Izdvajamo

Monika Ponjavić: Derry Girls – Lakoća življenja


Sentimentalni povratak u neku od proteklih decenija nije ništa novo u savremenoj televiziji (ili filmu), ali način na koji to radi britanska serija “Djevojke iz Derija” (eng. Derry Girls) je u najmanju ruku osvježavajući, upravo zbog vrlo pažljivog pristupa, koji ne pada u zamku puke sentimentalnosti i ružičastog slikanja prošlosti.

Smještena u Deri (Derry ili Londonderry) u Sjevernoj Irskoj devedesetih godina, usred irsko-engleskih nereda, sada poznatih pod imenom “The Troubles”, ova serija slika interesantnu sliku jednog doba kroz prizmu nekoliko šesnaestogodišnjih djevojčica i jednog dječaka, njihovih porodica, škole i života običnih, malih ljudi.

Oni su Erin (Saorise-Monica Jackson), protagonista priče, njena ekscentrična rođaka Orla (Louisa Harland) sklona topljenju stvari, anksiozna Kler (Nicola Coughlan) koja možda jeste, a možda i nije gej, besramna, ali beskonačno zabavna Mišel (Jamie-Lee O’Donnell) i njen rođak Džejms (Dylan Llewellyn) čije je englesko porijeklo jedan od osnovnih razloga zbog kojih se pronašao u katoličkoj školi za djevojčice, jer, u soprotnom ko zna šta bi mu se desilo u muškoj školi. Upravo ta granica (odličnog humora) po kojoj “Djevojke iz Derija” uspješno hoda, jeste tajna njenog uspjeha. Taj humor i način tretiranja istorijski teškog perioda, koji ne može a da ne bude p,rotkan političkim, je ono što pravi odličan i važan balans, ne dozvoljavajući politici da preuzme i nadvlada narativom ni na trenutak.

Djelimično baziran na životu Lise Mekgi (Lisa McGee) i njenim iskustvima tokom odrastanja 1990-tih, ovaj urnebesno smiješni sitkom uspijeva da na veoma diskretan i topao način odslika sve apsurde tinejdžerskog života u tako teškim vremenima, zadržavajući ljudskost čak i kroz konfrontaciju sa tako nasilnom i burnom prošlošću, koja se ne svrstava u političkom smislu ni na jednu stranu, osim na onu koja kritikuje nasilje i besmisao ovih podjela. Tretirajući tu težinu sa lakoćom, a pri tom nikada je ne tretirajući kao šalu, Mekgi je u prvi plan stavila život i sve one sitnice koje ga čine šarenim i, u krajnjoj liniji, zabavnim. Tako se, na samom početku druge sezone, mjesto radnje odigrava u bioskopu koji se, nešto pred sam kraj filma, usljed prijetnje bombom, mora evakuisati. Evakuacija sama po sebi nije toliki problem, koliki je problem činjenica da se ona dešava u vremenu kada je internet još uvijek bio izvan dohvata ruku nama, običnim smrtnicima, te da je film sa kojeg su roditelji naših likova morali izaći– “Dežurni krivci” (Usual Suspects). Samim tim, kompletan zaplet ove epizode se, umjesto na horor koji se odvija na ulicama, usmjerava na frustraciju gospođe Kvin oko činjenice da zbog bombe nije uspjela saznati identitet Kajzera Šosea.

Situacije poput ovih dominiraju “Djevojkama iz Derija”, nebitno da li je riječ o identitetu Kajzera Šosea, posjedovanju svog ličnog protestanta, gubljenju druge polovine svoje nevinosti ili, u krajnjoj instanci, o nastojanju pronalska sličnosti između katolika i protestanata. I to je ono što je čini posebnom i tako svježom, jer, u nastojanju da dođu do sličnosti koje ih mogu spojiti, učenici su, dajući primjere, poput onog da protestanti ne vole Abu ili da protestanti drže svoje tostere zatvorene iza vrata umjesto na kuhinjskom pultu, popunili tablu sa različitostima, ostavljajući ogromnu prazninu tamo gdje su sličnosti trebalo da se pojave. A sličnosti uvijek ima više nego različitosti. I to je, zapravo, naravoučenije koje nam Lisa Mekgi i Makl Lenoks (Michael Lennox) na neposredan, nevin i neironičan način, koristeći simpatičnu djecu i njihovu borbu sa odrastanjem kao svoje glasnike, nastoje prenijeti i dočarati. Sa lakoćom.

Samim tim, politika je ovdje samo kontekst. Prava drama dešava se u likovima koje pratimo, u njihovoj potrazi za individualnošću (kroz teksas jakne ili prenaglašenu šminku), za prijeko potrebnim glasom koji ima moć da nadglasa svu kakofoniju konflikta, bez obzira o kakvom konfliktu je riječ.

Ocjena: 5/5

Monika Ponjavić / SrpskaCafe.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Virus korona: Lisabon i tri francuske regije na listi opasnih destinacija

OT

Široki Brijeg: U šumi pronađen muški leš u fazi raspadanja

OT

Održana svečana akademija povodom devet decenija NPRS

OT

Partizan dobio potencijalnog rivala u plej-ofu Lige Evrope

OT

Jako nevrijeme u Rijeci (VIDEO)

OT

Grčka: EU da uvede sankcije Turskoj

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više