Izdvajamo

Visoke saobraćajne kazne u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Grčkoj!


Pušenje u automobilu ukoliko je dijete u kolima, pričanje mobilnim telefonom u toku vožnje ili izbjegavanje vezivanja pojasa na zadnjem sjedištu mogu vas koštati i skuplje od ljetovanja budući da policija u Srbiji, Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj ovih dana i prilično oštro kažnjava ove, ali i ostale saobraćajne prestupe.

U Grčkoj recimo možete očekivati kaznu od 1 500 evra za pušenje u automobilu, a ukoliko napravite neki “veći” prekršaj na hrvatskom primorju možete platiti kaznu od čak 2 600 evra. Vodite računa i da ne vozite u papučama, što je inače zabranjeno svuda, jer nije bezbijedno, a to naročito mnogi rade kada su na ljetovanju.

Koje prestupe policijskii službenici nikako ne tolerišu ovih dana i drakonski ih kažnjavaju u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Grčkoj?

Pojačane kontrole na srpskim putevima

Budući da je turistička sezona u jeku i da putevima prolazi veliki broj automobila policajci u Srbiji posebno provjeravaju da li pričate mobilnim telefonom, kao i da li su putnici vezani na zadnjem sjedištu, a sa posebnom pažnjom se provjerava da li su djeca smještena u dječija sjedišta i vezana na zakonom propisan način.

U proteklih nekoliko dana na putevima u Srbiji je otkriveno i procesuirano više od 6 000 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, a skoro 1 500 vozača pričalo je mobilnim telefonom tokom vožnje.

Sudeći prema odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja kazna za ove prestupe iznosi 10 000 dinara (163 KM), ukoliko platite kaznu u roku osam dana imate “popust” od 50 odsto.

Za nevezivanje pojasa na zadnjem sjedištu moraćete da izvojite sumu između 5 000 (81,5 KM) i 10 000 dinara (163 KM) , dok za vožnju djece van dječijeg sedišta kazna ide i do 120 000 dinara (1950 KM), odnosno 1 000 evra.

Skidanje tablica i oduzimanje dozvole za prestupe u Grčkoj

Ukoliko tokom boravka u Grčkoj pušite u toku vožnje i to u prisustvu maljoletnog djeteta, telefonirate, ne vezujete pojas, parkirate se bahato, vozite u papučama ili bacate opuške kroz prozor vozila, moraćete da platite drakonsku kaznu od 1 500 evra, ili će vam biti oduzeta dozvola.

Kako navode grčki mediji, a srpski turisti su svjedoče, koji se trenutno nalaze u Solunu, tokom ovih dana počele su svakodnevne kontrole kako bi se uočila kršenja zakona i pušenje u automobilu.

Kazne za pušenje u automobilu u prisustvu djeteta mlađeg od 12 godina kreću se od 1 500 evra za vozača privatnog automobila! Kazna se plaća bez obzira na to da li puši vozač ili neko od putnika. Oduzima se i vozačka dozvola na mjesec dana, takođe nebitno da li je prekršaj napravio sam vozač ili nego drugi iz automobila. Sa druge strane kazna za vozača javnog prevoza i 3 000 evra za ovaj prekršaj.

Pored pušenja u automobilu, grčki policajci strogo kažnjavaju i zbog nepropisnog parkiranja automobila skidajući tablice. Kako bi vratili tablice nakon kažnavanja nepropisnog parkiranja morate da platite kaznu koja iznosi od 40 do 80 evra, a više ne postoji mogućnost plaćanja umanjene kazne ukoliko se ona plati na licu mjesta.

Koliko su Grci pooštrili svoju politiku kažnjavanja govori i činjenica da Auto-moto savez Srbije na svom sajtu navodi čak i aktuelni cjenovnik prekršaja, koji izgleda ovako:

nedozvoljeno parkiranje od 40 do 80 evra
prekoračenje brzine od 40 do 750 evra
nevezivanje pojaseva 350 evra
nepoštovanje pješaka 200 evra
vožnja u alkoholisanom stanju od 0,5 do 0,8 promila – 78 evra, od 0,8 do 1,1 promila – 156 evra, preko 1,1 promila – 625 evra
opasna vožnja 700 evra
korišienje mobilnog telefona tokom vožnje 100 evra

Treba dodati da širok raspon visine novčane kazne zavisi od toga za koliko je prekoračena dozvoljena brzina i gdje je prekršaj zabilježen (u naseljenom mjestu ili van njega).

Od početka mjeseca drakonske kazne u Hrvatskoj

Početkom mjeseca u Hrvatskoj stupila su na snagu nova saobraćajna pravila po kojima se pojedini prekršaji u saobraćaju kažnjavaju novčanom kaznom koja seže i do visine tri prosječne plate u ovoj zemlji.

Prema ovim pravilima prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara na sat, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autoputevima, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje provjere alkohola ili droga u krvi, ali i vožnja sa više od 1.5 promila ili pod uticajem droga smatraju se najtežim prestupima u saobraćaju.

Kazne za ove prekršaje kreću se i do 2 600 evra, ali se mogu primijeniti strože mjere poput zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci, ili na duži vremenski period.

Policija pored toga može privremeno, do odluke suda, oduzeti vozilo kojim je počinjen prekršaj, ako vozač koji je već dva puta pravosnažno kažnjen i ponovi neki od tih najtežih prekršaja.

Kazne u Crnoj Gori ostale iste

U Crnoj Gori kazne su ostale potpuno iste te će sve one koji su načinili prestup dočekati plaćanje finansijske naknade koja dostiže čak i 2 000 evra.

Ovo su cijene bahatog voženja u Crnoj Gori:

– nevezivanje pojasa od 40 do 100 evra
– vožnja pod dejstvom alkohola od 70 do 2 000 evra (preko 0,05 promila oduzimanje dozvole)
– ako se na prednjem sjedištu vozi dijete mlađe od 12 godina, od 60 do 150 evra
– ukoliko dijete uzrasta do pet godina nije u sigurnosnom sjedištu od 30 do 90 evra
– vožnja djeteta mlađeg od 12 godina na mopedu ili motociklu do 150 evra
– preticanje kolone 450 evra
– prelazak preko pune linije 300 evra
– neposijedovanje reflektujućeg prsluka od 30 do 80 evra
– prekoračenje brzine od 450 do 2 000 evra.

Blic.rs

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Objasnili: Kako nastaje vremenska prognoza i zašto je često pogrešna?

DB

Koja rečenica najviše nervira Srbe, Hrvate, Engleze, Špance…?

GC

Za čelično tijelo: Najbolje varijacije skleka

OT

Smijeh se zove Čkalja

OT

Australijski kuvar srušio pet mitova “iz kuhinje”

DB

Kako je bar kod promijenio svijet?

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više