Infopunkt

Vlada zdravstvenim radnicima nudi povećanje cijene rada od 10 KM?


Zbog teškog položaja u zdravstvu, Vlada RS trenutno nema realnih mogućnosti da odmah i značajno poveća plate zdravstvenim radnicima, ali da, kao hitnu mjeru može da ponudi povećanje cijene rada za 10 KM i to od 1.oktobra 2019. godine, rezultat je sastanka predsjednika Vlade, Radovana Viškovića, i ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, Alena Šeranića sa sva tri eprezentativna sindikata u zdravstvu.

Ovo stoji u saopštenju Strukovnog sindikata doktora medicine koje su dostavili medijima. Kako se navodi, nadležni organi sindikata će u narednih sedam dana donijeti konačnu odluku o eventualnom stupanju u štrajk doktora medicine planiranom za početak narednog mjeseca.

Saopštenje Strukovnog sindikata doktora medicine prenosimo u cijelosti:

– Povodom najavljenog štrajka doktora medicine i drugih zdravstvenih radnika, a na zahtjev sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu, dana 19.09.2019.godine u Banja Luci je održan sastanak predsjednika Vlade i ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske sa predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i Sindikata zdravstva i socijalne zaštite.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je na sastanku priznao da se zdravstvo nalazi u vrlo teškom položaju, da dugovanja javnih zdravstvenih ustanova prelaze iznos od 1,1 milijardu konvertibilnih maraka, da je činjenica da je izuzetno loš i težak materijalni i socijalni položaj zdravstvenih radnika i da je to jedan od glavnih razloga što stručni i kvalifikovani zdravstveni radnici u sve većem broju napuštaju javne zdravstvene ustanove, kao i da sve to ozbiljno utiče na održivost postojećeg zdravstvenog sistema i kvalitet zdravstvene zaštite, ali i da Vlada sada nema realnih mogućnosti da odmah i značajno poveća plate zdravstvenim radnicima i da Vlada kao hitnu mjeru može da ponudi povećanje cijene rada za 10 KM i to od 1.oktobra 2019. godine.

Isto tako predsjednik Vlade je izrazio svoju spremnost i posvećenost da Vlada Republike Srpske u funkciji poslodavca odmah otvori sveobuhvatan socijalni dijalog sa reprezentativnim sindikatima u zdravstvu, a sve u cilju poboljšanja profesionalnog, ekonomskog i socijalnog položaja zdravstvenih radnika i to na način da se odmah pristupi pregovorima sa sindikatima o hitnoj izmjeni Zakona o platama i izmjeni zakonskih propisa u oblasti zdravstvene zaštite, kao i pripremi novih zakonskih propisa o zdravstvenim djelatnostima, naročito za doktore medicine i medicinske sestare i tehničare. Isto tako on je lično izrazio svoju spremnost da Vlada na prvoj narednoj sjednici odgovarajućim zaključkom potvrdi svoju opredjeljnost i spremnost da se sve predloženo provede u najkraćim rokovima.

Predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske su obavjestili predsjednika Vlade Republike Srpske da imaju razumjevanje i podržavaju njegov prijedlog o sveobuhvatnom otvaranju socijalnog dijaloga i kao i hitnim izmjenama zakonskih propisa o platama u zdravstvu, ali da njegova ponuda ne sadržava minimum zahtjeva ovog sindikata koji se odnosi na povećanje plata doktorima medicine i da će o njegovom prijedlogu obavjestiti nadležne organe sindikata koji će u narednih sedam dana donijeti konačnu odluku o eventualnom stupanju u štrajk doktora medicine planiranom za početak narednog mjeseca, a koja će sigurno najviše zavisiti od postizanja dogovora o sveobuhvatnim izmjenama Zakona o platama, kao kratkoročne mjere za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja doktora medicine, a prihvatili su i prijedlog da se u narednih sedam dana nastavi sa konsultacijama sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u cilju postizanja dogovora o tekstu prijedloga izmjena Zakona o platama i zaključaka koje Vlada treba da usvoji na prvoj narednoj sjednici.

Strukovni sindikat doktora medicine RS

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Svijet se bliži broju od 80 000 preminulih od posljedica korona virusa

GC

Saobraćajna nesreća kod TC “Delta” (FOTO)

GC

“Trgovska gora ne smije biti odlagalište”

GC

Hrvatska: Još 60 zaraženih, ukupno 1 282

GC

U Srbiji tri nove žrtve korona virusa, novozaraženih 247

GC

Dodik najavio još rigoroznije mjere

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više