedjeljak.

Optužnicom Cerovcu se na teret stavlja da je, u grupi, počinio krivično djelo otmice Jakovljevića, koga su silom, prijetnjom i batinama natjerali da potpiše i ovjeri ugovor kojim priznaje da duguje 16 000 KM Fikreti Mušanović, odnosno braći Vidović.

Suđenje u ovom predmetu obilovalo je apsurdima, jer je oštećeni Jakovljević u sudnici branio optuženog Cerovca, navodeći da ne želi njegovo krivično gonjenje. Gotovo svi dokazi mahom su se odnosili na braću Vidović, nekadašnje svjetske i evropske šampione u kik boksu, koji se nalaze u bjekstvu. Za njima je raspisana međunarodna potjernica, a iako se zna tačna adresa na kojoj stanuju u Novom Sadu oni se i dalje nalaze na slobodi i Republičko tužilaštvo RS od Srbije nikada nije dobilo odgovor na zahtjev za njihovim izručenjem.

Republički tužilac Svjetlanka Bijelić u završnoj riječi je navela da “tužilaštvo ostaje kod optužnice” jer smatra da je van razumne sumnje dokazalo da je Cerovac kriv. Sudu je predložila da ga kazni u skladu sa zakonom, te da mu produži pritvor zbog opasnosti od bjekstva, jer ima dvojno državljanstvo BiH i Srbije.

Apsurd u sudnici: Bjegunci se nalaze na poznatoj adresi!

– Izvedeni dokazi pojedinačno i skupno potvrđuju da je optuženi počinio krivično djelo onako kao je to opisano u optužnici. Oštećeni Jakovljević je detaljno opisao kako je došlo do otmice, te da je prema Vidovićima imao dug od 2 000 evra, a da je prisiljen da potpiše ugovor da duguje 16 000 KM – rekla je Bijelić.

Pojasnila da je Cerovac svojim automobilom Audi A4 iz Srbije dovezao Miljana u Bijeljinu kako bi se sastao sa Jakovljevićem, koji u kafiću sjedio sa Ljubanom. Potom ih je, kako je navela, vozio, pratio ili čekao gdje god su vodili Jakovljevića i smatra da je znao šta se dešava jer imao priliku da vidi krv na licu oštećenog.

– Jakovljević je tokom svjedočenja minimizirao ulogu optuženog. To je učinjeno pod uticajem porodice optuženog ili nekog drugog, da bi se smanjila odgovornost. Isto su činili i ostali svjedoci, vjerovatno iz straha od osvete Vidovića. Bez obzira što Cerovac nije lično primjenjivao silu i prijetnju prema Jakovljeviću, bez njegovog doprinosa djelo ne bi moglo biti izvršeno – rekla je Bijelić.

Ona smatra da je Cerovac direktno, s umišljajem i dobrovoljno saučestvovao u prevoženju Jakovljevića, njegovom višečasavnom držanju, svjestan da se zadržava s ciljem da na svoju štetu potpiše ugovor.

Cerovčev branilac Predrag Ješurić od suda je tražio da Cerovca oslobodi optužbe, smatrajući da je “evidentno da krivica ničim nije dokazana”, te da mu ukine pritvor.

– Ovdje je došlo do stradanja optuženog, koji je od početka neopravdano tretiran kao bjegunac. Događaj se desio 14. maja, a Cerovac je uhapšen 7. novembra, a u međuvremenu je više desetina puta prelazio granicu BiH i Srbije. Zašto bi to radio ako je kriv? – pitao je Ješurić.

Pojasnio je da Cerovac u BiH, odnosno u CIPS-u zvanično ima prijavljeno prebivalište kod svog djeda Slavka Rakića u Pilicama kod Zvornika.

Tužilaštvo RS doživjelo fijasko u sudnici!

– Oni koji su ga tražili nikada nisu otišli da adresu djeda, već su se po prodavnicama i kioscima raspitivali o Draganu Cerovcu. Kada im je rečeno da takvo prezime ne postoji u Pilicama, kao ni bilo gdje u Semberiji, poslali su izvještaj poslije kojeg je Cerovac postao bjegunac, a da nije ni znao da se protiv njega vodi postupak – rekao je Ješurić.

On kaže da se na osnovu toga Cerovac neopravdano drži u pritvoru više od osam mjeseci, koji je produživan jer je tužilaštvo tvrdilo da se on, između ostalog, vidi na snimku iz knjižare “Mojić” u Bijeljini u kojoj je Jakovljević sačinio sporni ugovor o dugu, koji je ovjeren u opštini.

– Kada je snimak prikazan na suđenju tužiteljka je navela da je “mislila da se Cerovac vidi na snimku”, a zapravo se radilo o drugom čovjeku. Nema tužilaštvo šta misliti, već utvrditi fakt. Sad se vidi da je taj dokaz, prilikom produženja pritvora, prihvaćen na osnovu mišljenja tužilaštva, a ne egzaktno utvrđenog fakta – kaže Ješurić.

Osporavao je i samu kvalifikaciju krivičnog djela, smatrajući da se nikako ne može raditi o otmici, već o samovlašću budući da je Jakovljević priznao da je imao dug prema Vidovićima. Takođe je naveo i da djelo nije moglo biti počinjeno u sastavu grupe, kako se navodi u optužnici, jer to ničim nije dokazano.

– Jakovljević u izjavi govori da je Miljan došao na poziv Ljubana koji mu je na telefon rekao: “Neka te Cerovac doveze, ne mora znati zbog čega”. Navodi i da ga je Ljuban udarao u vozilu samo kada primeti da Cerovac ne gleda u retrovizor. Kakva je to grupa, kada jedni od drugih kriju šta rade – pitao je Ješurić.

Podsjetio je da niko od svjedoka nije teretio Cerovca. Čak ni oštećeni Jakovljević koji je izjavio da je Cerovac nudio garanciju Vidovićima, kako bi ga pustili.
– Kada je shvatio šta se dešava Cerovac je, što je i oštećeni potvrdio, rekao da ne želi u tome da učestvuje – zaključio je Ješurić.

O. Matavulj/SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Ivić: “Ljubiju” i “Aluminu” vratiti na listu strateških preduzeća

JG

Šmit dao rok: Politički lideri BiH imaju četiri nedjelje da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona

JG

Čistili krv i polomljena stakla: Teška tuča u centru Banjaluke (FOTO)

JG

Mala i srednja preduzeća uz podsticaje prate trendove i čuvaju zanate

JG

U policijskoj akciji uhapšeni Nedeljko Lubura i Bojan Roguljić

JG

Granična policija BiH ne može da objavi kako je Sakib Mahmuljin prešao granicu

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više