Kultura

Pravni problem kulture u BiH: Sarajevu meso, Banjaluci kosti


Šest ustanova kulture u Sarajevu decenijama dobijaju neuporedivo više para u odnosu na republičke ustanove kulture Republike Srpske!

Riječ je o Zemaljskom muzeju BiH, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, Umjetničkoj galeriji BiH, Historijskom muzeju BiH, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Savezu slijepih BiH, Biblioteci BiH i Kinoteci BiH

Stručnjaci i odgovorni upozoravaju da je ovo izuzetan politički problem, jer je kultura u nadležnosti entiteta, a sarajevske ustanove kulture se proglašavaju pravnim nasljednicima ustanova kulture bivše BiH. Takav status im istovremeno omogućava i mnogo više povlastica, ali i značajnija primanja sa svih nivoa vlasti u BiH.

Tako je Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH za 2017. godinu, usvojio odluku po kojoj je za institucije i ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srpska ukupno izdvojeno 822 000 KM. Taj novac je raspoređen na matične i opštinske biblioteke, regionalne muzeje, ustanove kulture čiji su osnivači gradovi i opštine, vjerske zajednice i vjerska udruženja.

Tom odlukom Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa dobio je 10 000 KM, a sedam ustanova kulture čiji je osnivač Republika Srpska svega 339 000. Javna ustanova Spomen područje Donja Gradina je podržana sa iznosom od 10 000 KM.

Istom odlukom Savjeta ministara BiH za šest ustanova kulture u Sarajevu izdvojeno je 1 130 000 KM. Razlike su velike – dva puta veća izdvajanja za područje FBiH, u ukupnom iznosu 2 275 000 KM.

Slično je bilo i prošle godine. Savjet ministara je za sufinansiranje projekata sa područja Republike Srpske odobrio 860 000 KM, a za projekte sa područja FBiH odobreno je 2 237 000 KM.

Po Odluci o dodjeli sredstava iz tekućeg granta „ Međunarodna kulturna saradnja“ za 2018. godinu za područje Republike Srpske je, od 390 000 KM ukupno raspoloživih, sufinansirano 126 000 KM.

Početkom oktobra 2018. godine Savjet ministara BiH i Ministrstvo civilnih poslova BiH objavilo je potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava za sufinansiranje projekata sa predstavnicima četiri institucije kulture – Arhiva BiH, Zemaljskog muzeja BiH, Istorijskog muzeja BiH i Olimpijskog muzeja u Sarajevu, u iznosu od 1,1 milion maraka iz sredstava ostvarenih po osnovu naplate potraživanja od Ruske Federacije, po Aneksu „C“ Sporazuma o pitanju sukcesije za podršku projektima kulture u BiH.

– Ministarstvo prosvjete i kulture RS je tom prilikom najoštrije javno osudilo takvu jednostrano donesenu odluku kojom se favorizuju navedene ustanove kulture koje nemaju status ustanova kulture od značaja za BiH. Pozvali smo predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministra civilnih poslova BiH i istakli da se raspodjela tih sredstava odnosi na čitavo području BiH, a ne samo na područje Kantona Sarajevo – istakli su za SrpskaCafe u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Zbog ovakvog neravnopravnog statusa, Ministarstvo prosvjete i kulture RS više od 12 godina ne učestvuje u donošenju ponuđenog Zakona o proglašenju institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

– Izuzmemo li Arhiv BiH, postavlja se pitanje ko je osnivač sarajevskih institucija i ustanova kulture koje se nazivaju nacionalnim javnim ustanovama Bosne i Hercegovine i na osnovu čega su se proglasile pravnim sljedbenicima bivše Bosne i Hercegovine – kažu u Ministarstvu.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, kako je i predviđeno, treba da ima ulogu koordinacionog tijela. U ovom slučaju, između Ministarstva prosvjete i kulture RS i Ministarstva kulture i sporta FBiH, a ne da konstantno samostalno odlučuje, bez prethodne koordinacije sa nadležnim entitetskim ministarstvima, što doprinosi prenosu nadležnosti kulture na nivo BiH, kao i centralizaciji institucija i ustanova kulture BiH u Sarajevu, što se pokušava već dugi niz godina.

– Ne dobijamo zvanične rezultate odluke o finansiranju i sufinansiranju koja se odnosi na odluke Savjeta ministara BiH, o dodjeli sredstava iz tekućeg granta „Sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH“ i ne raspolažemo podacima za proteklih pet godina o odobrenim finansijskim sredstvima za navedene ustanove kulture – kažu u Ministarstvu.

Zbog toga je Ministarstvo sredinom avgusta ove godine, na zahtjev Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dostavilo mišljenje o odluci Savjeta ministara o dodjeli sredstava iz tekućeg granta „Sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH“ za 2018. godinu.

– Mišljenje je dostavljeno svim institucijama. Tražili smo da ubuduće, prilikom raspisivanja konkursa i raspodjele sredstava za kulturu iz budžeta BiH, bude imenovana komisija koju će, između ostalih članova, činiti i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS i Ministarstva kulture i sporta FBiH – istakli su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Goran Dakić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Otvoren “FTC” – jedinstven trening centar u Banjaluci! (FOTO)

OT

Politička bitka za Bijeljinu se tek rasplamsava

OT

Nesreća u Banjaluci: Auto završio na krovu! (FOTO)

DB

Turska više neće zaustavljati izbjeglice: Migranti već krenuli ka Evropi

OT

Mektićev prijedlog zakona o VSTS pada u Domu naroda

OT

MUP Srpske istražuje prijetnje smrću Miloradu Dodiku

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više