Društvo

Prevoznici i špediteri odustali od potpune blokade GP Rača


Predstavnici Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske i špeditera odustali su od potpune blokade graničnog prelaza Rača koju su najavili za četvrtak.


U Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine danas će uputiti zahtjev za sastanak u srijedu, 21. avgusta, na kojem žele da razgovaraju o namjerama da izmjeste carinski terminal sa postojeće lokacije.

Špediteri na Rači u proteklom mjesecu više puta su obustavljali rad zbog planiranog izmještanja carinskog terminala. Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske rekao je da je odluka o odustajanju od blokade prelaza donesena nakon sastanka da predstavnicima Vlade RS, odnosno Ministarstva saobraćaja i veza koji su ih, kako je rekao, podržali u inicijativi da granični prelaz i carinski terminal ostanu na istoj lokaciji.

Nećemo dozvoliti da privatnik dobije tender

Oni traže da sastanku u srijedu budu prisutni predstavnici ministarstva, Vlade i Privredne komore RS, te špediteri i prevoznici.

– Ne dođe li do tog sastanka u srijedu zaista više nemamo apsolutno šta da razgovaramo sa UIO BiH i jasno im poručujem da neće dobiti od nas ni jedan jedini zahtjev za održavanje sastanka nego se ide na totalnu blokadu do konačnog rješenja – jasan je Grbić.

Naglasio je da je jedino prihvatljivo rješenje ostanak na postojećem terminalu i poboljšanje uslova rada špeditera i prevoznika, obzirom da je trenutni terinal pretvoren u smetljište.

Prema njegovim riječima mora se naći način za održvanje terminala, obizrom da UIO BiH koja gazduje ovim terminalom treba i da ga održava.

– Taj terminal može da blista, ali tu u 21. vijeku nema pitke vode, mokrih čvorova, domara koji to održav i nekog ko čisti. Doveli su namjerno taj terminal u takvo stanje kakvo jeste, da bi se raspisao taj tender i da bi taj posao dobio privatnik. To nećemo dozvoliti jer znamo da je taj terminal izgrađen sredstvima Evropske unije, 11,5 miliona eura je uloženo u njega, dat je da se gazduje na njemu, a vidjeli ste stanje kakvo je – rekao je Grbić.

Radmila Koprivica, predstavnik špeditera nakon sastanka je izjavila da traže da se carinska ispostava Bijeljina ni u kom slučaju na iseljava sa postojećeg terminala nego da se taj terminal uredi, jer to finansijski neće moći izdržati.

– To će se odraziti na sve privrednike u BiH povećanjem troškova špedicije, prevoza i gubljenjem vremena – istakla je Koprivica.

Odluka poslije zajedničkog sastanka

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH rekao je da su stupili u kontakt sa predstavnicima špeditera koji su locirani u carinskoj ispostavi Bijeljina pored graničnog prelaza Rača.

– U fazi smo dogovora oko datuma budućeg zajedničkog sastanka. Mi smo od početka naglašavali da nije bilo potrebe za blokadom ili prestankom rada zbog toga što smo spremni da sjednemo zajedno, da čujemo njihova razmišljanja, stavove i zahtjeve i tek poslije održanog sastanka biće donesena konačna odluka – maglasio je Kovačević.

On je dodao da je carinska ispostava Bijeljina i carinski terminal jedini u BiH koji se nalazi prije graničnog prelaza.

– Mi smo odluku o raspisivanju javnog oglasa za izmještanje carinskog terminala donijeli na osnovu zahtjeva i prevoznika i poslovne zajednice tog dijela BiH i samog grada Bijeljine zbog nefunkcionalnosti samog graničnog prelaza. Isto tako sredstva koja se dobiju od naplate terminala i od zakupa prosotora na carinskom terminalu u Bijeljini nisu sredstva UIO BiH, mi ne možemo tim sredstvima raspolagati u smislu poboljšanja uslova na samom carinskom terminalu, nego to su sredstva jedinstvenog računa i ona idu u raspodjelu prihoda korisnicima zajedno sa svim ostalim prihodima – pojasnio je Kovačević.

Naglasio je da su sredstva za održavanje tog carinskog terminala više nego ograničena, a osim toga pošto se radi o terminalu starijem od 15 godina potrebne su i investicije za normalno funkcionisanje ovog carinskog terminala.

Potrebno riješiti problema uskih grla

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS saopšteno je da je ministar Neđo Trninić razgovarao sa predstavnicima Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport i predstavnicima špeditera o nedavnim obustavama rada i blokadama graničnog prelaza Rača.

Navode da je ministarstvo prethodno u dva navrata uputilo dopis UIO BiH s ciljem održavanja sastanka sa svim uključenim subjektima kako bi se navedeni problem pokušao prevazići.

– Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske je kroz dosadašnje aktivnosti identifikovalo zadržavanja na graničnim prelazima i carinskim terminalima kao jedan od ključnih problema koji otežavaju poslovanje prevoznika i privrede RS. Smatramo da će modernizacija infrastrukture i izgradnja mreže autoputeva ostvariti svoj puni smisao tek kada dođe do rješavanja problema uskih grla na graničnim prelazima i carinskim terminalima – navodi se u saopštenju i dodaje da je Trninić apelovao na prevoznike i špeditere da odustanu od blokada carinskih terminala i graničnih prelaza, jer se na taj način nanosi šteta, kako vlastitom poslovanju tako i privredi Srpske.

Agencije

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Saobraćajna nesreća u Banjaluci: Mercedes udario motociklistu (FOTO)

GD

Otac i sin albanske nacionalnosti pokušali prokrijumčariti djevojčicu u autu

GC

BiH ponovo u vrhu spiska zemalja sa najzagađenijim vazduhom

GC

Bek Mladost iz Doboja Nemanja Nikolić “bira” između Zvezde i Dinama (VIDEO)

GC

Spremaju se novi protesti radnika “Alumunija”

GC

Nole: Osjećam se odlično, imam dobre šanse za titulu na US Openu!

DM

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više