Infopunkt

Pred istekom mandata preko 20 šefova u institucijama BiH


Mandati za najmanje 20 direktora i zamjenika direktora agencija i institucija na nivou BiH isteći će krajem ove godine, a koliko je poznato, od bitnijih institucija samo je za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) raspisan konkurs.

Sadašnjem direktoru SIPA Perici Staniću mandat ističe 5. decembra, a uglavnom u tom periodu, odnosno u decembru, mandati ističu i ostalim direktorima institucija i ustanova na nivou BiH. Prema podacima do kojih smo došli, samo u decembru će isteći mandat dvadesetak direktora i zamjenika.

Recimo, Velimiru Jukiću, direktoru Agencije za statistiku BiH, mandat ističe 9. decembra 2019. godine, kao i njegovim zamjenicima Fadilu Fatiću i Miljanu Popiću. Gordanu Miliniću, direktoru Agencije za unapređenje stranih investicija, mandat ističe 16. decembra, isto kao i Aleksandru Golijaninu, direktoru Agencije za nadzor nad tržištem, ali i njegovom zamjeniku Dražanu Primorcu, dok zadnjeg dana ove godine četvorogodišnji mandat ističe i Džemilu Hajriću, direktoru Agencije za sigurnost hrane, i njegovom zamjeniku Draganu Brenji.

Zadnjeg dana 2019. godine mandat ističe i Pavi Radiću, zamjeniku direktora Kancelarije za veterinarstvo, kao i Sejadu Mačkiću, sekretaru ove kancelarije.

Borislavu Kraljeviću, zamjeniku direktora Instituta za standardizaciju, mandat je istekao 31. maja 2019. godine, dok Muameru Bandiću, direktoru Agencije za rad i zapošljavanje, mandat ističe 9. decembra ove godine.

Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajnobezbjednosne agencije (OBA), mandat ističe 19. novembra ove godine, kao i njegovom zamjeniku Trifku Buhi, dok je Draganu Ćuzulanu, koordinatoru za reformu javne uprave, mandat istekao 25. avgusta, a mandat je istekao i Petru Kovačeviću, direktoru Agencije za zaštitu ličnih podataka. Željku Tepavčeviću, zamjeniku direktora Agencije za rad i zapošljavanje, mandat ističe 9. decembra, isto kao i Seadu Hadžiću, zamjeniku direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH.

Pored direktora i njegovih zamjenika, mandati su istekli i dvojici članova CIK-a, a uskoro će još trojici, tako da će u ovoj instituciji od sedam članova njih pet raditi s isteklim mandatom.

– Što se tiče njihovih ovlaštenja, ništa se ne mijenja, ali nije nebitno da li je ili nije istekao mandat jer ti mandati nisu uvedeni bez veze. Oni su uvedeni i ograničeni s pretpostavkom da se ti ljudi mijenjaju na određeno vrijeme – rekao je Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.

On kaže da ova agencija prati i izvještava Savjet ministara BiH kada je nekom od državnih službenika koji su na čelu neke institucije istekao mandat, a da one koji nisu državni službenici prati Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH.

Iz institucija BiH, ali i iz Agencije za državnu službu BiH, prema Savjetu ministara BiH otišlo je nekoliko urgencija koje se odnose na istek mandata i potrebu raspisivanja konkursa, međutim Savjet ministara na posljednjoj sjednici, prema nezvaničnim informacijama, donio je odluku o raspisivanju samo sedam konkursa za izbor direktora i zamjenika, ali juče nismo uspjeli saznati na koje pozicije se to konkretno odnosi.

– Ovdje je sve obesmišljeno. Ne poštuju se Ustav i zakon, a kao da je nekoga briga za isteklim mandatima. Svugdje u svijetu se rokovi poštuju, posebno oni izborni, osim u BiH. Mandati će ovima kojima su istekli biti produženi i nikoga neće biti briga za tim – rekao je Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik CIK-a.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Širio zastavu sa ljiljanima: Tokiću ukinuta oslobađajuća presuda

DB

Dom naroda podržao povećanje plata vojnicima Oružanih snaga BiH

DB

Akcija “Madagaskar”: U Modriči uhapšen Holanđanin

AP

Total TV/Telemach: Neće biti povećanja pretplate. Ali malo sutra!

DB

Borenović sa Satlerom: Pravosuđe je naš najveći problem

AP

Vučić: Ne razumijem zašto bi nedjelja bila neradan dan, treba da radimo više

AP

1 komentar

Тодор Srijeda, 11.09.2019., 16:46 at 4:46 pm

Садашњем сазиву Савјета министара БиХ је одавно истекао мандат, срећом нико се због тога не секира. Важно је да Акшамија све зна, и редовно обавјештава. Како не би знао кад је трећи мандат на челу АДС БиХ.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više