Ivanka Marković
Politika

“Nema tog rješenja koje nije zloupotrebljeno zbog ličnih interesa”


Iskustvo koje imamo na ovim prostorima uči nas da nema tog rješenja koje nismo (zlo)upotrebili u svrhu ostvarivanja pojedinačnih interesa.

Rekla je ovo poslanica SDS-a u Narodnoj skupštini RS Ivanka Marković koja se nalazi na čelu pravnog tima pomenute stranke zaduženog za pripremu prijedloga zakona o porijeklu imovine, koji pred poslanicima NSRS treba da se nađe do kraja 2019.

– Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine trebao bi se krajem godine naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, jer je to predviđeno Programom rada NSRS za četvrti kvartal 2019. godine. Imajući u vidu ovu činjenicu, pravni tim SDS-a izvršio je potrebne analize uporednog zakonodavstva, a konačan stav po određenim pitanjima će se zauzeti nakon skupštinske pauze – ističe Markovićeva, koja je i profesorka na banjalučkom Pravnom fakultetu.

Slični pokušaji u regionu do sada su najčešće bili zasnovani na procjeni da je najoptimalnije da poreska uprava uporedi vrijednost imovine osumnjičenih osoba sa uplaćenim porezom.

– Svako rješenje, pa i pomenuto, može dati optimalne rezultate samo ako se bude primjenjivalo u skladu sa zakonom predviđenim uslovima i procedurama i bez zloupotreba. Međutim, iskustvo koje imamo na ovim prostorima uči nas da nema tog rješenja koje nismo (zlo)upotrebili u svrhu ostvarivanja pojedinačnih interesa.

Najadekvatniji odgovor države na slučajeve nezakonitog sticanja imovine, prema Ivanki Marković, jeste oduzimanje takve imovine.

– Međutim, ne smije se zanemariti ni pitanje krivične odgovornosti lica koje je nezakonito steklo imovinu, a u skladu sa tim, ni mogućnost izricanja krivičnih sankcija koje su predviđene za određena krivična djela, na primjer poresku utaju itd. – ističe ona.

Markovićeva se osvrnula i na pitanje šta bi bio adekvatan odgovor na potencijalna osporavanja u kojima bi prijedlogu zakona bilo pripisano retroaktivno dejstvo, neprihvatljivo u većini pravnih sistema.

– To pitanje se može jednostavno riješti primjenom ustavne norme definisane članom 110. kojim se predviđa da se zakonom može odrediti da pojedine njegove odredbe, ako to zahtijeva opšti interes utvrđen u postupku donošenja zakona, imaju povratno dejstvo. Mislim da je svakom građaninu Republike Srpske jasno u čemu se sastoji opšti interes koji bi bio u osnovi povratnog dejstva pojedinih odredbi Zakona o ispitivanju porijekla imovine.

S obzirom da je klub poslanika SNSD-a uložio amandman na Program rada Narodne skupštine kojim je predloženo da se u četvrtom kvartalu na dnevnom redu nađe Zakon o ispitivanju porijekla imovine, Markovićeva očekuje da se tekst ovog zakona zaista i stavi na dnevni red.

– U prilog takvog razvoja događaja ide i činjenica da se i u Republici Srbiji takav zakon nalazi u skupštinskoj proceduri, što ima određeni politički uticaj i na političku scenu Republike Srpske. Naravno, zadnju riječ će, kao i u drugim slučajevima, ipak dati skupštinska većina – zaključila je poslanica SDS-a.

eTrafika.net

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Lazanski će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana

OT

BiH prijeti tornado!

OT

Maloljetnik ukradenim taksijem sletio s puta

OT

U FBiH koronom zaražene 64 osobe

OT

Bjesne požari na grčkom ostrvu, stanovništvo bježi čamcima

OT

Pojačan saobraćaj na prelazima Gradiška, Zupci i Velika Kladuša

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više