Društvo

Smijenjeni direktor trupce isporučio firmama svoje supruge i sinova


Šumsko gazdinstvo “Romanija” sa Sokoca od početka ove godine isporučilo je više trupaca firmama u vlasništvu sinova dojučerašnjeg direktora ovog šumskog gazdinstva Vlajka Sekulića i firmi u kojoj je njegova supruga direktorica, nego firmama koje imaju status strateških kupaca i koje zapošljavaju nekoliko stotina radnika u Sokocu.

Prema podacima do kojih je došao Glas Srpske, dvije firme u vlasništvu Sekulićevih sinova Petra i Pavla i firma čija je direktorica njihova majka Krista od 1. januara do 15. avgusta ove godine od ŠG “Romanija” dobile su 11 209 kubnih metara trupaca, dok su četiri firme koje imaju status strateških kupaca u istom periodu dobile 9 527 kubika.

Kako tvrdi izvor lista iz uprave “Šuma RS”, upravo to je osnovni razlog zbog kojeg je Sekulić smijenjen.

– Daleko najviše trupaca, čak 9 548 kubika isporučeno je firmi “Stolarija Podromanija” u vlasništvu Milorada Erića, u kojoj je prema podacima iz APIF-a lice ovlašćeno za zastupanje Krista Sekulić. Firmi “Pajo” d.o.o. u vlasništvu Petra Sekulića isporučen je 1 661 kubik, dok je firma “Komerc Pajo” d.o.o. njegovog brata Pavla sa “Romanijom” imala ugovor o isporuci 400 kubika trupaca – objašnjava izvor Glasa.

On u potpunosti opravdava Sekulićevu smjenu, ali ističe da je gubitak u kojem se nalazi ŠG “Romanija” naslijeđen.

– ŠG “Romanija” je morala da isporučuje trupce firmi “Nova Romanija”, koje je u reprivatizaciji kupila Vlada RS. Nakon što je “Nova Romanija” napravila višemilionski dug prema sokolačkoj šumariji, odlukom bivše Vlade RS taj dug je konvertovan u akcije i ŠG “Romanija” je postala vlasnik praktično bezvrijednih akcija “Nove Romanije”. Ipak, sve to nije razlog da se pravda ono što je radio Vlajko Sekulić i način na koji je favorizovao preduzeća koja su u vlasništvu ili na neki drugi način povezana sa članovima njegove porodice – kaže sagovornik lista.

On dodaje da su strateški kupci ŠG “Romanija” firme “Invest gradnja”, “Novi komerc”, “Čajević komerc” i “Oberon”.

– Te firme su imale ugovore o isporuci ukupno 17 600 kubika, a isporučeno im je svega 9 527 kubika. To ne znači da do kraja godine ne bi bili ispoštovane ugovorene količine, ali za svaku osudu je to što su porodične firme stavljene ispred strateških partnera – kaže naš sagovornik.

Pored Sekulića, koji nije odgovarao na pozive, juče su u skladu sa zaključcima Vlade Republike Srpske sa tematske sjednice o stanju u šumarstvu, koja je održana prošle sedmice, smijenjeni i direktorica ŠG “Vrbanja” Kotor Varoš Stana Kuzmić, zatim direktorica ŠG “Oštrelj” Drinić Slađana Banjac, kao i direktor Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju Doboj Nikola Miličević.

Stranačka podjela

Direktorica šumskog gazdinstva “Vrbanja” iz Kotor Varoša Stana Kuzmić kadar je Demosa i nju će u toj fotelji zamijeniti neko od partijskih kolega. Direktorica ŠG “Oštrelj” iz Drinića Slađana Banjac slovi kao kadar SNSD-a, ali u njenu fotelju bi trebao kadar DNS-a, dok će u fotelje direktora ŠG “Romanija” i Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Doboju kadrovi najjače vladajuće stranke.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

“Underground” na današnji dan osvojio “Zlatnu palmu”

OT

Milutin Milanković: Jedan od najvećih svjetskih umova

OT

Horoskop za 28. maj: Djevicu očekuju neprijatnosti na poslu

OT

Tači: Neću učestvovati u dijalogu koji vodi Lajčak

SA

Crna Gora: Negativni svi analizirani uzorci

SA

U Sarajevo stigli sporni respiratori

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više