Udruženje Ukrajinaca „Kozak“ Trnopolje - Prijedor
Društvo

Nacionalne manjine u BiH: Crnogoraca najviše, Slovaka najmanje


U Bosni i Hercegovini živi 18 nacionalnih manjina: Albanci, Austrijanci, Crnogorci, Česi, Italijani, Jevreji, Mađari, Makedonci, Nijemci, Poljaci, Romi, Rumuni, Rusi, Rusini, Slovaci, Slovenci, Turci i Ukrajinci. U Republici Srpskoj su organizovani kroz Savez nacionalnih manjina, dok u FBiH takav savez ne postoji.

Crnogoraca je i u jednom i u drugom entitetu najviše. Oni u RS imaju i najviše udruženja, čak šest, a za njima slijede Romi, Česi i Slovenci, dok se ovim manjinama u FBiH pridružuju Jevreji i Italijani. Najmanju nacionalnu manjinu čine Slovaci, a u BiH ne postoji niti jedno slovačko udruženje nacionalnih manjina.

Ako je suditi prema podacima Saveza nacionalnih manjina RS, najveće kulturno blago u vidu vjerskih objekata ostavili su Ukrajinci koji na području ovog entiteta imaju čak 20 crkava! Česi, Italijani, Jevreji i Nijemci imaju po dvije, dok Makedonci, uz Slovake, nemaju nijednu bogomolju.

U Vijeću nacionalnih manjina pri PS BiH smatraju da je Savez nacionalnih manjina RS nepotreban, jer postoji Vijeće na nivou države. Pored toga, ističu u Vijeću, Savez je udruženje od posebnog interesa, dok bi određeno udruženje građana u FBiH za takav status moralo skupiti „vagon dokumentacije“.

– Ne vidimo razlog da postoji Savez kada postoji Vijeće, ali je tačno da Savez olakšava život nacionalnim manjinama u RS, jer one imaju budžetsku liniju koja se samo njima namijenjena – istakli su u Vijeću nacionalnih manjina.

U FBiH, kažu u Vijeću, najmanje ima Ukrajinaca, Rusina i Rumuna. Problemi nacionalnih manjina u BiH su isti, bez obzira na to u kojem entitetu žive.

– Najveći problem je, bez sumnje, finansiranje udruženja. U FBiH udruženja nacionalnih manjina nemaju podršku svih nivoa vlasti onako kako je to zakonom propisano. Zakon je definisao finansiranje udruženja, ali to se dešava sporadično – ističu u Vijeću.

Iz Udruženja Čeha Banjaluke kažu da još ne znaju koliko Česa danas živi u BiH. Prije zadnjeg popisa u BiH je živjelo 7,5 odsto nacionalnih manjina.

– Zadnji popis je pokazao da nas ima svega tri odsto. Najviše nam smeta što smo u Dejtonu označeni kao „ostali“, iako postoji Evropska konvencija o zaštiti nacionalnih manjina, a ne „ostalih“. Dvadeset godina pričamo o tome, ali niko ništa nije promijenio – kažu u Udruženju Čeha.

Rinaldo Kastanja takođe ne zna koliko ima Italijana u BiH. On dodaje da u RS djeluju dva udruženja – jedno u Banjaluci, a drugo u Štivoru pored Prnjavora, dok su u FBiH Italijani organizovani u Tuzli i u Sarajevu.

– Veze sa Italijom postoje, ali nisu jake. Imamo kontakte sa sličnim udruženjima u Hrvatskoj, posebno onim u Lipiku i u Zagrebu. Ponekad razgovaramo i sa Trstom i Trentom – istakao je Kastanja.

Udruženje Ukrajinaca „Kozak“ Trnopolje – Prijedor osnovano je 2002. godine, a kompletan rad udruženja se ostvaruje kroz aktivnosti folklornih, pjevačkih i muzičkih sekcije, kao i sekcije ručnih radova.

– Imamo podršku preko 100 registrovanih članova sa članskim kartama i više od 1 000 simpatizera na internetu širom svijeta. Udruženje je osnovano na inicijativu Ukrajinaca u Kanadi koji su ranije živjeli na prostoru Prijedora i nosilo je naziv „Veselka“, a u „Kozak“ je preimenovano prije osam godina – rekao je predsjednik „Kozaka“ Štefan Stahnek.

Goran Dakić/SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Naučnici tvrde: Dječji mozak razvijaju putovanja, a ne igračke

DB

Mićić: Bijeljinski SDS i ja nećemo rušiti našu stranku a pogotovo ne Šarovića

OT

Vlada planira novu organizaciju Inspektorata Srpske

OT

Formiran Nezavisni klub poslanika Socijalističke partije

OT

Crnogorski premijer: Spremni smo za postizanje konsenzusa

OT

Odbijena žalba, Golić ostaje u pritvoru

OT

1 komentar

Тодор Ponedjeljak, 23.09.2019., 09:44 at 9:44 am

Црногорци нијесу национална мањина у РС. То је имишљена нација. Црногорци су сви који живе у Црној Гори, значи то је географски појам, али Црногорци немају обиљежја нације. У Црној Гори живе Срби, Шиптари, Муслимани и Хрвати и још по неко.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više