Gregori Kopli
Politika

“U zamjenu za dio Kosova i Metohije Albanci Srbiji trebaju dati izlaz na more”


Komentarišući sitauciju na Kosovu i Metohiji, direktor Instituta za strateške studije u Vašingtonu Gregori Kopli kaže da su u ovom trenutku lideri na tzv. Kosovu shvatili da ne mogu da naprave državu koja će da zavisi sama od sebe, tako da i njima ”cure opcije” vrlo brzo.

– Vidjeli smo svi nedavno da je premijer podnio ostavku, kako bi se odazvao pozivu Suda u Hagu zbog ratnih zločina. Problemi se, kada je samo tzv. Kosovo u pitanju, neće tako lako i samo riješiti. Međunarodna priznanja tzv. Kosova od strane država širom svijeta su praktično iznuđena pritiskom i uticajem SAD-a, posebno pod Klintonovom administracijom, pa i onim poslije njega – rekao je Kopli i dodao da smo sada došli u fazu da države povlače priznanja.

Naveo je da je dosta vremena proveo na prostoru bivše Jugoslavije i pratior azvoj situacije dok je rat trajao, kao i situaciju na Kosovu i Metohiji.

– Da se razumijemo, Kosovo i Metohija se više neće vratiti pod okrilje Srbije, kao što je to nekad bila. Naš kolega Darko Trifunović je iznio nedavno plan zamjene ili razmjene teritorija, u zamjenu za priznanje i to je po meni veoma razumno. Albansko stanovništvo i OVK su oduvijek imali želju da se ujedine sa Albanijom. To je vrlo moguće i moglo bi da bude priznato od strane međunarodne zajednice. Opet, kada bi se Srbiji vratio onaj dio Kosova i Metohije, gdje je većinsko srpsko stanovništvo i kada bi bio napravljen koridor do zapadne Albanije, kako bi Srbija dobila izlaz na more, što je američki predsjednik Truman i zahtjevao 1919. godine, onda bismo imali dobitnu kombinaciju između Srbije i Albanaca, bilo onih sa Kosova i Metohije, bilo onih iz Albanije. E sad, pošto komunikacije gotovo da i nema između Prištine i Beograda, mislim da tu treba aktivno da se uključi međunarodna zajednica, vjerovatno SAD, koje bi na taj način pokazale svoju snagu, moć i prestiž ovdje na Balkanu – kazao je Kopli i dodao da SAD to moraju da urade, da im je neophodna baš ova prilika, isto kao i Srbiji i Albaniji.

Da li je pesimista kada je u pitanju Zapadni Balkan, Kopli odgovara:

– Neću da kažem ni da sam optimista, ni da sam pesimista. Šta vidimo sad? Rusko-kineski savez, zajedno sa Turskom, u stvari posebno Turska i Rusija žele da imaju sve veći uticaj na Zapadnom Balkanu. Prema tome, ovaj prostor ponovo postaje granica između istoka i zapada. To bi moglo da bude iskorišćeno pozitivno ili negativno od strane Srbije i srpskog naroda, generalno. Isto tako, ovu situaciju i SAD mogu da iskoriste na pozitivan način” – kaže Kopli.

Smatra da nijedna zemlja regiona ne može da računa na EU, na njenu ekonomsku pomoć u budućnosti. To obrazlaže činjenicom da je “počeo raspad EU”.

– Ako Velika Britanija ode, a vjerujem da hoće, prije ili kasnije, krenuće za njom i neke druge, vjerovatno manje zemlje članice. Pravo je vrijeme, po meni, za Srbiju da se okrene Britaniji, kao nezavisnom igraču, kako bi ona preuzela što aktivniju ulogu u regionu. I, naravno, Trampovoj administraciji. Srbi jednostavno moraju da se okrenu sami sebi i da se odrede, šta žele i gdje vide sebe u budućnosti, onda može i da bude nešto pozitivno, kako za Srbiju, tako i za Srbe generalno – kazao je Kopli.

Ono što Srbija želi i treba da bude, dodaje Kopli, to je jedan moćan most između istoka i zapada.

– Po meni, to je velika prilika za Srbiju da postane pravo raskršće Balkana. Srbija i Srbi moraju da imaju veliku, pravu, dugotrajnu strategiju, što u ovom trenutku nema. Ne vjerujem i ne mora da znači da Srbija treba da vidi sebe u EU ili da ima bliske odnose sa NATO-om. Srpska uloga treba da bude takva da Srbija bude Srbija. Srbi u ovom trenutku, ponovo moraju da veruju sami u sebe, jer koliko sam ja upoznao Srbe, oni su vrlo jedinstveni, koji kad su ujedinjeni mogu da učine velike stvari, ali samo izaberu li pravi put. Uzmite primjer Nikole Tesle i on je samo jedan od na hiljade primjera svjetski priznatih ljudi. Srbima upravo to treba, neko ko će da bude i srpski i svjetski – kazao je Kopli.

Kada je u pitanju BiH, Kopli kaže da ne vidi nikakav napredak.

– Ne vidimo jedinstvenu vladu za čitavu državu. BiH je i dalje polarizovana, tako da je zemlja zaglavljena u toj podijeljenosti još od kraja rata – kazao je Kopli.

On kaže da je veoma teško vidjeti bilo kakav iskorak naprijed.

– Mislilo se da će EU biti taj faktor, koji će ujediniti narode u ovoj zemlji, ali se pokazalo da to nije slučaj, jer i sama EU postaje disfunkcionalna, pogotovo što se tiče ekonomije, tako da je sve teže samoj BiH da živi i preživi – kazao je Kopli.

On smatra da BiH mora da pronađe neko dugotrajno rješenje, a neka od tih rešenja bi mogla da budu prilično bolna.

BN TV

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


ucitavam...

Možda vas zanima

Plan reformi BiH nije Godišnji nacionalni plan pridruživanja NATO-u

DB

Zatraženo hitno postupanje Tužilaštva u vezi Zavoda u Pazariću!

DB

Crna Gora: Uhapšeno 12 krijumčara migranata, među njima i policajci

DB

Ubistvo u Nišu: Mladić “izrešetan” na ulici!

DB

Na sjeveru Crne Gore osvanuli bilbordi kojima se čestita Dan Sandžaka!

DB

Konstituisana Komisija za izbor SM, Košarac predsjedavajući

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više