Politika

Koje institucije RS kriju diplome svojih zaposlenih?


Stotinu budžetskih korisnika dostavilo je spisak zaposlenih i podatke o njihovim diplomama, dok najveće institucije poput Vlade, Kabineta predsjednika i Narodne skupštine Republike Srpske još uvijek ne žele da otkriju gdje i kada su njihovi zaposleni diplomirali.

Čak ni afere koje su tresle cijelu Bosnu i Hercegovinu, ni dokazano falsifikovane diplome, čak ni akcija Sipe tokom koje je pronađena oprema za falsifikovanje diploma, nisu natjereli sve nadležne u Republici Srpskoj da objelodane diplome svojih zaposlenih i tako otklone sumnje.

Pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka, mnogi budžetski korisnici odbili su da narodnoj poslanici Jeleni Trivić dostave tražene informacije koje je zatražila početkom godine, kada je započela svoju akciju prikupljanja podataka o diplomama svih koji platu dobijaju iz budžeta Republike Srpske.

Od 149 budžetskih korisnika, tražene podatke dobila je od njih tačno 100. Među njima su Akademija nauka i umjetnosti RS, Fiskalni savjet, Komisija za hartije od vrednosti, Ombudsman za djecu, mnogi sudovi…

– Među onima koji su dostavili ime, prezime, datum i mjesto sticanja diplome su one institucije koje nemaju šta da kriju. Oni su redovno objavljivali konkurse, zapošljavali ljude, mahom s javnih univerziteta, tako da sumnju ostavljaju oni koji nisu dostavili odgovore – rekla je Trivićeva.

Iako su nadležni za zaštitu ličnih podataka već nekoliko puta ponovili da sve što je javni interes nema nikakve veze s privatnošću, pojedine institucije ponovo su izbjegle da daju odgovor pod izgovorom da su to privatni podaci zaposlenih.

Tako tražene podatke, kako tvrdi Trivićeva, nisu dostavili iz Poreske uprave, IRB, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Vlade Republike Srpske, (nijedno ministarstvo), kao ni u Narodnoj skupštini Republike Srpske iako im je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka dostavljeno mišljenje u kojem se nalaže da tražene informacije mogu biti dostavljene.

– Iako zaposlenici mogu imati određenih štetnih posljedica, u smislu davanja podataka, oni ne mogu nadjačati zakonit interes u pogledu kontrolisanja klasifikacije zaposlenih u javnom sektoru i ostvarivanja principa transparentnosti – rekao je direktor ove agencije kada je NSRS zatražila njihovo mišljenje povodom zahtjeva Trivićeve.

Jelena Trivić, koja je u februaru počela s prikupljanjem podataka, kaže da su odgovori pokazali da ne treba sve institucije stavljati u isti koš, jer mnogi posao rade kako treba.

– Pokazuje se da institucije RS ne treba generalizovati i govoriti da sve loše rade. Velika većina njih posluje na bazi transparentnosti i najnormalnije odgovore na pitanje. Narod ima pravo da zna kako su svi zaposleni u javnom sektoru stekli svoje diplome, jer se finansira novcem naroda. Međutim, ima mnogo institucija koje, dok nisu odgovorile na pitanje, imaju šta da sakriju – rekla je Trivićeva.

Dodaje da pitanje diplome potresa Republiku Srpsku i ostavlja dugoročne efekte na cijelu populaciju, posebno na mlade koji se pošteno školuju, a poslije vide da neko ko je kupio diplomu može da radi u javnoj instituciji.

Podsjećamo da su Srpsku, kao i cijelu BiH, posljednjih mjeseci tresle brojne afere u kojima se sumnjičilo i porijeklo diploma mnogih funkcionera i zaposlenih u javnim institucijama.

SrpskaInfo.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Republika Srpska je dobila ime na današnji dan

DB

Dijete pozitivno na koronu pokušalo da se ubije ispijanjem kiseline

DB

Izabrano idejno rješenje budućeg kongresnog centra u Banjaluci

DB

Slovenija: Raste broj pozitivnih na koronu

DB

Zašto je Stojanović odbio prijedlog SDS-a i PDP-a?

DB

Porodica poginulog mladića dobila prvu elektronsku zdravstvenu knjižicu

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više